Faktycznie, trochę chyba przesadzam przy obróbce. Obiecuję następne wrzucać jaśniejsze![]()
Faktycznie, trochę chyba przesadzam przy obróbce. Obiecuję następne wrzucać jaśniejsze![]()
hmmm dla mnie to raczej takie zdjęcia z wakacji do "albumu rodzinnego" nic poza tym.
"Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327
Pomysł z żyrandolem niezły. Tylko gdyby nie tak centralnie i gdyby te belki ująć pionowo, a nie pod kątem to byłoby lepiej.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Tez jestem za zyrandolem tylko inne kadrowanie.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
32, 33 o niczym, 34 mogłeś pokazać więcej nieba a mniej trawnika który zajmuje 1/4 kadru, niepotrzebne znaki drogowe w kadrze, podejście bliżej wyeliminowało by z kadru i znaki i trawnik, 35 leci w prawo, niepotrzebny trawnik, poziomy kadr nie wyglądał by lepiej?, do 34,35 masz tendencje do umieszczania horyzontu blisko połowy kadru, próbuj w 1/3 lub 2/3 i porównaj wyniki.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Jezcze ja dorzucę swoje uwagi do 32 i 33. Do tematu odniósł się już Romek, więc ja o kilku szczegółach. Główny motyw zdjęć został umieszczony centralnie, może poczytaj trochę o kompozycji kadru. Na 33. oprócz motywu głównego w kadr dostały się również kawałki nóg i kółko od wózka - jeżeli przy robieniu zdjęcia tego typu elementy przypadkowo dostału się w kadr, to można je usunąć odpowiednio przycinając w komputerze.
34. jest dla mnie najlepsze z ostatniej wrzuty tylko za dużo jest pierwszego planu w postaci niepotrzebnych znaków drogowych i trawnika.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Kolejna porcja z Białegostoku, raczej ostatnia. Chwilowo do końca miesiąca ciężko u mnie bywa z czasem i teraz znalazłem chwilę żeby wrzucić te fotki (niestety, nawet na podstawową obróbkę typu kadrowanie czy coś już było ciężko :/). Od września obiecuję jeszcze bardziej zgłębić tajniki fotografii i jeszcze bardziej się starać
36
37
38
![]()
39
![]()
40
![]()
Artystą nigdy nie będę, chciał bym po prostu robić poprawne techniczne fotki, które ogląda się z przyjemnością. Tak oceniam zdjęcia swoje i innych, dlatego też moja bardzo skromna wiedza o zasadach obowiązujących w fotografii mówi mi iż:
36 - usunął bym te dwie postacie, albo poczekał aż sobie pójdą
37 - znak w LD rogu, pozostałe też ale ten razi najbardziej
38 - a o co chodzi?
39 - coś mi się walą te domy po prawej a może to złudzenie
40 - pokazał bym fontannę w całości (dwa kroki do tyłu) ale wtedy będzie widać więcej rusztowania czyli najlepiej zaczekać do zakończenia remontu.
Oczywiście wszystkie komentarze są bardzo subiektywne i żartobliwe, za tydzień będziesz mógł ocenić moje "dokonania" bo wybieram się w ciekawe miejsce
Pozdrowienia:
Tadzik
OMD E-M1 + małe co nieco czyli:
"Ach Kubusiu żeby nam się tak chciało jak nam się nie chce"