Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 174

Wątek: Co tam u psl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria

Odp: Co tam u psl

Cóż za dynamiczne ujęcia wyścigów konnych. Świetnie, szczególnie 87.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Z wyscigow konnych to (88 ) jak dla mnie.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Zastanawiam się jak to niektórzy robią, że tło w fotkach jest jednolicie np. zielone. Czy np. trzeba tak wykadrować i już czy też to jakiś prosty "myk". Kombinowałem ale nie wychodzi (Picasa). Ot taka fotka jak poniżej pewnie lepiej by wyglądała z jednolitym tłem. Ktoś ma sposób na to? Taki prosty, bo ja i obróbka to cienka sprawa.

90.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1w.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	51,3 KB
ID:	55160  
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22.09.11 o 19:34

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Ja słyszałem o podkładaniu kolorowego kartonu o jednolitym tle za obiektem. Poczytaj komentarze najlepiej ocenianej foty w galerii.

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

No tak. Dobry patent. Robisz fotę już z tłem. Wyskoczę sobie z takim papierem i poeksperymentuję. dzięki.

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

ja chałupniczo jak robię kwiaty często wykorzystuje statyw na którym umiejętnie zwieszam jednokolorową bluzę (czarną ) - z owadami jest ryzykownie bo uciekają... ; )
    Bodies: EM-1/HLD-7/MMF-3 + E-3/HLD-4/FL-50r
    Szkła: ZD7-14, Leica25D/1.4, ZD 14-54 I, ZD 50/EX-25, Sigma 150, Z f1.4/50, Z f5/85-250
    http://forum.olympusclub.pl/threads/79188-obraz-obrazem-za-każdym-razem

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

witam... ja staram się jednak obserwować co się dzieje z tyłu, a więc warto by za tło robiły rośliny z tego samego gatunku, by warunki świetlne były podobne a więc unikam południowego słońca bo straszne kontrasty z cieniami wychodzą... no i oczywiście dość mała głębia ostrości F2.0 do 3.2... raynox też ładnie rozmywa ale wtedy trzeba mieć za modela milimetrowych wielkości owada by się w takiej papierowej GO zmieścił... jeżeli fotografuję większą lufą np. 70-300 albo 150 to szukam wysoko siedzących nad łąką motyli i ważek (wysokie osty, trawy) a oprócz tego, ważne jest też, by za nim było nawet kilka metrów wolnej przestrzeni, wtedy i przy większej GO tło ładnie się rozmyje... Często mi się tak zdarza, że znajduję pięknego owada ale siedzi w kiepskim miejscu i fotę sobie wkładam do szuflady tylko jako dowód że spotkałem... ostatnio tak sfotografowałem miedziankę, ostre słońce i kicha...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ja podobnie jak jagger unikam ostrego slonca, generalnie dla mnie o 9 rano juz jest po zdjeciach.
    Przed fota analizuje, czy uda sie cos ciekawego zrobic, gram perspektywa, odlegloscia, wtedy mi nie robi czy mam f2.8 czy 22 ustawione.
    Nie stosuje sztucznych tel, wole naturalne.
    Jesli robie zdjecie dokumentacyjne to nie zawsze jest na tip top. Ale jak pisalem, staram sie zawsze troche rozejrzec wokol obiektu i pomyslec co i jak

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar tropic
    Mieszka w
    Centrum wszechświata - Chorzów - Silesia
    Siła reputacji
    278
    Moja galeria

Witam...osobiście uważam że tak mała przysłona jak 2.0 lub 3.2 jest za mała !!! Ciężko przy tak niestabilnych obiektach jak owady,ładnie je wyostrzyć...
    śmiało używałbym większej i unikał zbyt bliskiego tła...i faktycznie jednokolorowa bluza/koszula to niezłe tło a kolorowy papier trochę za sztuczny jak dla mnie..
    AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

zawsze używam przedziału przesłony 2.0- 3.2 i jest moim zdaniem ona idealna... kwestią jest natomiast ustawianie owada w stosunku do głębi ostrości... jeżeli się ustawi aparat równolegle to owad spokojnie zmieści się w głębi... natomiast prostopadłe ustawienia będą nam 'obcinać' owada, co zresztą ja uwielbiam i robię to świadomie...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów