Lightroom to jest właśnie ACR.
Lightroom to jest właśnie ACR.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Janko,
popelniles jeden ogromny blad, stawiajac w szranki i konkury lustrzanki z kompaktami zapomniales o Sigmie.
Za Weasleyem, nie widze przelozenia tego co starales sie pokazac na zalaczonych obrazkach, na prace zawodowa/ tudziez (90% kupujacych) amatorow pragnacych zakupic swoja 1/2 lustrzanke/aparat ale po czesci rozumiem, nuda siedziec w domu wew dlugi swiateczny weekend
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Kolejny test szumow, matryc, ramki, wykresy, kolorowe tablice i flaszki, a mozna bylo jakos z jajem, interesujaco, inaczej.
Nie ma sigmy do pobrania, niestety. Ale z pewnością bliżej byłoby jej do Canonów
A ja widzę, zrobiłem to zresztą dla siebie właśnie w tym celu. Jednakże nie ogłaszam konstytucyjnego obowiązku wierzenia w to, co zrobiłem.
Mam odwrotnie, na długie weekendy biorę pracę, odpoczywam pomiędzy. A że trochę mi się nie chce pracować, to sobie w ramach przerw robię takie różne.
Po co czas tracić na to, co nie przynosi nic ponad informację? Materiał jest do pobrania, akcja w szopie załatwia test w pięć minut. Ot, cała robota.
Informacja jest konkretna - szesnastomegowa matryca Sonego odstawiła konkurencję jak niegdyś sześciomegowa Canona.
To ja Ci wytłumaczę tak, jak amatorowi, który kupuje swoją pierwszą lustrzankę: robisz zdjęcie jakiegoś widoczku, naświetlasz do prawej strony histogramu. Dzięki temu niebo nie jest przepalone, za to dół czarny jak smoła. Więc wrzucasz rawa do Lightrooma i rozjaśniasz cienie. Mając D7000 albo K-5 na Twojej twarzy pojawia się wtedy uśmiech. Zaś mając E-PL2 lub GH2 pozostaje tylko popłakać sobie w poduszkę.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A tu przykład zdjęcia, które raczej nie wyjdzie z innych matryc:
http://masters.galleries.dpreview.co...atVBZk1LJW8%3d
A to tylko jpg prosto z puszki...
Janko,
Mozna zrobic cos na fajnym przykladzie, pewnie dla 90% uzytkownikow czy przyszlych uzytkownikow przemowiloby bardziej niz tabelki, ramki itp...
epicure,
Watpie by amator robil rawy, tym bardziej bawil sie lightroomem i wyciagal cienie...oczywiscie zaleznie od definicji amatora...
na szczescie ja w badziewiastej sigmie dp1s nie mam problemu z wyciaganiem, przepalami i z rozdzielczoscia... tak wiem wiem to tylko 4mpixele ale jakos nikt z klientow nie narzeka....
po prostu bawia mnie takie watki, gdzie w kolko na okreta porownuje sie matryce, szumy i inne glupoty w poszukiwaniu aparatu doskonalego nadal gro kupujacych stoi przed niekonczacym sie wyborem co kupic? moze sonego? w postaci? nikon? pentax?,a moze poczekac bo za 2 czy 3 miesiace kolejne zapowiedzi i tak w kolko Macieju...
Profesjonalista kupuje narzedzie, ktore najbardziej odpowiada charakterowi jego pracy bez wzgledu na firme czy matryce,
amator sleczy przed monitorem i traci zycie na wybor jedynie sluszny,
a niedzielni pstrykacze, jako i ja ciesza sie robieniem fotek czy to z jedyneczki czy to z badziewiastej sigmy czy z epla...
Janku drogi, mogles isc cos popstrykac, wstawic do galerii, zebrac laury i pochwaly, a tak w przerwie miedzy zleceniami, kotlecik z dpreview ale dzieki za trud, jednak poswieciles na to swoj wolny czas i za to nalezy sie szacunek mimo wszystko.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Byłby jeden mały problem - nie mam dostępu do 26 aparatów))
Zatem pominie także ten wątek. On nie jest do takich skierowany.
Po prostu tego nie robiszDynamicznie to taki współczesny canon. Zostawiasz cienie zatopione w czerniach jak każdy sprzęt robiący to podczas konwersji do jpg.
Nie, to nie o tym wątek, a o postępie w budowie matryc. Jeśli kogoś interesuje dynamika, rzuci okiem i będzie wiedział, co wybrać.
Nie, to nie profesjonalista lecz partacz. Nie rozumie bardziej skomplikowanych zagadnień swojej pracy i odnosi się do nich z ignorancją. Skupia się na drugorzędnych cechach jak wygląd itp.
Profesjonalista określa, czego potrzebuje od sprzętu. Jeśli dynamiki (wszyscy kotleciarze, większość studyjniaków, pejzażyści), ograniczy wybór do matryc oferujących ten parametr na wysokim poziomie. Następnie zastanowi się nad pozostałymi cechami. Może się zdarzyć, że poświęci dynamikę czemuś innemu (choć nie wyobrażam sobie, żeby tu coś takiego miało miejsce - wybór sprzętu z dobrą dynamiką jest spory).
Jakoś laury mnie nie są potrzebne, a test zrobiłem, bo a) to naprawdę zajęło mi kilka minut, b) siedzę nad asemblerem urządzenia medycznego i muszę sobie robić przerwy, bo by mi głowa spuchła![]()
"...amator nie robi w RAWach..."
No wiesz, nie wiedzialem... w takim razie jestem pro bo robie w RAWach... to teraz to mnie na bank wezma do NG
i tak na marginesie co ty sie uparles na te 90%??
Do autora: wedlugm mnie tescik sie moze przydac wielu osobom majacym problem z wyborem sprzetu