Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: fot. Szemo

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

fot. Szemo

Witam!
    Zacząłem swoją przygode z fotografią dokładnie tydzień temu kiedy to zostałem posiadaczem E-510 z obiektywem ZD 40-150mm, wydaje mi się, że na sam początek owej przygody sprzęt mi wystarczy

Parę pierwszych fotek. Oczywiście czekam na krytykę i dobre rady.
    pozdrawiam Szemo
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.JPG
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	89,3 KB
ID:	45996   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	13.JPG
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	74,3 KB
ID:	45997   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14.JPG
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	48,9 KB
ID:	45998   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	15.JPG
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	37,4 KB
ID:	45999  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	16.JPG
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	47,2 KB
ID:	46000   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	17.JPG
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	55,4 KB
ID:	46001   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	18.JPG
Wyświetleń:	83
Rozmiar:	104,9 KB
ID:	46002   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	19.JPG
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	62,6 KB
ID:	46003  

Dandelion
    Gość
    Witaj, moze zaczne tak:,

1.fota traca banalem , takich fot nie rob , po pierwsze dlatego ze tego typu lub podobnych zdjec jest na kopy , po drugie nawet sama jakasc techniczna daje duzo do zyczenia - a to dlatego ze robiles w ostrym sloncu , odbicie nawet jesli chciales sobie zrobic w okularkach to moglo by juz byc ostrzejsze a nie zamglone , po ktores tam modelka sama chyba byla by ciekawsza - jedna zaleta to to ze mozna ciebie troche zobaczyc , widze pasje ,

2.fota podobniez za osssstre slonce , wolisz widze fotografowac piasek niz modelke ktora gdzies w tym wszystkim jest tylko tlem a powinno byc zgoła odmiennie , zgola chyba w tym wypadku nieodpowiednie slowo.

3.No wreszcie zajales sie modelka , ale wlasnie ale , swiatlo nie do przyjecia mogles nie robic tego w domku czy gdzies w jakims pomieszczeniu , jesli juz robisz w takich warunkach to nie oslepiaj swiatlem , tylko lekko przygas , nie uzywaj lampy bo to jest niedopuszczalne , ponadto popatrz ze sfotografowales sciane , odejdz a raczej ustaw tak modelke by zlapac jakas GO wtedy to tlo bedzie zamazane a na pierwszy plan wyjdzie a raczej bedzie wyeksponowana zreszta bardzo ladna kobieta , i tu masz pole do popisu

4.No popatrz tu zlapales w miare dobra GO , tlo jest z tylu zamazane , nie przeszkadza , a glowny temat wyeksponowany ., tylko z kadrem cos nie tak staraj sie zrobic to tak by cos co fotografujesz bylo w mocnym punkcie , jak cos to trzeba poczytac w tym temacie ,ale tutaj powiem ci nie najgorzej.Staraj sie rowniez troche przykucnac by w tym wypadku piesek byl na rowni albo w rownej lini wtedy lapiesz jakas harmonie., oczywiscie ze mozna kadrowac inaczej ale to juz inna bajka.

5.Kwiat i owszem ladny, ale nie w pomieszczeniu , jak robisz kwiaty lub owady to tak z rana albo poznym wieczorkiem wowczas masz swiatlo miekkie , oczywiscie inna plastyka jest wczesnym rankiem a inna wieczorem ale to poznasz w praktyce , raczej nie rob tego w pomieszczaniu..., nareszcie kadr tnij tak by pokazac sam kwiat po co ci te kwiatuszki po lewej one nic nowego nie wnosza a wrecz przeciwnie przeszkadzaja jak i te z tylu , troche za duza GO zmniejszajac ja rozmyl bys bardziej to co dzieje sie za plecami a i troche szumi bo jak wspomnialem za malo bylo swiatelka

6.Niby kadrowo a chodzi mi o modelke to fajnie ale po czorta ten "menzczyzna" tutaj albo go pokazesz po taki byl zamiar , zamysl by modelka patrzyla i patrzy na niego ale jego w ogole prawie nie ma , staraj sie w takim wypadku umiescic go w kadrze albo tak rozmiescic by to mialo rece i nogi czy jakos tak... poszla tez jakosc a co do umieszczania w kadrze mozna zrobic krok do tylu albo ze dwa i wtedy mozna kombinowac. , za ostre swiatlo po raz ktorys !!!!

7.To nic innego jak taki luzny pstryk . , ale proba nie strzelba

8.Za ciemno , za duzo przeszkadzajek , w sumie trzeba sobie zadac pytanie co chciales uwiecznic bo jesli samochod to ci nie wyszedl , jesli klimt nocny rowniez.

To tyle z mojej strony, wszelkie uwagi pisze tylko i wylacznie z mojego doswiadczenia , nie musza one byc ani prawdziwe ani uzyteczne - wiem ze kazdy kiedys zaczynal , zatem tylko i wylacznie podpatrywanie innych fotografii, czytanie literatury fachowej a nade wszystko trening, proby, kobinowanie, ustawianie i szukanie jezyka wyrazu - wiem ze to sa frazesy ale innych slow nie znam by to opisac., najwazniejsze bys sie nie zrazal , przyjnowal krytyke , staral sie zobaczyc co jest nie tak a nastepnie to poprawial.Tylk wtedy jest szansa ze wytrwasz w fotografii a czas zweryfikuje czy sie nada czy nie twoje poswiecenie.

Alem ci nagadal ze hej , czytaj tylko pczatki reszta to takie bla bla bla , pierwsza i ostania strona najwazniejsza.

Zycze dobrych kadrow i swiatelka oraz wytrwalosci

6.
    Ostatnio edytowane przez Dandelion ; 20.04.11 o 20:10

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Świetnie, dzięki za te "kilka" słów
    Wszystkie wskazówki postaram się szybko zastosować

| OlyJedi Awatar Iza
    Mieszka w
    Miłosław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Właściwie nie ma co dodawać po takiej wypowiedzi jaką serwuje Dandelion. MZ bardzo dobrze Ci doradza. Przed Tobą dużo pracy ale najważniejsze żeby się nie zniechęcać. Czekam na kolejne foty