Strona 25 z 40 PierwszyPierwszy ... 15232425262735 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 392

Wątek: Zdjęcia droplet-a

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Bonelia zielona

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Wszystko OK, ale to skarlenie jest straszne. I atrofia organów. Brrr. Dla mnie to ewidentnie duży minus.

A flabellina bardzo śliczna.
    To może to cię ucieszy. Nagoskrzelne do których należy Flabellina są hermafrodytami, posiadają oba organy ale nie mogą same siebie zapłodnić. Czyli pełna demokracja we wszystkich wariantach

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia droplet-a

no już lepiej. To musi bardzo ułatwiać walkę z seksizmem. No chyba że któreś chce popaść w schizofrenię.
    A jak bardzo ubogaca artem amandi!*

*pamięta ktoś jak się to odmieniało?
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez droplet Zobacz posta
    Romek, i tu jest problem bo nie tak blisko jakbym chciał. Ktoś bawiąc się obiektywem przestawił mi zakres w MZD 60mm na 0.4m-infinity. Nie widziałem tego bo miałem założony pierścień do MF. Nie mogłem niestety podejść tak blisko, by ślimak wypełniał cały kadr. To jest pełny kadr. Bliżej już obiektyw nie ostrzył. Później radziłem sobie zewnętrzną soczewką mokrą +5 ale to już wymaga bardzo dużej wprawy.

Jeśli chodzi o ruch to ślimaki lubią małe głębokości ok 5m czy nawet płycej a to powoduje, że wszystko lubi falować, zarówno ślimak jak i ja.
    jaki masz pierścień do MF, którego uzywasz z MZD 60 ? i czy bardzo ułatwia życie ?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    jaki masz pierścień do MF, którego uzywasz z MZD 60 ? i czy bardzo ułatwia życie ?
    Próbowałem używać pierścień ale może z powodu źle ustawionego zakresu na obiektywie nic mi to nie dało. Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się z Subsee +5. W tej chwili mam aparat ustawiony zgodnie z ustawieniami Alexa Mustarda
    1. przełączam na MF
    2. ostrzę wstępnie na obiekt automatycznie - to chyba przycisk nagrywania
    3. poruszam się przód i w tył z aparatem
    Nie sprawdza mi się powiększenie obrazu bo kiedy wszystko fruwa we wodzie nie mam co marzyć o trafieniu. Może rozwiązaniem byłby statyw ale wtedy musi być płasko bo na ścianie się nie sprawdzi.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

statyw na pewno dla mnie macro UW to czarna magia - ale pora w to wejść skoro już na pokładzie jest MZD 60
    Dzieki za link !

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    statyw na pewno dla mnie macro UW to czarna magia - ale pora w to wejść skoro już na pokładzie jest MZD 60
    Dzieki za link !
    W takich pustynnych miejscach jak Adriatyk mikro świat to bajka. Nie sądziłem, że to wymaga aż takiej cierpliwości. Już wiem, że kiedy mam zabrać makro to nurkuję sam albo tylko z żoną. Teraz to moim marzeniem jest ring ale obawiam się, że już nikt go nie produkuje i na wetpixel widziałem same samoróbki. Czasami nie ma jak podejść do stworków wciśniętych w rozpadliny.
    Może to tylko wrażenie ale MZD 60mm jest dla mnie bardziej przewidywalny niż ZD 50mm

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Pełzatka (Caulerpa)

Cytat Zamieszczone przez zix Zobacz posta
    Rewelacyjne fotki krabik i flabellina rozwalaja swoimi kolorami... Sprawdze reszte pozniej

Trzymam kciuki za kolejne okazy.

+mam nadzieje ze przyrodzie uda sie zachowac takie berwy jak najdluzej
    zix, jeśli lubisz kolor zielony to będziesz zadowolony bo prawdopodobnie tylko taki będzie pod wodą. Stanie się to za sprawą Pełzatki (Caulerpa). Została prawdopodobnie przywleczona na kotwicach z Oceanu Indyjskiego. Na moich zdjęciach tego tak nie widać ale ta zielona alga rozszasta i pełza jak bluszcz tworzy gęstą siatkę i dusi to co jest pod nią. Są już takie zielone pustynie we Francji i we Włoszech. W Chorwacji nie jest źle ale są jednak miejsca w okolicy miasta Hvar już całkowicie zduszone przez tą algę.

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-06-26-14-48_P6260201.jpg
Wyświetleń:	166
Rozmiar:	747,1 KB
ID:	92863   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-06-28-11-57_P6280096.jpg
Wyświetleń:	161
Rozmiar:	835,9 KB
ID:	92864  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Czy lubię zielony? Z tego co piszesz będę musiał polubić :/
    Podobno temperatura ma bardzo duży (negatywny) wpływ na rafę - te mają też coś z tym wspólnego?

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez zix Zobacz posta
    Czy lubię zielony? Z tego co piszesz będę musiał polubić :/
    Podobno temperatura ma bardzo duży (negatywny) wpływ na rafę - te mają też coś z tym wspólnego?
    W Morzu Śródziemnym a szczególnie w Adriatyku jest raczej zimno. Termoklina od parunastu metrów to ok 15C. Korale madreporowe w Adriatyku są na tyle małe, że trudno mówić a jakieś rafie ale Gorgonie mają się dobrze jeśli tylko Chorwaci nie niszczą ich przy pomocy trałowania. Ryby już w zasadzie wybili w większości.

Co ciekawe są miejsca na świecie np w Dżibuti, gdzie rafa pomimo temperatury wody powyżej 35C ma się dobrze i nie bieleje.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Thuridilla hopei

Mały ślimak nagoskrzelny z okolic Hvaru. W tym roku był to najczęściej spotykany przeze mnie ślimak. Żywi się głównie wysycając soki z alg.
    E-M5 + MZD 60mm

Zdjęcie z galerii, próba użycia soczewki Subsee +5
    Thuridilla hopei

Ten ślimak miał inny kolor co można próbować tłumaczyć obecnością rury ściekowej w okolicy Virra
    Tylko raz użyłem MZD 12-55 i trochę żałuję bo to szkło ma spory potencjał.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-06-23-14-22_P6230192.jpg
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	381,0 KB
ID:	92941   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-06-25-14-20_P6250093.jpg
Wyświetleń:	143
Rozmiar:	574,1 KB
ID:	92942   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2013-06-25-14-21_P6250095.jpg
Wyświetleń:	140
Rozmiar:	398,2 KB
ID:	92943   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję