no już lepiej. To musi bardzo ułatwiać walkę z seksizmem. No chyba że któreś chce popaść w schizofrenię.
A jak bardzo ubogaca artem amandi!*
*pamięta ktoś jak się to odmieniało?
przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...
Próbowałem używać pierścień ale może z powodu źle ustawionego zakresu na obiektywie nic mi to nie dało. Sprawa jeszcze bardziej komplikuje się z Subsee +5. W tej chwili mam aparat ustawiony zgodnie z ustawieniami Alexa Mustarda
1. przełączam na MF
2. ostrzę wstępnie na obiekt automatycznie - to chyba przycisk nagrywania
3. poruszam się przód i w tył z aparatem
Nie sprawdza mi się powiększenie obrazu bo kiedy wszystko fruwa we wodzie nie mam co marzyć o trafieniu. Może rozwiązaniem byłby statyw ale wtedy musi być płasko bo na ścianie się nie sprawdzi.
statyw na pewnodla mnie macro UW to czarna magia - ale pora w to wejść skoro już na pokładzie jest MZD 60
Dzieki za link !
W takich pustynnych miejscach jak Adriatyk mikro świat to bajka. Nie sądziłem, że to wymaga aż takiej cierpliwości. Już wiem, że kiedy mam zabrać makro to nurkuję sam albo tylko z żoną. Teraz to moim marzeniem jest ring ale obawiam się, że już nikt go nie produkuje i na wetpixel widziałem same samoróbki. Czasami nie ma jak podejść do stworków wciśniętych w rozpadliny.
Może to tylko wrażenie ale MZD 60mm jest dla mnie bardziej przewidywalny niż ZD 50mm![]()
zix, jeśli lubisz kolor zielony to będziesz zadowolony bo prawdopodobnie tylko taki będzie pod wodą. Stanie się to za sprawą Pełzatki (Caulerpa). Została prawdopodobnie przywleczona na kotwicach z Oceanu Indyjskiego. Na moich zdjęciach tego tak nie widać ale ta zielona alga rozszasta i pełza jak bluszcz tworzy gęstą siatkę i dusi to co jest pod nią. Są już takie zielone pustynie we Francji i we Włoszech. W Chorwacji nie jest źle ale są jednak miejsca w okolicy miasta Hvar już całkowicie zduszone przez tą algę.
![]()
Czy lubię zielony? Z tego co piszesz będę musiał polubić :/
Podobno temperatura ma bardzo duży (negatywny) wpływ na rafę - te mają też coś z tym wspólnego?
W Morzu Śródziemnym a szczególnie w Adriatyku jest raczej zimno. Termoklina od parunastu metrów to ok 15C. Korale madreporowe w Adriatyku są na tyle małe, że trudno mówić a jakieś rafie ale Gorgonie mają się dobrze jeśli tylko Chorwaci nie niszczą ich przy pomocy trałowania. Ryby już w zasadzie wybili w większości.
Co ciekawe są miejsca na świecie np w Dżibuti, gdzie rafa pomimo temperatury wody powyżej 35C ma się dobrze i nie bieleje.
Mały ślimak nagoskrzelny z okolic Hvaru. W tym roku był to najczęściej spotykany przeze mnie ślimak. Żywi się głównie wysycając soki z alg.
E-M5 + MZD 60mm
Zdjęcie z galerii, próba użycia soczewki Subsee +5
Thuridilla hopei
Ten ślimak miał inny kolor co można próbować tłumaczyć obecnością rury ściekowej w okolicy Virra![]()
Tylko raz użyłem MZD 12-55 i trochę żałuję bo to szkło ma spory potencjał.
![]()