Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: 14-45 i 14-54

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    nie ma wpływu..oczywiście na upartego mozna twierdzić że im jaśniejsze szkło tym mniejsza konieczność wejścia na wysokie ISO ale to bajki. Ale ostrość ma znaczenie...z tym że nie przesadzajmy też w druga stronę, bo wszyscy wywalą do kosza 14-54. Zoom raczej nigdy nie dorówna ostrością stałej ogniskowej ale tu róznice są "wykresowe" i może na dużych obrazach widoczne gołym okiem.
    Wg mnie ma ale to moje zdanie.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez opiotr
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    nie ma wpływu..oczywiście na upartego mozna twierdzić że im jaśniejsze szkło tym mniejsza konieczność wejścia na wysokie ISO ale to bajki. Ale ostrość ma znaczenie...z tym że nie przesadzajmy też w druga stronę, bo wszyscy wywalą do kosza 14-54. Zoom raczej nigdy nie dorówna ostrością stałej ogniskowej ale tu róznice są "wykresowe" i może na dużych obrazach widoczne gołym okiem.
    Wg mnie ma ale to moje zdanie.
    Jesli Ci nie lezy to 14-54 to moge Ci oddac przysluge. Serio! Otoz bede bardzo mily i przyjme to szklo od Ciebie. Calkowicie darmo! A tak na powaznie, to szklo raczej nie ma wplywu na poziom zaszumienia zdjecia...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    JA tam na ekranie nie widze, już ten ekranik nie raz mnie do ...... doprowadzał, jednak w wizjerze jest różnica naprawde spora. Normalnie sie zakochałem w tym szkle ostatnio
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    ZD 50 to swietne szkło jest bez wątpienia, ale umówmy się, 14-54 to nie jest przeciętność. Pamiętajcie o jednym zeby pokazać prawdziwe możliwości szkła potrzebne jest dobre światło, przy kiepskim świetle nawet kultowe obiektywy wyżej d..y nie podskoczą
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: 14-45 i 14-54

Cytat Zamieszczone przez Snoopy_jb
    Witam.
    Jestem jeszcze niedoświadczonym amatorem fotografowania, nurtuje mnie jedna sprawa odnośnie cen obiektywów. Wielu poleca ten 14-54mm jako że jest wypas i wogule. Sprawdziłem sobie w sklepie ile to cudo kosztuje, tak z ciekawości w porównaniu z moim 14-45mm, i patrzę a tam różnica 1200zł. Zdziwiło mnie to srogo.

I tu pytanie, czy różnica tych '9mm' i to że jest nieco jaśniejszy jest powodem takiej ceny? O co tu chodzi? Proszę o wyrozumiałość dla laika
    Ja zmieniłem i stałem się szczęśliwszym człowiekiem. Miałem w pracy kolegę, świeżo upieczonego posiadacza dSLR-a zadającego cały czas to samo pytanie: dlaczego dobre obiektywy tyle kosztują? Odpowiedź jest tylko jedna: bo są dobre! Tanie i dobre były wina w PRL-u.
    14-54 jest jednym z najbardziej uniwersalnych obiektywów w swojej klasie. Konkurencja posiada szkła nieco jaśniejsze na długim końcu ale kosztem mniejszego zakresu ogniskowych (27-82 vs. 28-10. No i cenowo Zuiko też wypada lepiej.
    I cyfra i analog...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    ZD 50 to swietne szkło jest bez wątpienia, ale umówmy się, 14-54 to nie jest przeciętność. Pamiętajcie o jednym zeby pokazać prawdziwe możliwości szkła potrzebne jest dobre światło, przy kiepskim świetle nawet kultowe obiektywy wyżej d..y nie podskoczą
    dobrze prawisz...jak było ładne swiatło i pod dostatkiem to 14-45, zwany przez niektórych zatyczką, również robił żylety...ale komfort pracy z 14-54 jest niezaprzeczalnie większy niż z gorszym bratem. Co do 50mm to dla portretowej fotografii podstawa ale 14-54 ma zakres i ostrość dającą komfort szerszego zastosowania. W końcu po to jest. Ktoś kto lubi widoczki itd...powinien zacząć od tego szkła, bo portret nim opędzi spokojnie a 50mm do widoczków to już gorzej, choć jak nie wymaga szerszego spojrzenia to bez problemu. No i dochodzi bieganie żeby ustalić sobie kadr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów