Użyj filtry polaryzacyjnego. Spora część "przepaleń" zniknie - najczęściej są nimi bowiem odbicia światła od liści, wody. Polaryzator pozwoli tego uniknąć.Zamieszczone przez dobrzyk
Użyj filtry polaryzacyjnego. Spora część "przepaleń" zniknie - najczęściej są nimi bowiem odbicia światła od liści, wody. Polaryzator pozwoli tego uniknąć.Zamieszczone przez dobrzyk
no tez mam podobny problem
czy ktoś może mi pokrótce powiedzieć co spieprzyłem w tym zdjęciu ?
fotka z przejaranymi chmurami
F7,1
ISO200
czas 1/160s
tylko efekt nie taki jakby chciał![]()
jaki pomiar? matrycowy? dolna część pewnie zakłamała pomiar. ale takiej sceny i tak nie obejmiesz jednym zdjęciem. albo dół albo niebo. jak chcesz mieć niebo nie przepalone to punktowy na chmury i korekcja na minus. tylko wtedy raczej dolna część zdjęcia byłaby ciemna jak smołatrzeba iść na kompromis
EDIT: jeszcze by można kombinować z filtrami
EDIT2: ale żem napisał głupotę - przy pomiarze punktowy na chmury oczywiście korekcja na plus a nie na minus...
.
próbowałem z różnym pomiarami. efekt podobny.
kiedyś to ujęcie wyszło mi za pierwszym podejściem analogiem w podobnych warunkach
generalnie to nie wiem dlaczego E330 rzadko kiedy mi ustawia czas krótszy niz 1/200 zarówno w trybie P jak i A. czasami sie zdarza 1/200. poza tym nic krótszego. dziwne...
Zamieszczone przez rafrog
Zbyt duża rozpiętosć tonalna kadru. Analogi mają trochę wiekszą rozpiętość tonalną ale oczywiście bez przesady: też ograniczoną. W takim wypadku albo szara połówka na niebo albo przesunięcie dwóch suwaków w PS (co widać niżej). Dla mnie "umiarkowanie" przepalone chmury mają swój urok.
z punktowym na chmury i korekcją nie ma siły żeby wyszło "podobnie". tylko wtedy nic nie będzie widać na dole.
.
fakt. z punktowym nie próbowałem.
Dzieki, o to mi chodziloZamieszczone przez rodia
![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
rafrog takie fotki nie maja szans powodzenia, albo bardzo nikłe. Albo bedziesz mial piekne niebo ale wtedy galezie czarne, albo przepalisz niebo a galezie nie beda czarne ale nie wiadomo jakie beda, bo zeby za bardzo nie zwiekszac czulosc bedziesz musial wydluzyc czas otwarcia migawki, a wtedy o poruszenie łatwo.
Robiac takie fotki nalezy sie nastawic raczej na niepowodzenie, albo pobawic HDRem; dwie foty, jedna naswietlana na niebo, a druga na drzewa, ale wtedy bedzie to sztucznie wygladalo.
Ze wzgledu na centralnie polozoną brame nalezy domyslac sie ze to ona jest glownym tematem wiec powinienes JĄ wyeksponować czyli pod nią dobrać ekspozycje.
...był Olek jest A6000