Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: tele obiektyw

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez palmitynianpotasu Zobacz posta
    szklo dobre ale przekracza troche moj budzet
    Gwoli ścisłości - szkło niedobre. Kiepsko z ostrością na długich ogniskowych. Dobre szkło w Olku to 50-200. Dobre też są krótsze tele-kity - zwłaszcza stary 40-150.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 17.04.11 o 19:08
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    dokladnie o taki efekt mi chodzi a ze nie znam sie na tym przeliczaniu ogniskowej to mam idiotyczne pytanie, z jakiej to odleglosci bylo robione mniej wiecej ?

Pewnie nie wiecej jak 2-3 metry, a zdjecie to zrobil Kasprzyk wlasnie rzeczonym 70-300.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    troche blisko, potrzebuje obiektywu do fotografowania lisow i saren, do nich tak blisko nie podejde, dla amatora to az tak zle z ta ostroscia w falcomie i sigmie?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Z ostrością JEST źle. 800 lustrzany sobie odpuść, a 650-1300 już na pewno. Niezły całkiem był kiedyś Falcon 500/5,6 (jak na porównanie jakość/cena), ale dziś nie widzę go nawet na rynku wtórnym. Do 1000 zdecydowanie 70-300, choć i tak trzeba do sensownego obrazka przymknąć do f/8. Chodzi o to, że musisz do zwierząt podejść jak najbliżej się bezpiecznie da (niekoniecznie w sensie chodzenia, ale i kryjówek, wabienia itp. - ale tu pewnie Moose mógłby pomóc).
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 17.04.11 o 21:33
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    troche blisko, potrzebuje obiektywu do fotografowania lisow i saren, do nich tak blisko nie podejde, dla amatora to az tak zle z ta ostroscia w falcomie i sigmie?
    -------------
    Jednak lis i sarna są "nieco" większe od tego ptaszka, więc tak blisko nie trzeba podchodzić, aby wypełnić (odpowiednio skomponować) kadr. Dłuższe ogniskowe (przy warunku dobrej jakości) są znacznie droższe... W systemie 4/3 f300mm to bardzo duży tele, bo odpowiada 600mm w tzw.FF . Oznacza to dwunastokrotne zbliżenie w stosunku do obrazu z obiektywu standardowego (normalnego) ---pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 17.04.11 o 23:12

Awatar Arni2003
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciekawe są Wasze uwagi ... Cały czas myślę od dłuższym niż mój 40-150 tele. Jak już się zdecyduję na zmianę, chciałbym poczuć zmianę nie tylko w długości, ale i w jakości. 14-54 zamiast kitowego 14-42 przynosi mi wiele radości i podobnie chciałbym poczyć się przy kolejnej zmianie.
    Cały czas moim celem był 70-300, ale widzę, że macie do niego sporo zastrzeżeń. Nie wiem więc, czy warto, czy nie będe rozczarowany ...
    E-520

| OlyJedi Awatar domadm
    Mieszka w
    południowy śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Arni2003 Zobacz posta
    Ciekawe są Wasze uwagi ... Cały czas myślę od dłuższym niż mój 40-150 tele. Jak już się zdecyduję na zmianę, chciałbym poczuć zmianę nie tylko w długości, ale i w jakości. 14-54 zamiast kitowego 14-42 przynosi mi wiele radości i podobnie chciałbym poczyć się przy kolejnej zmianie.
    Cały czas moim celem był 70-300, ale widzę, że macie do niego sporo zastrzeżeń. Nie wiem więc, czy warto, czy nie będe rozczarowany ...
    Częściowo zależy też jakie masz body. Z E-510 ostrzyło powoli, oj powoli
    Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
    Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A ja jak zwykle zamiast testów i porównań zaproponuję pokaz możliwości: http://flickrhivemind.net/flickr_hvm...it=Search+Tags
    Przykładowe zdjęcia to chyba najlepsze argumenty. Jak widać można i całkiem nieźle to wychodzi

| OlyJedi Awatar robm28
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ektomek Zobacz posta
    A ja jak zwykle zamiast testów i porównań zaproponuję pokaz możliwości: http://flickrhivemind.net/flickr_hvm...it=Search+Tags
    Przykładowe zdjęcia to chyba najlepsze argumenty. Jak widać można i całkiem nieźle to wychodzi
    Aż trudno mi uwierzyć , że te zdjęcia są z zd 70-300 - rewelacyjna jakość

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robm28 Zobacz posta
    Aż trudno mi uwierzyć , że te zdjęcia są z zd 70-300 - rewelacyjna jakość
    Po pierwsze nie aparat, tfu obiektyw robi zdjęcia... Po drugie rozmiar tych obrazków rzadko przekracza 1024 piksele na dłuższym boku więc te sample niewiele mówią o optyce. Sporo część zdjęć tam to foty z bliskiej odległości gdzie ZD 70-300 pokazuje pazurki. Cześć z tych kadrów jest dość spektakularnie obrobiona. Nie zmienia to faktu, że Zuiko jest naprawdę fajnym szkłem. Ma swoje ograniczenia i samo zdjęć nie robi , ale jak umiejętnie do niego podejść potrafi się odwdzięczyć. Zresztą po co szukać na jakiś egzotycznych stronach, wystarczy u nas pooglądać np. ptaki kasprzyka
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook