Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Wątek: E - 620

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Efffcia Zobacz posta
    oj tam oj tam na inne na pewno się nie przesiądę Ostatnio miałam robić zdjęcia Canonem (nie pamiętam modelu)... zdjęcia jakie wyszły takie wyszły, ale sam aparat strasznie źle mi w rękach leżał A Olky mają to coś

Niky przeciez Cie nie namawia na jakiekolwiek przesiadki.
    Tylko zwrocilem delikatnie uwage, ze nie tylko olek ma swietne sprzety i od razu nie nalezy tak brzydko pisac o innych

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar RafS
    Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    nie chcę zakładać nowego tematu bo mam podobny dylemat co Efffcia,

otóż mój zestaw dotychczasowy to E410 dual kit(plus Falcon 8mm fisheye, Falcon 500mm - lustrzany, standardowe heliosy na m42, industar i flektogon 20/4) daje mi wciąż dużo frajdy, nie wszystko jeszcze wykorzystuje, choć jest wiele momentów, kiedy chciałoby się czegoś więcej. Odchylany ekranik przy robieniu makro na podłodze, stabilizacja przy gorszym świetle etc.

Najbardziej doskwiera mi brak dłuższego tele(lustrzany się nie sprawdził) - stąd pragnienie ZD 70-300mm, ostatnio jak byłem z kumplem na bagnach wypłoszyliśmy trochę zwierzyny i ja z moim 40-150 niczego ciekawego nie zrobiłem, natomiast mój kumpel "Nikon" z 300mm miał już całkiem zgrabne sarenki, śpiewające ptaszki i takie tam. Juz bym kupił ten obiektyw, ale...za dużo sie naczytałem na naszym forum o tym, że ten obiektyw wymaga stabilizacji(zwłaszcza na długim końcu)

Tak sie zaczęły moje rozterki ze zmianą Body, bo stabilizacji w mojej 410 brak, wolałbym nową puszkę, a z tych w zasięgu cenowym została mi tylko e-620. Znalazłem nawet sklep który oprócz E620 dual kit dodaje gripa i ma również wspomniany obiektyw tele, razem 3998zł.

Znowu sie za dużo naczytałem na forum i już sam nie wiem, czy warto w tej chwili kupować E620 - jest to w sumie najnowsza puszka dla amatora ze stabilizacją, ale nie jest znowu taka nowa, jakość zdjęć też nie jest taka rewolucyjna w stosunku do e410, jest lepsza ale nie za takie pieniądze

W jednym z wątków, na pytanie jaki aparat kupić do 2k zł wielu z was doradza Pentaxa Kr, nie Olka - to juz w ogóle nie wiem co zrobić?!

Sam zastanawiam się jeszcze nad m4/3 - Znalazłem zestaw Panasonic G2 z dwoma obiektywami, 14-42 + 45-200 za ok. 3000zł - tysiąc mniej od Olka, nowszy technologicznie, rozwijający się system, dotykowy ekran, dobry wizjer, teoretycznie można podpiąc stare obiektywy(z 4/3 i M42) tylko stabilizacji brak w korpusie.

Chciałbym poznać wasze zdanie, co powinien zrobić zwykły fotoamator, który lubi robić zdjęcia wszelkiej maści(krajobrazy, architektura, portrety,makro, panoramy) ale nie zarabiający na fotkach(ot takie moje hobby pozwalające oderwać się od rzeczywistości), który chciałby trochę lepsze tele, obrotowy ekran i możliwość podpięcia posiadanych słoików?

Czy zostać z tym co mam i czekać aż w m4/3 coś tańszego się pojawi?
    Czy zostać w 4/3 i dokupić obiektyw + body (np. tak jak wspomniany zestaw e620 + 70-300)
    Czy przejść na m4/3 i kupić G2 z tymi dwoma obiektywami?

Z góry dzięki za pomoc,
    pozdrawiam, Rafał

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli chcesz wydać relatywnie mało to poszukaj używek E-510/20 i ZD70-300.
    Przy obecnych cenach powinieneś zmieścić się w 1400-1700zł. Tyle że nie uświadczysz obrotowego wyświetlacza. K-r to kwota na start 2100zł + powiedzmy szkło podobne optycznie - Pentax DA 55-300 (nie znam cen używek, nówka to około 1200zł) co razem czyni ok 3 - 3,3 kpln. W twoim przypadku należałoby zadać sobie podstawowe pytanie czy twój sprzęt Ci odpowiada, bo E-510/520 wniesie tylko stabilizacje i trochę bardziej rozbudowane menu, jakość zdjęć jeżeli chodzi o ISO - w zasadzie taka sama.
    PS. Czasem używałem E-450 + ZD70-300 + solidny statyw + zdalny pilot i było całkiem przyzwoicie.
    Ostatnio edytowane przez Tobik ; 22.04.11 o 09:04

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RafS Zobacz posta
    Tak sie zaczęły moje rozterki ze zmianą Body, bo stabilizacji w mojej 410 brak, wolałbym nową puszkę, a z tych w zasięgu cenowym została mi tylko e-620. Znalazłem nawet sklep który oprócz E620 dual kit dodaje gripa i ma również wspomniany obiektyw tele, razem 3998zł.
    4k to wg mnie bardzo drogo.
    Sam aparat w kicie z jednym obiektywem możesz kupić za ok 2k a nawet i taniej. 40-150 już masz, więc nie ma sensu go kupować na nowo, zwłąszcza, że na allegro opchniesz go za 300 zł więc zarobek z tego żaden.
    Grip to wydatek 50 zł do tego modelu, a używany 70-300 kupisz za maks tysiaka. To razem taki zestaw wyniesie Cię ok 3k a nie 4k - przyznasz chyba, że różnica jest kolosalna.

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    W twoim przypadku należałoby zadać sobie podstawowe pytanie czy twój sprzęt Ci odpowiada, bo E-510/520 wniesie tylko stabilizacje i trochę bardziej rozbudowane menu, jakość zdjęć jeżeli chodzi o ISO - w zasadzie taka sama.
    No właśnie jak już mam wydać kasę, to chciałbym żeby było coś więcej niż mam, dlatego E510/20 odpuściłem, przez pół roku szukałem jakiejś okazji, ale wydatek rzędu 800zł na coś co jest prawie takie jak moja 410 plus stabilizacja, to trochę dużo.

Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    4k to wg mnie bardzo drogo.
    Sam aparat w kicie z jednym obiektywem możesz kupić za ok 2k a nawet i taniej. 40-150 już masz, więc nie ma sensu go kupować na nowo, zwłąszcza, że na allegro opchniesz go za 300 zł więc zarobek z tego żaden.
    Grip to wydatek 50 zł do tego modelu, a używany 70-300 kupisz za maks tysiaka. To razem taki zestaw wyniesie Cię ok 3k a nie 4k - przyznasz chyba, że różnica jest kolosalna.
    tylko jedno ale, jak wezmę nowe w sklepie, jest opcja raty, a to mnie bardzo interesuje, bo przez najbliższe półtora roku mogę sobie spokojnie spłacać po te 250-300zł, a gotówki w kwocie 4k zł nie bardzo uda mi się zebrać. Szukając ofert, w sklepach jest niewielka różnica między e620 samo body, a dual kit, to, co znalazłem to w fotozakupach jest, i tam tylko dual kit za 2529, a obiektyw 1370zł.

jakbym patrzył na najtańsze oferty osobno to:
    - najtańsze jest samo body za 2169 w digital24
    - najtanszy dual kit za 2398 w cyfrowe.pl
    - najtanszy obiektyw 70-300 za 1339 w fotosoft

jak w tych sklepach szukam kompletu, to wychodzi zawsze coś koło 4000zł, lub trochę poniżej, jak jeszcze dodam system ratalny to właśnie została mi ta oferta, którą na początku wspomnialem.

na Allegro uzywany sprzęt jest tańszy, ale wydaje mi się, żę powinien być dużo tańszy np. e-620 jest za 1999zł, a obiektyw za 1000zł. W sumie to jest tak jak piszesz o 1k zł mniej, ale:
    - brak gwarancji
    - wszystko za gotówkę
    - ryzyko zakupu od kogoś(w sklepie obowiązują pewne prawa, z których w razie czego można skorzystać)

Gdybym miał gotówkę, to zapewne wybrałbym używany sprzęt, ale myśląc o kredycie lub ratach, muszę patrzeć na nowe. Jest jeszcze opcja kupna najtańszych ofert, jedno za gotówkę, drugie na raty. Zanim jednak cokolwiek kupię, chciałbym poznać inne wyjścia, dlatego was pytam.

Co wg was ma lepszą przyszłość, Pentax, G2 czy E620?
    w kontekście amatora oczywiście

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    E-620 nie ma już żadnej przyszłości. Jeśli szukasz systemu, który będzie dalej rozwijany, to z tych wymienionych powinieneś się zainteresować Pentaksem lub G2.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    tylko jedno ale, jak wezmę nowe w sklepie, jest opcja raty, a to mnie bardzo interesuje, bo przez najbliższe półtora roku mogę sobie spokojnie spłacać po te 250-300zł, a gotówki w kwocie 4k zł nie bardzo uda mi się zebrać. Szukając ofert, w sklepach jest niewielka różnica między e620 samo body, a dual kit, to, co znalazłem to w fotozakupach jest, i tam tylko dual kit za 2529, a obiektyw 1370zł.

jakbym patrzył na najtańsze oferty osobno to:
    - najtańsze jest samo body za 2169 w digital24
    - najtanszy dual kit za 2398 w cyfrowe.pl
    - najtanszy obiektyw 70-300 za 1339 w fotosoft
    w EuroRTV widziałem wczoraj za 2190 z kitem.
    http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ol...42-mm-ed.bhtml
    + http://www.euro.com.pl/pojemniki-bat...us-hld-5.bhtml

Możesz wziąć na raty

na Allegro uzywany sprzęt jest tańszy, ale wydaje mi się, żę powinien być dużo tańszy np. e-620 jest za 1999zł, a obiektyw za 1000zł. W sumie to jest tak jak piszesz o 1k zł mniej, ale:
    - brak gwarancji
    - wszystko za gotówkę
    - ryzyko zakupu od kogoś(w sklepie obowiązują pewne prawa, z których w razie czego można skorzystać)
    No niewątpliwie masz rację

w kontekście amatora oczywiście
    Ciężko stwierdzić co ma lepszą przyszłość. Z tej trójki na dzień dziesiejszy na pewno najlepszy stosunek ceny do jakości da Pentax, ale to z kolei koszt zmiany całego systemu.
    Można to zrobić tylko czy ma to sens dla Ciebie? Na to pytanie sam sobie musisz odpowiedzieć.

A co do przyszłości, to czy kupisz Pentaxa czy nawet E-620 to myślę, że na najbliższe 5 lat będziesz mieć święty spokój, a co będzie dalej? Nikt nie wie w którym kierunku rozwinie się fotografia i co będzie za 5 lat.

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Osobiście w tym momencie nie kupiłbym E-620 ze względu na nieakceptowalną ,po 2 latach od premiery, cenę. Ja rozważyłbym sprzedaż tego co masz i kupno Nikona D90 + Nikorr 70-300 lub odpowiednik Tamrona. Obydwa obiektywy mają bdb stabilizację i na pewno są niegorsze optycznie od
    ZD 70-300. Body nikona w podobnej cenie oferuje po prostu więcej.

Mieszka w
    Myślibórz
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    dzięki za link, jest sporo tańszy

A co do przyszłości, to czy kupisz Pentaxa czy nawet E-620 to myślę, że na najbliższe 5 lat będziesz mieć święty spokój, a co będzie dalej? Nikt nie wie w którym kierunku rozwinie się fotografia i co będzie za 5 lat.
    czegoś takiego właśnie potrzebowałem

cały czas powtarzam, że jestem amatorem, bo jak kupiłem ładnych parę lat temu e410 tak zostałem, a dual kit wystarcza mi do większości zastosowań, do portretów biorę heliosy, do panoram falcona fisheye, tylko mi właśnie tele brakuje, stąd to całe zamieszanie.

Chciałbym właśnie, aby aparat wystarczył mi na kolejne lata.

Nowe obiektywy są dla mnie zbyt drogie, jedynie to tele właśnie jest w atrakcyjnej cenie, ale przyglądając się sytuacji to lustrzanki Olympusa nie mają na rynku amatorskim przyszłości, ostatnią nowością jest e-620, dlatego sie na niego oglądam.

Zmiana systemu niezbyt mi pasuje, ale Pentax kusi super matrycą, większą rozpiętością tonalną i tym, że się wciąż rozwija.

G2 jest o tyle ciekawy, że ma nowe 'bajery', ekranik obrotowy, do tego dotykowy, możliwość podpięcia starych obiektywów, i ten tele większy od obecnego.

Dzięki za pomoc i proszę o jeszcze, im więcej tym trudniej podjąć właściwą decyzję, ale jak już się podejmie, to przynajmniej w pełni świadomie

edit:
    ---------------------
    Co do Nikona, to w sumie jest ciekawa myśl, znajomy ma też Nikona, więc możnaby było potestować też jakieś szkiełka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Osobiście w tym momencie nie kupiłbym E-620 ze względu na nieakceptowalną ,po 2 latach od premiery, cenę. Ja rozważyłbym sprzedaż tego co masz i kupno Nikona D90 + Nikorr 70-300 lub odpowiednik Tamrona. Obydwa obiektywy mają bdb stabilizację i na pewno są niegorsze optycznie od
    ZD 70-300. Body nikona w podobnej cenie oferuje po prostu więcej.
    Z tą podobną ceną to bym nie przesadzał, bo D90 z kitem to bliżej 3k niż 2k jednak. Zresztą się zgadzam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów