A pozatym sony wcale nie ma takich tanich obiektywów jak piszesz , mówie o tych dobrych obiektywach
A pozatym sony wcale nie ma takich tanich obiektywów jak piszesz , mówie o tych dobrych obiektywach
Ostatnio edytowane przez robm28 ; 23.04.11 o 18:34
Czytam, czytam i moim zdaniem to LeonAmator ma rację.
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid
A w EuroRTV byłeś? Ja w Wawie w paru widziałem E-620 z jednym kitem.
Nie bój się wielkości E-620, jest mało większy od E-450 ale ma większy grip co wielu uważa za +.
Były: 3 Canony PS, 2 Lumixy FZ, 2 Olympusy E-System /14-54II, 40-150/, Nikon D5000 /18-105/, E-PL2, E-PL3, E-PL5 /14-42, 14-150,12-50, 40-150, 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8, Nokia LUMIA 920, 930 GOLD, LG G4, G5,G6, G7, Huawei P30 Pro jest Huawei Mate 50 Pro
Galeria Olympusclub: http://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=21795
Jeszcze nie , zapomniałem, że w Gorzowie jest Euro , po świętach wybieram się do Szczecina i tam jest ich kilka więc, większe prawdopodobieństwo, że w którymś będzie Olek.
dla przypomnienia:
Tak, wiem, dlatego olek jest wciąż wśrod tych, nad którymi się zastanawiam. Gdybym nie znał E-systemu, raczej nie zastanawiałbym się nad jego wejściem teraz, nie ma co ukrywać, ale nie ma dla nowych użytkowników, pragnących tak na prawdę nowości, niczego ciekawego.
Z waszych porad i wskazówek wybrałem dwie drogi, plus moja pierwotna myśl, czyli: te dwa wskazane aparaty, albo lepszy słoik, konwerter i statyw jak przekonywał nyny. Na razie zawężyliśmy krąg podejrzanych, a teraz trzeba się z nimi dobrze zapoznać, dopiero po świętach spróbuję podotykać Olka, jak się da, będę wiedział czy wciąż go chcę. Wiadomą rzeczą jest także to, że jeśli znajdzie sie w międzyczasie jakaś okazja, nawet zupełnie nie brana wcześniej pod uwagę, jak np. jedna z podesłanych aukcji E-620 z obiektywem 18-180, to kto wie
pozdrawiam
Statyw tak ,ale jak chcesz robić sobie nasiadówki a nie wędrować w poszukiwaniu fajnych momentów,tudzież zwierzątek.
Tak uważasz?
To sobie poczytaj moose'go - pisał w wątku jaki sprzęt nosi ze sobą nad Biebrzą - naprawdę warto,https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=72603
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
chyba najtaniej na razie jak na nowy, mam nadzieję, że jeszcze mają i za parę dni się cena nie zmieni, jeśli się w końcu zdecyduję na nowy to własnie tak myślałem żeby kupić tam body z kitami, a gripa i obiektyw 70-300 w fotozakupach, razem wyjdzie najtaniej, tylko albo obiektyw za gotowke, albo zalatwic sobie osobne raty na wsyzstko, zeby zgodnie z tym co chciałem wyszło.
we wtorek lub w środę wybieram się do Szczecina udszukać chociaż jeden egzemplarz E620 i ocenić co i jak. Potem mam nadzieję, pozostanie tylko żłożyć zamówienie. Oczywiście powiadomię was co i jak, jakie wyjście wybrałem, a po otrzymaniu wszystkiego, czy nie żałuję![]()
Na początek chciałbym wam podziękować za pomoc, rady, pokazanie alternatyw, wielkie dzięki
dużo by tu opowiadać, brałem pod uwagę wiele rzeczy, odwiedziłem kilka sklepów, przemacałem wszystko co mi polecaliście, przeliczałem po kilkanaście razy i....
od 24h mam Olympusa E-620
Wiem, że jest mnóstwo za i przeciw, dzięki wam poznałem dużo innych opcji, jedną z opinii, które mocno mi pomogły była wypowiedź:
Wydałem całą kase jaką miałem, w zamian za to mam:
- Olympus E620 dual Kit
- Olympus ZD 70-300
- HLD-5
- zapasowa bateryjka
+ oczywiście moje poprzednie rzeczy.
Wg niektórych sporo przepłaciłem, na to odpowiem dopiero za lat kilka, kiedy będę mógł dokładnie ocenić to, co osiągnąłem tym aparatem. Jeśli z E-620 będę równie zadowolony jak z E-410, to myślę, że warto było
Obiecałem podzielić się również pierwszymi wrażeniami:
- wyświetlacz jest świetny,jasny, duży, czytelny
- samo body jest właśnie takie, jakie powinno być, niewiele różni się od E-410, a ten niewielki grip sprawia, że aparat dosłownie przylepia się do ręki
- rozkład guzików jest również bardzo intuicyjny, mi przeszkadza tylko umieszczenie menu i info, ale przyjdzie przywyknąć, reszta jest tak zrobiona, że bez patrzenia można jedną reką obsługiwać wszystkie najważniejsze funkcje
- LiveView - nareszcie jest i działa - nie to, co w E-410, ostrzenie nie jest takie jak w Sony, tutaj jest o wiele wolniej, ale mi wystarcza
- umieszczenie tych zaczepów do paska jest wg mnie lepiej umiejscowione niż to było w E-410, wygodniej się teraz łapie za aparat i nie przekręca mi sie wisząc na szyji
- jakość zdjęć - tutaj tylko domowe testy, ale wreszcie wyjdę poza ISO 200, nawet na ISO800 wygląda to dobrze
- ostrzenie manualne z M42 na liveview to jest to! - adapter z potwierdzeniem ostrości sprzedaję
Wstępnie jestem bardzo zadowolony, dziś doszło szkiełko 70-300, mam nadzieję, że będzie czas się pobawić.
Najbardziej obawiałem się przejścia do innego systemu i sprzedawania starego Olka, gdyby jeszcze w Sony nie występował ten efekt przegrzewania matrycy, to bym zaryzykował, ale tak, wolałem zostać tutaj i dzięki temu wszystko co miałem ,pasuje do nowego.
Jeszcz raz dzięki za rady, zalety, wady i alternatywy. Pozdrawiam, Rafał