Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 114

Wątek: Etyczne czy nie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta

moze gdyby byl jeden fotograf z jakas zadumana smutna mina dajaca do zrozumienia ze chcial tylko uwiecznic cos ku przestrodze w dobrej wierze
    byc moze odbior tego zdjecia bylby inny
    Na logikę to musiałoby być dwóch fotografów. Jeden uwieczniałby martwą dziewczynę jako pożywkę dla swoich odbiorców, a drugi uwieczniałby fotografa (który uwiecznia dziewczyną) jako pożywkę dla Was i ten wątek o etyce. Ja dołożyłbym jeszcze trzeciego fotograf który uwiecznia tego drugiego i pokazuje czy ten drugi ma "jakąś zadumaną, smutną minę dającą do zrozumienia" czy postępowanie tego pierwszego fotografa jest etyczne czy nie.

| OlyJedi Awatar macastek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Thumbs down

..on tylko strzela, ma taką pracę, nic osobistego... mówią o żołnierzu plutonu egzekucyjnego

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    W "normalnych" serwisach informacyjnych nie uświadczysz zbliżeń "trupów" i zdjęć tego typu. Masz w pewnym sensie wybór - jeśli chcesz zobaczyć takie, kupujesz brukowca (za Najsztuba był też "Przekrój" z takimi fotami).
    Nie oglądam. Porównanie z wejściem do tego wątku nie wydaje mi się trafne. Dyskusja to coś innego jak oglądanie takich zdjęć.
    Dzisiaj przeglądałem normalny portal ze zdjęciami z Mińska, szkoda że na wielu zdjęciach ludzie byli pozbawieni członków i było to pokazane bez najmniejszej cenzury.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jak najbardziej etyczne. Nieetyczne byłoby udawanie, że takie rzeczy się nie dzieją.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ktoś musi ukazać tez złe oblicze, tragizm tego świata. Taka praca. Nikt nikomu nie karze tego oglądać, chcesz oglądaj, nie to nie. Twój wybór. Nie widzę nic złego po stronie fotografów.

Zapewne gdy nad ciałem stał jeden fotograf nie wyglądało by to tak jakby sępy obsiadły, no ale na świecie nie ma 1 telewizji i 1 gazety.
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mi się nasuwa jedno pytanie które czasami sam sobie zadaję, czy warto zrobić w pewnych sytuacjach zdjęcia czy nie, czy jak je zrobię nie naruszę "czegoś" ważnego, czy jak zrezygnuję to czy dobrze zrobiłem nie pokazując innym pewnych rzeczy...

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Weasly Zobacz posta
    Zapewne gdy nad ciałem stał jeden fotograf nie wyglądało by to tak jakby sępy obsiadły, no ale na świecie nie ma 1 telewizji i 1 gazety.
    zeby juz troszke rozluznic dyskusje i zeby emocje opadly
    mogli podchodzic pojedynczo albo mogli sie umowic zeby nikt ich nie pstryknal i sprawa by sie nie wysypala

tak jak ja pisalem i kolega tez zauwazyl caly wic polega na tym ze ich tam jest tylu i jest to wrazenia sepow czy hien

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To jak następnym razem ktoś z Was będzie...powiedzmy jechał samochodem i zobaczy wypadek to wyskoczy z aparatem pstrykać fotki żeby Świat się dowiedział, że takie rzeczy się zdarzają? Bo nikt o tym nie wie.
    Jak pojedziecie na Safari All Inclusive 5* to też chętnie porobicie zdjęcia niedożywionym dzieciom bo Świat o tym nie wie i Wy w ten sposób dbacie o to by im było lepiej.
    Czy praca fotoreportera usprawiedliwia wszystko? Bo to jego praca. Bo w ten sposób zarabia na życie.
    I jak nie on to ktoś inny by to zrobił? Rozumiem, że jak ich dziecko wpadłoby pod samochód albo utopiło w basenie też nie omieszkaliby tego fotograficznie udokumentować bo a nóż jakaś nagroda wpadnie...

P.S. Dziękuję anonimowi za - Przynajmniej wiem już jak wygląda.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    A mi się nie podoba usilne zarzucanie hipokryzji osobom, które myślą inaczej. To, że np. są takie zdjęcia, jak te z Mińska, to nie znaczy, że wszyscy oglądają taką galerię. I nie chodzi o jakieś "chowanie pod kloszem" itp., niektórzy po prostu wolą na to nie patrzeć w takiej formie, jaką prezentują media i powinno się to uszanować. I co z tego, że wpycha się to wszędzie?

Parę lat temu powieszono we Wrocławiu przy kościele zdjęcia dzieciątek po aborcji. Nikt nie pytał czy ktokolwiek ma ochotę się z tym stykać. Proszę sobie wyobrazić reakcję kobiet, które tracą dziecko w wyniku poronienia. Czy lekarz im daje fotograficzną relacje? Nie muszę mówić, jak mogły się czuć widząc te fotografie. Podobnie dzieci, których młody umysł nie ogarnia niektórych kwestii. To było pewnie też ok, bo przecież "takie życie".

Poza tym ciągle chyba chodzi o coś innego - dokumentujemy pewną tragedię, to dlaczego chcemy wygrywać nią konkursy? Bo tak teraz jest i nie stać nas na to, aby odmówić wysłania?

Są 3 rodzaje prawdy. Tu jest ta g..niana. Bo świat to dla mnie jest taki, jaki sobie kreujemy. Jak nie chcę na coś patrzeć, to nie patrzę, nie chcę rozmawiać to nie rozmawiam. I jak uważam, że to jest nieetyczne to też moja sprawa. Nie ma dla mnie tu wspólnego mianownika, bo zwyczajnie nie czuję się częścią podobnego syfu, gdzie aby wygrać trzeba epatować śmiercią i cudzą tragedią. Bo śmierć można też pokazać z szacunkiem... tylko trzeba być kimś więcej niż osobą z aparatem w określonym miejscu i czasie.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    A dzięki komu media tak postępują? Po prostu takie jest zapotrzebowanie.
    Czy na każde zapotrzebowanie jest odpowiedz? Dlaczego nikt nie próbuje zaspokoić zapotrzebowania na żywność dla głodujących?

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    nie chcialem tego mowic ale w dzisiejszych czasach nastepuje duze zidiocenie spoleczenstw i byc moze dla czesci ludzi ogladanie smierci na zywo jest fajna rozrywka
    Już w czasach starożytnych ludzie lubili oglądać igrzyska (skazańców, żywcem pożerały lwy), w średniowieczu ludzie uwielbiali oglądać publiczne egzekucje itd
    Gawiedź tak miała i ma do dzisiaj. W dobie wszechobecnych mediów można przeprowadzić transmisję z celi śmierci lub zamieścić w internecie film z obrzynania głowy zakładnikowi tylko czy należy schlebiać najniższym instynktom?
    Co z tego, że to się dzieje? Wystarczy mówić o tym a nie pokazywać. Ociekające krwią gry komputerowe, powodują u młodych ludzi poważne skrzywienia. Niejeden chce sprawdzić, czy zabicie w realu jest tak samo łatwe jak w grze.
    Cytat Zamieszczone przez Weasly Zobacz posta
    Ktoś musi ukazać tez złe oblicze, tragizm tego świata.
    Po co? Czy to coś zmieni?
    Wierzysz w to!?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 12.04.11 o 23:23
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów