Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie![]()
Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie![]()
Cult of Zuiko
Witam,
Przeglądnąłem wątek... niektóre zdjęcia lepsze, inne gorsze, ale jeśli dopiero zaczynasz do wszystko przyjdzie z czasem. Życzę przede wszystkim cierpliwości. Też od makro zaczynałem i wiem że do tego potrzeba wprawy,.. żeby np. pająk nie uciekł czy udało się złapać jakiegoś innego owada w kadr.
Jedno co u Ciebie na pewno rzuca się w oczy to problem z doświetleniem. Żeby otrzymać jako taką głębię ostrości trzeba przymknąć przysłonę, a to zmniejsza ilość światła i z ręki jest problem. Można popróbować ze światłem sztucznym. Podrzucam Ci dwa linki do domowych konstrukcji dyfuzorów. Z racji, że ja robiłem makro na dwóch obiektywach (z pierścieniem odwrotnego mocowania) używałem tego pierwszego bo fotografowany obiekt miałem 3-5 cm przed obiektywem. Sprawdzał się dobrze... można pokombinować z mocą lampy, z materiałem użytym do rozproszenia i daje fajne rezultaty. Ten drugi jak przypuszczam lepiej sprawdzi się na większych odległościach.
http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cy...pic.php?t=7236
http://nakrecenieksperci.pl/video/pl...blyskowej.html
pozdro
Dzięki Bigziii za radę. Skleciłem szybko dyfuzor z pierwszego linka i to są tego efekty(przysłona 22 albo 16)........
Cult of Zuiko
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Z ostatniej wrzuty mnie najbardziej odpowiada ostatnie, ale zgodzę się z Thomasso, że wszystkie są zbyt ciemne.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Nie wiem czemu ale tak wychodzą. Jak będę miał czas to rzucę to samo ujęcie bez dyfuzora przy tej samej przysłonie to zobaczycie porażającą różnice.Tamte zdjęcia robiłem około 19 od strony wschodniej przy murze
![]()
Cult of Zuiko
Mógłby mi ktoś polecić jakiś ostry obiektyw do makro na m42(w rozsądnej cenie)? Dzisiaj okazało się, że helios to lipa. Bez pierścieni jeszcze sobie radzi ale z to już cic z ręki nie wychodzi.
P.S
Takie brzydactwa dzisiaj ustrzeliłem(Hanemix 28mm+pierścienie+dyfuzor wycinek z centrum kadru)...
Cult of Zuiko
No nie mów źle o Heliosach, po prostu trzeba wybrać, trafić. Mam dwa i na żaden złego słowa nie powiem.
Poniżej właśnie z Heliosa + jakiś pierścionek. Z ręki.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
To muszę mieć jakiś felerny egzemplażTego pająka najpierw próbowałem heliosem złapać ale nieszło z ostrością. Jak założę pierścienie to najmniejszy ruch aparatu powoduje utratę ostrości
![]()
Cult of Zuiko