Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: Makro początki(Helios + pierścienie)

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Helios -Hanemix

Słowo o obiektywie hanemix-ostrzy się trochę inaczej niż Heliosem. Praktycznie żeby coś wyszło musiałem włączać lv i powiększenie
    Cult of Zuiko

| OlyJedi Awatar bigziii
    Mieszka w
    49°39'47''N; 20°36'45''E
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria
    Witam,
    Przeglądnąłem wątek... niektóre zdjęcia lepsze, inne gorsze, ale jeśli dopiero zaczynasz do wszystko przyjdzie z czasem. Życzę przede wszystkim cierpliwości. Też od makro zaczynałem i wiem że do tego potrzeba wprawy,.. żeby np. pająk nie uciekł czy udało się złapać jakiegoś innego owada w kadr.
    Jedno co u Ciebie na pewno rzuca się w oczy to problem z doświetleniem. Żeby otrzymać jako taką głębię ostrości trzeba przymknąć przysłonę, a to zmniejsza ilość światła i z ręki jest problem. Można popróbować ze światłem sztucznym. Podrzucam Ci dwa linki do domowych konstrukcji dyfuzorów. Z racji, że ja robiłem makro na dwóch obiektywach (z pierścieniem odwrotnego mocowania) używałem tego pierwszego bo fotografowany obiekt miałem 3-5 cm przed obiektywem. Sprawdzał się dobrze... można pokombinować z mocą lampy, z materiałem użytym do rozproszenia i daje fajne rezultaty. Ten drugi jak przypuszczam lepiej sprawdzi się na większych odległościach.

http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cy...pic.php?t=7236

http://nakrecenieksperci.pl/video/pl...blyskowej.html

pozdro

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Dyfuzor

Dzięki Bigziii za radę. Skleciłem szybko dyfuzor z pierwszego linka i to są tego efekty(przysłona 22 albo 16)........
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mat1321ii22.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	231,4 KB
ID:	45784   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mat1321ii20.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	172,7 KB
ID:	45785   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mat1321ii21.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	190,8 KB
ID:	45786  
    Cult of Zuiko

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    89
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mat1321 Zobacz posta
    Dzięki Bigziii za radę. Skleciłem szybko dyfuzor z pierwszego linka i to są tego efekty(przysłona 22 albo 16)........
    Dalej IMHO za ciemno. Plus... ladniej rozproszone swiatlo, mieksze, ale dalej za ciemno. Ewentualnie mozna podciagnac w posprocesingu

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z ostatniej wrzuty mnie najbardziej odpowiada ostatnie, ale zgodzę się z Thomasso, że wszystkie są zbyt ciemne.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Ciemne

Nie wiem czemu ale tak wychodzą. Jak będę miał czas to rzucę to samo ujęcie bez dyfuzora przy tej samej przysłonie to zobaczycie porażającą różnice.Tamte zdjęcia robiłem około 19 od strony wschodniej przy murze
    Cult of Zuiko

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Ostrość

Mógłby mi ktoś polecić jakiś ostry obiektyw do makro na m42(w rozsądnej cenie)? Dzisiaj okazało się, że helios to lipa. Bez pierścieni jeszcze sobie radzi ale z to już cic z ręki nie wychodzi.
    P.S
    Takie brzydactwa dzisiaj ustrzeliłem(Hanemix 28mm+pierścienie+dyfuzor wycinek z centrum kadru)...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4183676przyt.JPG
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	323,4 KB
ID:	45852   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4183679przyt.JPG
Wyświetleń:	99
Rozmiar:	353,2 KB
ID:	45853  
    Cult of Zuiko

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria
    Mógłby mi ktoś polecić jakiś ostry obiektyw do makro na m42(w rozsądnej cenie)? Dzisiaj okazało się, że helios to lipa. Bez pierścieni jeszcze sobie radzi ale z to już cic z ręki nie wychodzi.
    P.S
    Takie brzydactwa dzisiaj ustrzeliłem(Hanemix 28mm+pierścienie+dyfuzor wycinek z centrum kadru)...
    No nie mów źle o Heliosach, po prostu trzeba wybrać, trafić. Mam dwa i na żaden złego słowa nie powiem.
    Poniżej właśnie z Heliosa + jakiś pierścionek. Z ręki.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Helios

To muszę mieć jakiś felerny egzemplaż Tego pająka najpierw próbowałem heliosem złapać ale nieszło z ostrością. Jak założę pierścienie to najmniejszy ruch aparatu powoduje utratę ostrości
    Cult of Zuiko

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To muszę mieć jakiś felerny egzemplaż Tego pająka najpierw próbowałem heliosem złapać ale nieszło z ostrością. Jak założę pierścienie to najmniejszy ruch aparatu powoduje utratę ostrości
    Niekoniecznie musisz mieć felerny egzemplarz. Focenie makro wymaga cierpliwości i wprawy nawet jak korzystarz z optyki Zuiko. Przy MF każde poruszenie focącego powoduje utratę ostrości.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików