Ostatnie podoba mi się najbardziej, chociaż jest trochę ciemne.
Ostatnie podoba mi się najbardziej, chociaż jest trochę ciemne.
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
W jaki sposób doświetlać zdjęcia makro(jakieś lampki diodowe)?
Jaki program(darmowy) polecicie mi do obróbki zdjęć (przyciemnianie, rozjaśnianie i barwy)?
Podobne ujęcie tylko jaśniejsze i już efektu nie ma![]()
Ostatnio edytowane przez mat1321 ; 13.04.11 o 09:29
Cult of Zuiko
......................
Cult of Zuiko
Ja używam picasa 3. Prosty jak budowa cepa i dla mnie wystarczający. czasami używam też darmowego olympus viwer 2, ale to sporadycznie.
GALERIA: I https://www.flickr.com/photos/169641089@N03/
Mój wątek na olympusclub.pl: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=77998
Z ostatniej wrzuty 1 dla mnie najlepsza, jeszcze ewentualnie 2. Na 3 nie wiadomo na czym wzrok skupić. W 4 wrzuca się w oczy centralny kadr, kolorki jakieś jakby sprane i za cemne MSZ
Doświetlić można lampą ale ja uważam,że naturalne zastane dobre światło jest najlepsze.
P.S. Do obróbki na początek fajny jest PhotoScape. Sporo potrafi i nie jest skomplikowany![]()
Ostatnio edytowane przez Lolita ; 13.04.11 o 20:50
Lola vel Sharlotta>>Sekretarka Prezesa TWA<<
<3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
Nie jestem starą babciąZlotowiczka: 7
1) Ostatnia wrzutka - spróbuj zapanować nad głębią ostrości - i nie powiem czy ma być mniejsza czy większa. Ale dość irytująca jest nieostrość głównego przedmiotu w kadrze z przodu - jako przykład druga fotka. Punkt ostrości na żonkilu wylądował całkiem za kwiatkiem. Jedynka bałagan - choć najlepsza z czterech, ładna kolorystycznie. Trójka - nie za bardzo wiadomo gdzie jest ostro - albo spłyć, albo daj wszystko w miarę możliwości ostre (bardzie tak bym widział).
Za to poprawiony kwiatek, gdyby nie centralny kadr, wygląda znacznie lepiej.
2) Co do doświetlania - efekt będzie INNY niż w świetle zastanym - nie gorszy lub lepszy, INNY - sam musisz zdecydować co lepsze - spróbuj na początek lampy wbudowanej a z przodu obiektywu przyczep sterczącą do góry (no trochę pochyloną do przodu) białą kartkę papieru jako dyfuzor.
3) Do obróbki OV2 wystarcza na początek, z bardziej "rozwiniętych" - darmowy GIMP na przykład.
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Dzisiaj wkońcu miałem czas zrobić zdjęcia moim Hanemixem 28mm. W brew pozorom nadaje się też do makro(oczywiście z pierścieniami). Ostatnia fota bez pierścieni![]()
Cult of Zuiko
Że tak powiem - bardzo ładne![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
mat1321, jeśli można... Te dwa ostatnie ładnie prezentują się jako miniaturki ale po otwarciu widać że nie ma złapanej ostrości "w punkt". Ja z Zenithem mam problem ze złapaniem ostrości, tu mój przykład super makro z ręki...
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth