Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Dziecięce

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Dziecięce

No to zamieszczam moje pierwsze zdjęcia. Do odważnych świat należy! Zdjęcia o tematyce dziecięcej. Dziecięcej bo mam małą córeczkę i właściwie tylko na niej mogę się uczyć, na dodatek moja mała modelka jest dosyć niecierpliwa Przy małej mam okazję zrobić trochę zdjęć raz na tydzień /2 tygodnie (niestety), ale lepsze to niż nic, choć czasem myślę by sobie odpuścić (ale za bardzo to lubię tylko na tą naukę tak mało czasu jest). No nic.... więc zdjęcia zrobione kitem dziś rano. Wrzucam i boję się!
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4080549'800x600.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	728,4 KB
ID:	45307   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4080562''800x600.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	366,5 KB
ID:	45312   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4080558'800x600.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	558,9 KB
ID:	45314   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4080561''800x600.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	483,2 KB
ID:	45315  

Ostatnio edytowane przez Kawcia ; 8.04.11 o 23:41

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Trzecie mi się podoba, w pozostałych rzuca się w oczy centralny kadr (to rzadko kiedy się sprawdza).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kawcia Zobacz posta
    No to zamieszczam moje pierwsze zdjęcia. Do odważnych świat należy! Zdjęcia o tematyce dziecięcej. Dziecięcej bo mam małą córeczkę i właściwie tylko na niej mogę się uczyć, na dodatek moja mała modelka jest dosyć niecierpliwa Przy małej mam okazję zrobić trochę zdjęć raz na tydzień /2 tygodnie (niestety), ale lepsze to niż nic, choć czasem myślę by sobie odpuścić (ale za bardzo to lubię tylko na tą naukę tak mało czasu jest). No nic.... więc zdjęcia zrobione kitem dziś rano. Wrzucam i boję się!
    Na początku gratuluję córeczki. Niestety kadrowo leżą wszystkie 2 i 4 zniekształciły twarz dziecka. Modelka świetna, ale musisz popracować nad kadrem. Podoba mi się, ze przy układaniu modelinki myslisz o dodatkach np.kocyk, piorko itd. Oswietlenie wygląda na lampowe więc jeśli masz mozliwość ułóż dziecko niedaleko okna( tak będzie lepiej na początek) i jeżeli będzie zbyt mocne światło to możesz zmiękczyć jakimś materiałem. Pozwoliłem sobie również trochę urozmaicić jedno z nich choć to nic szczegolnego i mam nadzieje, że nie masz nic przeciwko. Życzę powodzenia
    sprzedam vinyle, zapraszam

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki serdeczne za opinie. Szkoda tylko, że tak mało pozytywne nie pozostaje nic innego jak: 1 wyrzucić olka lub 2 ćwiczyć, ćwiczyć ćwiczyć Co do zdjęć to przy pierwszym była użyta lampa pozostałe są bez lampy (wszystkie zrobione przy oknie).Zdjęcia trochę rozjaśniłam centalnie i zdjęłam trochę kolor więc może stąd wrażenie użytej lampy. Do obróbki nie mam nic przeciwko choć sama wolałabym jednak jej unikać póki nie nauczę się robić "przyzwoite" zdjęcia i jeśli pozwolicie będę taki surowy materiał co jakiś czas wrzucać. Chyba, że wybiorę opcję 1 czyli olek na śmieci....

Ps Wtawiłam jedno z tych zdjęć bez poprawiania i tego rozjaśniania prosto z matrycy. Czy o takie światło chodzi?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4080561800x600.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	193,9 KB
ID:	45321  
    Ostatnio edytowane przez Kawcia ; 9.04.11 o 09:20

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Popatrz na przyklad ponizej.Zaznaczylem Ci rozne warianty tzw zlotego podzialu i mocnych punktow.W zasadzie tam gdzie te linie sie przecinaja to oko widza patrzy w pierwszej kolejnosci.Postaraj sie umieszczac na zdjeciach w tych miejscach to co uwazasz za najwazniejsze w kadrze.Jesli nie masz takiej mozliwosci to wtedy pracuj GO ona tez uwypukli to i reszte tak jakby zignoruje.

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Popatrz na przyklad ponizej.Zaznaczylem Ci rozne warianty tzw zlotego podzialu i mocnych punktow.W zasadzie tam gdzie te linie sie przecinaja to oko widza patrzy w pierwszej kolejnosci.Postaraj sie umieszczac na zdjeciach w tych miejscach to co uwazasz za najwazniejsze w kadrze.Jesli nie masz takiej mozliwosci to wtedy pracuj GO ona tez uwypukli to i reszte tak jakby zignoruje.
    Dziękuję bardzo! przykład zaraz sobie wydrukuje. Bardzo cenna informacja! niestety z kitem trudno jest o GO. Mam zamiar kupić 14-54 i mam nadzieję, że trochę pomoże choćby ze względu na to, że jest jaśniejszy więc może uda się tam bardziej z GO popracować. Tymczasem nie pozostaje nic innego jak dogłębna lektura.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    178
    Moja galeria
    Jesli uwazasz,ze kitowe szkla ograniczaja Ciebie w jakikolwiek sposob to kupuj.Mnie one wystarczaja w zupelnosci.

Mieszka w
    poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jesli uwazasz,ze kitowe szkla ograniczaja Ciebie w jakikolwiek sposob to kupuj.Mnie one wystarczaja w zupelnosci.
    No to teraz wyszło, że zwalam wszystko na mój kitowy obiektyw, ale wtopa zaraz mnie tu wszyscy zlinczują pewnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wadowice/manchester
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Kawcia, bardzo dobry wzornik przygotowal Mirek54. Wg mnie nie ma sensu w tym momencie walczyć z GO. jako podstawę trzeba przyjąć właśnie podział kadru wg choćby powyższego wzornika. Na Twoim miejscu własnie na tym skupiłbym się w tym momencie. Na płytszą GO itd przyjdzie czas. Dobrze równiez będzie nie podchodzić z małą ogniskową zbyt blisko. Sam jeszcze nie dawno miałem tendencję do przerysowywania twarzy ze względu na bliską odległość od modelki i zbyt małą ogniskową. Na tym forum właśnie uświadomiono mi co to są przerysowania. Twarz wychodzi zbyt karykaturalna niż jest w rzeczywistości. Czasem uzyskuje się taki efekt celowo np. dla żartu ale w przypadku portretu to błąd i powinno się popracować nad tym również(zobacz twoje zdjęcie 2 i 4).
    Nie wiem czy masz 40-150 ale na tym obiektywie ( choć trochę ciemny) powinnaś uzyskać całkiem przyzwoite efekty z bokehem ( oby tylko miejsca nie zabrakło w domu). Pobaw się, ustaw sobie scenę przed pstryknięciem. Podpatrz jak inni fotografują i próbuj. Modelinka jest w domu i czas pewnie też znajdziesz więc efekty w krótkim czasie powinny się pojawić. Po za tym możesz trochę poczytać, wtedy będzie trochę łatwiej choćby własnei o kadrowaniu bo to jak na razie lezy najbardziej.
    Oczywiście to moja opinia i wcale nie oznacza, że mam rację na 100% w końcu sam jestem amatorem z niewielkim doświadczeniem.
    Ostatnio edytowane przez aikidudi ; 9.04.11 o 14:33
    sprzedam vinyle, zapraszam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    112
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kawcia Zobacz posta
    No to teraz wyszło, że zwalam wszystko na mój kitowy obiektyw, ale wtopa zaraz mnie tu wszyscy zlinczują pewnie
    Nikt Cię nie zlinczuje. Mirek ma rację - kitami można robić świetne zdjęcia. Musisz pamiętać, że światło jest najważniejsze. Używaj blendy - czyli jakiejś dużej białej powierzchni do odbijania światła. Jeśli zrozumiesz światło, zdjęcia same zaczną wychodzić.

ps. Modelka przeurocza.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów