Strona 27 z 290 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2899

Wątek: Zabawa z μ 4/3 - ZDJĘCIA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Zabawa z u43 - ZDJĘCIA

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Wiecie co? nie moje ale wkleilem jako ciekawostke, po co komu FF? tu G1 + kitowe 14-45!

Tło zblurowane w PSie. W ten sposób można zapytać, po co komu G1? Wystarczy iPhone.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tło zblurowane w PSie. W ten sposób można zapytać, po co komu G1? Wystarczy iPhone.
    1. W Picasa
    2. Bo G1 jest tańszy
    3. Od kilku lat mówię, że dobra fotka to: 30% pomysł, 30% umiejętność jego realizacji, 30% obróbka w programie graficznym, 10% sprzęt ....

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

epicure,

tak zblurowane, w taki sposob, ze dla mnie rewelacja i nic mi wiecej do codziennego pstrykania nie trzeba...
    NIestety od pewnego czasu licza sie umiejetnosci radzenia sobie z PP, nawet kiepskie kadry mozna zrobic rewelacyjnie, czas sie podszkolic.

tymczasowy,
    trafna uwaga, czy tego chcemy czy nie idziemy na przod i trwanie w epoce kamienia lupanego nie pozostawia zadnych watpliwosci.... te procenty podzielilbym troche inaczej ale zapewne sprzet to bardzo znikomy procent udanego kadru...

...wiec po co komu FF do takich zdjec?

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

tak zblurowane, w taki sposob, ze dla mnie rewelacja i nic mi wiecej do codziennego pstrykania nie trzeba...
    A dla mnie wygląda to kiczowato i nienaturalnie. Ponadto wykonano to niestarannie (styk krawężnika i asfaltu po lewej stronie, asfalt pomiędzy dwiema sfotografowanymi postaciami), mimo że kształt, jaki należało obrysować, był nieskomplikowany. Chciałbym zobaczyć efekty takiej zabawy, kiedy na zdjęciu będą np. rozwiane włosy. Życzę powodzenia.

NIestety od pewnego czasu licza sie umiejetnosci radzenia sobie z PP, nawet kiepskie kadry mozna zrobic rewelacyjnie, czas sie podszkolic.
    Z kiepskich kadrów nie powstanie nic rewelacyjnego. Można jedynie poprawić je w taki sposób, aby aż tak bardzo nie raziły. Za to z dobrych kadrów można zrobić jeszcze lepsze.

...wiec po co komu FF do takich zdjec?
    Zadałbym inne pytanie: po co komu TAKIE zdjęcia?

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

A dla mnie wygląda to kiczowato i nienaturalnie. Ponadto wykonano to niestarannie (styk krawężnika i asfaltu po lewej stronie, asfalt pomiędzy dwiema sfotografowanymi postaciami), mimo że kształt, jaki należało obrysować, był nieskomplikowany. Chciałbym zobaczyć efekty takiej zabawy, kiedy na zdjęciu będą np. rozwiane włosy. Życzę powodzenia.
    Z kiepskich kadrów nie powstanie nic rewelacyjnego. Można jedynie poprawić je w taki sposób, aby aż tak bardzo nie raziły. Za to z dobrych kadrów można zrobić jeszcze lepsze.
    Dzięki epi za ten post. Imho to właśnie dlatego tak dużo ludzi chce wrzucać swoje FOTKI do netu. Jeśli fotka nie spełnia wszystkich złotych reguł, podziałów etc. bankowo można liczyć na szybką ekspertyzę. Dalej mi się nie chce ciągnąć wywodu.

BTW. Dopóki nie napisałeś o deblur nie widziałem tego, jak również nic ciekawego w fotce, pomyślałem Janeczek ma radochę - OK, o to chodzi w mikro (i w tym wątku?)
    BTW 2. Osobiście nie mogę się doczekać na taki filtr w mikro: taki deblur czerpiący dane do rozmycia z metadanych: gdzie ustawiono AF przy włączonej detekcji twarzy. Bardzo mnie rajcuje tilt&shift w PL1.
    BTW 3. Mam ulotkę z ostatnich wyborów "z takimi włosami". Zostawiłem sobie na pamiątkę

Zadałbym inne pytanie: po co komu TAKIE zdjęcia?
    Według Jack'a nowe PENy będą mieć dedykowany klawisz "facebook". Nic ci to nie mówi?
    Proszę nie odbieraj tego osobiście/jako atak. Po prostu czasami może warto mieć odrobinę luzu, dystansu?
    BTW ostatni. Sorry Jerry za OT. Można zaraportować do modów jakby celem usunięcia.
    /eot
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

gietrzy, ale mi takie zdjęcia nie przeszkadzają - mam na myśli zdjęcia, na których w postprodukcji wykonano nieudolną symulację jakiegoś typowo sprzętowego efektu. Nawet im więcej takich zdjęć, tym lepiej - wówczas dobre fotografie znacznie zyskają na wartości na tle takiego kiczu.

Nie odbieram nikomu zabawy, jaką daje robienie i publikowanie takich potworków. Zazwyczaj ich nawet nie komentuję, chyba że wraz z nimi pojawia się jakaś niedorzeczna teza, mająca na celu podważyć zasadność starannego wykorzystywania odpowiednich narzędzi dla uzyskania zamierzonego efektu i przekonać, że efekt kiczu to efekt, do jakiego wszyscy chcą dążyć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wuwuaaa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dzięki epi za ten post. Imho to właśnie dlatego tak dużo ludzi chce wrzucać swoje FOTKI do netu. Jeśli fotka nie spełnia wszystkich złotych reguł, podziałów etc. bankowo można liczyć na szybką ekspertyzę. Dalej mi się nie chce ciągnąć wywodu.

Tu jest forum foto, należy się spodziewać krytyki technicznej, choć przyznaję, że czasem aspekt artystyczny potrafi tu przegrać. Rozumiem jednak o tyle, że fotografia jest bardziej sztuką odwzorowania rzeczywistości, niż jej odrealnienia, czy zniekształcenia.
    Dobre zdjęcie zwykle spełnia pewne zasady kompozycyjne, co najwyżej nie są one oczywiste na pierwszy rzut oka.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    BTW. Dopóki nie napisałeś o deblur nie widziałem tego, jak również nic ciekawego w fotce, pomyślałem Janeczek ma radochę - OK, o to chodzi w mikro (i w tym wątku?)
    Fotka wygląda nienaturalnie - postacie jak wklejone - to było moje pierwsze wrażenie.

Co do obróbki w ogóle: niestety nie jestem dobry w zaawansowanej obróbce i często mnie to denerwuje, że nie potrafię zrobić ze zdjęciem tego, co bym chciał. Obróbka ma swoje miejsce, jest ważna, też jest sztuką, ale jest integralną częścią procesu fotograficznego podporządkowanego idei zwrócenia uwagi na to, co uderzyło robiącego zdjęcie i uproszczenia procesu obróbki i udostępnienia publiczności. W tym sensie nawet najbardziej zaawansowane narządzia nie zastąpią człowieka (to tak apropos głosów o upadku fotografii jako sztuki, ale również sensu filtrów i takich tam, włącznie z klawiszami do facebooka ) Jednak jak widać łatwo o przesadę, bądź nieudolność (wg Epicure), a wtedy może nie warto jej dokonywać?
    Ostatnio edytowane przez deduch ; 26.10.11 o 14:47
    E-jakieśtam + ZD standardowe + ZD tele + Fl mocnobłyskające.
    Na pragnienia - za mało, na wiedzę - za dużo

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

No wlasnie, dla jednych zdjecie bedzie beznadziejne, dla mnie jest fajne, dla epicure lipa, bo mu technicznie blur styku kraweznika nie pasuje, dla mnie fajne, bo postac uwieczniona na fotce jest genialna...

gietrzy, ciesze sie, ze pomimo, iz postujesz jak szalony w tymze sie nie zatraciles, dawaj fotki w koncu to watek o zabawie mikrusami...

zaraz cos wkleje, tylko dzieciakom obiad upichce, taka ze mnie gosposia

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Dziki pilnowacz mojego garażu

cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Pilnowaczowi należy się kawał kiełbasy
    Fajny kot, podobny trochę do mojego byłego.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA