Strona 173 z 290 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.721 do 1.730 z 2899

Wątek: Zabawa z μ 4/3 - ZDJĘCIA

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Bo zupa byla za slona

Ups.. stara renowka byla mocniejsza...

Tak to jest jak mlodziez za kierownica

Zabki...

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Odp: Zabawa z μ 4/3 - ZDJĘCIA

Nie wiem czy to odpowiednik amerykańskich Monsterów ale tamte mają po około 1500 KM, napędzane są paliwem na bazie nitro i do 100 k/h mają przyśpieszenie jak samochody sportowe w trochę ponad 3 sekundy

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Dokladnie takie z hameryki...

No to jeszcze pare...

pozdrowionka

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Posiadam pełno złomu z żelaza i stali, który czasami wykorzystuję i do czegoś się przydaje.

1. Zestaw stereoskopowy. Po wydrukowaniu z okularami działa.

Uploaded with ImageShack.us

2. Pewnego dnia zastanawiałem się co mogę zmontować aby uzyskać jak największe powiększenie. W kolejności konwerter m4/3 na M42, 3 pierścienie makro, telekonwerter x2, Jupiter 37A. Zdjęcie biedronki nie jest za specjalne ale to jedyne zdjęcie, które tym zestawem wykonałem. Było to o 4 rano u córki w pokoju więc jedyne źródło światła jakie mogłem wykorzystać aby przypadkiem jej nie obudzić to latarka a biedronka była wredna i zamiast grzecznie zapozować to biegała sobie po kartce w kratkę od zeszytu

Tutaj macie też film bo przy okazji nakręciłem

http://www.youtube.com/watch?v=a24v93b9K8o&feature=plcp

3. Tydzień później przypomniało mi się, w zestawie stereoskopowym są dwa pierścienie i jednym z nich był pierścień odwrotnie mocują 52 na 52 i do zestawu z pkt. 2 dokręciłem jeszcze Heliosa 77M i wyszło zdjęcie poniżej. Zdjęcie robiłem z pół ręki, jakąś zapalniczkę podłożyłem pod obiektyw. Z 10 minut się męczyłem aby zrobić zdjęcie papieru milimetrowego ale jakoś dało radę. Jeden kwadrat na zdjęciu ma wymiar 1mm/1mm. Kropki z normalnej odległości widać jako linie. 1 rząd kropek to linia milimetrowa, podwójny rząd kropek to linia centymetrów

Ale to zapewne nie koniec możliwości, tylko u taty muszę pogrzebać w jego skarbach to następnym razem sfocę boską cząstkę Higgsa

To wszystko przed Olkiem waży prawie 1 kg, więc trochę strach jest trzymać tylko za sam korpus bo ma się wrażenie, że zaraz coś się wyrwie
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 3.11.12 o 13:35

Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ladne kombinacje

Tymczasem helowiny

pozdrowionka

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Janeczek - zdecydowanie wolę gdy wrzucasz zdjęcia czirek
    ---
    CzaRmaX - skoro wywołałeś temat mocowania odwrotnego to wrzucę swoje próby - w użyciu były obiektywy m42 - 28mm, 58mm i 200mm. Jakość właściwie żadna - próby z ręki, bez statywu, do tego bez pierścieni (obiektyw po prostu przytknięty jeden do drugiego) ale w wątku zabawowym chyba nikogo nie zgorszą
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	moneta_2.jpg
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	205,2 KB
ID:	72860   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	moneta_1.jpg
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	295,0 KB
ID:	72861  

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

@Jan_sT ja nie wiem czym Ty się przejmujesz ja mam podejście do fotografii lomograficzne . Tam się nikt nie przejmuje standardami, kadrami jakościami i zdjęcia co niektórych wychodzą jak najpiękniejsze perełki w które można godzinami się wpatrywać i podziwiać . Powiedz mi to pierwsze zdjęcie to robiłeś w połączeniu z kitowym obiektywem? Bo ja mam przejściówkę z 37 na 52 i jak do kitowego 14-42 dorzucam Heliosa to wtedy mam takie kółeczko? I jeszcze co do jakości to wcale nie uważam, że Twoje zdjęcia są kiepskie bo biorąc pod uwagę jak je robiłeś czyli z reki i w zastanym świetle to są bardzo dobre .

Teraz ja dorzucę jeszcze jedno zdjęcie pajączka , którego strąciłem z samochodu i przymarzł w śniegu - wymiary kadru to jakieś 1,4cm/1cm. Zdjęcie robiłem zestawem: konwerter m4/3 na M42, jeden mały pierścień makro, Jupiter 27 A, pierścień odwrotnie mocujący i Helios 44M. Fotę robiłem koło 16'stej, kiepskie światło i z ręki - serio 15 minut próbowałem to z ręki uchwycić przy w miarę dobrej głębi. W końcu dałem sobie spokój i aparat ustawiłem na ISO 6400, Helios przysłonę miał otwartą na maksa i w Jupiterze można ją było lekko zbić tak, że czas był 40 czyli taki, że na wdechu przy lekko ruszającym się obiektywie była szansa na nie poruszone zdjęcie. Zdjęcie samo w sobie ostrości nie ma za pięknej ale jak wciskałem to jakąś miało ale pewnie w po wciśnięciu uciekła

A co do "Lomografi" to też jest możliwa przy użyciu systemu m4/3. Poniżej zdjęcie z PEN'a E-PL2 przez wizjer oryginalnego radzieckiego LOMO L-CA

@Janeczek ostatnio widziałem kogoś przebranego za zakrwawioną podpaskę hehe
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 3.11.12 o 20:12

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

@ CzaRmaX
    co do lomografii - myślę że jak ktoś umie robić to może być ciekawa i warta oglądnięcia, ja się w tej poetyce niespecjalnie odnajduję a niechciałbym robić precedensu że wstawiam kiepskie zdjęcie i tłumaczę że jest kiepskie bo to lomografia. Po prostu - jest kiepskie bo lepiej nie umiałem

co do winietki - taki efekt osiągałem gdy do korpusu miałem zakręcony obiektyw o krótkiej ogniskowej a odwrotnie mocowany obiektyw dłuższy. W drugą stronę dostaje się większe powiększenia ale i zarazem głębia ostrości mocno maleje

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

@Jan_S ​Twoje zdjęcia monet można byłoby uznać za kiepskie kiedy byś je robił zestawami do makro na statywie itd ale robiąc je z ręki i w zastanym świetle są bardzo dobre - ja wiem co to za ból złapać coś w obiektywy M42 tak zmontowanymi

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Jak w konwencji lomo to i ja coś dorzucę. Sławetny dekielek 15 f8 i jakaś soczewka co mi się w torbie walała i dodatkowo iso6400. Jako że soczewka ma jakiś centymetr średnicy to w ręku ja musiałem trzymać.
    Lubię takie eksperymenty Tak jak piszesz nie zawsze należy się przesadnie przejmować jakością techniczną zdjęcia.

Gdzieś przeczytałem ostatnio, że większość najsłynniejszych fotografii nie jest najlepsza technicznie i nie zawsze zgodna z kanonami czy zasadami.

Poniżej mój potworek, czy może ptaszek ? albo kwiatek jakiś ?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_1020458_lomo.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	106,7 KB
ID:	72878
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7