Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 163

Wątek: Który system?

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Mój dobry kumpel (facet robi zawodowo śluby) ma C 5DmkII, do tego fajną szklarnię i narzeka na AF. Wg. niego (mam do faceta zaufanie) tylko środkowy punkt nadaje się do użytku. I jeśli ktoś go zapyta jaki system poleca, to mówi, że Nikona, właśnie ze względu na AF. Canon dobry AF pakuje tylko do Marków.
    Z tego co widzę, to jak komuś zależy na AF, to bierze Nikona D700. Jak chce większa matrycę (np. do architektury), to wtedy celuje w 5D MkII. Canon nie jest co prawda demonem prędkości, ale spokojnie daje radę, głównie na szerokim kącie. Z drugiej strony masz rację, co do upośledzania przez Canona serii 5 - wstydzili by się, nie samym "smarkiem" człowiek żyje. Nikon potrafi zarobić zarówno na D3, jak i na D700, więc zastanawiam się, czemu "czerwoni" nie potrafią?

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez glos_ludu Zobacz posta
    jeśli cena jest jakimś ograniczeniem to chyba warto rozejrzeć się za dobrze traktowanym egzemplarzem 5D mkI plus oczywiście 85mm
    Yhmm, powodzenia. To raczej nie będzie "a walk in the park", ani "piece of cake" :P
    Ostatnio edytowane przez heyahero ; 6.04.11 o 18:37
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Rozmawiamy o sprzęcie do portretów. Jeśli temu koledze nie wyrabia AF przy portretach, to d. z niego nie fotograf, mimo, że pieniądze za zdjęcia bierze .
    Najlepszy stosunek jakości do ceny będzie miał zestaw 5DII + 135/2. 85/1,8 może być czasem za szeroki, chociaż z drugiej strony 21 Mpix daje spore możliwości kadrowania na komputerze. Jeśli ma być jeden obiektyw, to ja bym jeszcze rozważył 70-200/2,8. Na FF, to uniwersalny portretowy zakres.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    O to chyba duże muszą być te portery jeśli konieczne musi to być FF.
    Ja tam był szedł od razu średni format FF już ma prawie co drugi fotografujący

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tjszl Zobacz posta
    O to chyba duże muszą być te portery jeśli konieczne musi to być FF.
    Ja tam był szedł od razu średni format FF już ma prawie co drugi fotografujący
    Średni format może nie być taki drogi Mamiya RB jest w bardzo dobrych cenach - kosztuję dopiero cyfrowe plecy tak ze 3x Canon 5 markII.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Uściślam:
    Podstawowy model FF
    Obiektyw z AF
    Wszystko nowe
    Cena w okolicach 15kzl
    Stosunek jakości do ceny dla takiego zestawu, a nie dla poszczególnych elementów.
    Żadnej rozbudowy nie będzie!
    Ewentualnie wymiana Body po kilku latach. Czyli obiektyw może być z tych lepszych jeżeli wytrzyma ok 6-10lat lub wiecej.
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lokin Zobacz posta
    Uściślam:
    Podstawowy model FF
    Obiektyw z AF
    Wszystko nowe
    Cena w okolicach 15kzl
    Hmmmm, no to z mojej strony:

D700 + Sigma 85 1.4 HSM (7500 + 4000) = 11500 (ale można poszukać i będzie za 10200)

D700 + Nikkor 70-200 2.8 VR II (7500 + 7500) = 15000 (lub 14200 po poszukaniu lepszej oferty).

Fajne zestawy jak komuś nie straszne jedynie 12Mpix.

| OlyJedi Awatar Candela
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

witam

Jeżeli by się udało to można jeszcze na aukcjach kupić taką lustrzankę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=1754, Można ją kupić do 2000 złotych z iso można zejść do bardzo niskiego z tego mówili mi znajomi użytkownicy, z tego co się orientuję można trafić z mocowaniem canona lub nikona. Jeżeli kupującemu zależy na niskiej cenie i nie ma zamiaru rozbudowywać tylko założyć jeden obiektyw. Wadą tego aparatu jest to, że niemiłosiernie długo się włącza, jednakże kolory oddaje świetne. Wiem, że proponuję zabytek ale znam osoby które bardzo chwalą sobie zdjęcia z tego modelu. Oczywiście to kupujący podejmie ostateczny wybór. Życzę udanego wyboru i miłej zabawy.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    jednakże moja propozycja chyba cenowo jest za niska
    Ostatnio edytowane przez Candela ; 7.04.11 o 01:29 Powód: Automatyczne scalenie postów
    EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Rozmawiamy o sprzęcie do portretów. Jeśli temu koledze nie wyrabia AF przy portretach, to d. z niego nie fotograf, mimo, że pieniądze za zdjęcia bierze .
    Widać, że nigdy nie fotografowałeś dzieci. I masz problemy z czytaniem - napisałem, że kolega robi śluby i narzeka na AF. A czy d*** fotograf? Sam oceń - gość wydał przepiękny album Bieszczady z lotu ptaka. Jest też twórcą portalu o Bieszczadach: http://www.bieszczady.net.pl/copperm...s.php?album=36

Sprawny i pewny AF przydaje się w każdej sytuacji, gdzie jest mało światła.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 7.04.11 o 10:17
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    dolnyśląsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    C5d + Samyang 85mm f/1.4.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja rozumiem, że można narzekać na AF w 5DII dlatego, że nie jest taki jak w serii 1D czy Nikonie D3/D700. Jednak mimo wszystko sprawuje się on co najmniej tak samo, jak w typowym sprzęcie dla zaawansowanych amatorów, co jest już i tak zupełnie przyzwoitym poziomem do wszelkiego typu fotografii, może za wyjątkiem reporterki sportowej. A że nie jest to aparat stricte do sportu, świadczy choćby ilość punktów AF, ich rozmieszczenie i fatalne działanie dobiegaczki w trybie wielopunktowym AF oraz szybkość zdjęć seryjnych. Naprawdę szybkość AF na poszczególnych punktach to żaden problem, w porównaniu do innych ograniczeń.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb