Szklo f/1.2 fiiuuu... przy 85mm chcac zrobic sama twarz (popiersie) to z odleglosci metra trzeba (zeby kadr wypelnic) to GO wychodzi jakies 0.9cm, przy 1.5m GO 2.1cm. Jest szansa, ze rzesy (przy wyostrzeniu na oko) beda z GO juz wylazily i to dosc widocznie. Osobiscie nie lubie takich "papierowych" portretow... No ale...
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Fakt - 15 stron i mi umknęło![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czego tu nie rozumieć. Załóżenie jest na jak najlepszy system więc i szkło także jak najlepsze. Natomiast proszę o poradę bo nie potrafię samemu zferyfikować stosunku jakości do ceny w takim najlepszym (teoretycznie) zestawie.
Tu dobrą (być może) alternatywą jest pentax + 50/1,2, którego nie brałem pod uwagę.
Światło 1,2 nie jest dla mnie obowiązkowe, a jedynie mile widziane. Obecnie używan 50/2 olka i jestem zadowolony. Skoro jednak mam kupić nowy (2-gi) system to nie widzę powodu żeby się ograniczać. Jedynym ograniczeniem jest 15kzł i nic więcej.
Pozdrawiam
25/1,4; 45/1,8; 9/8
To teraz napiszę, czego Ty nie rozumiesz: przy danej jasności obiektywu GO i rozmycie tła zależy od wielkości matrycy. f2 da inny obraz na FF, inny na cropie (jak f3 na ff) i inny w 4/3 (jak f4 na FF). Jeśli lubisz małą GO, to nic nie pobije 1,2 na FF. Nawet w średnim formacie będzie problem, bo tam chyba nie ma wystarczająco jasnych szkieł.
de siedemset lub de czy z osiemdziesiatpiec jeden cztery i pozamiatane...
albo kanun piec de mark dwa i osiemdziesiatpiec jeden dwa....
Nic innego nie wchodzi przy takich zalozeniach w gre.
pozdro
p.s. Ja to mam jeszcze pytanie, czy niektorzy to jeszcze robia zdjecia czy tylko napierniczaja z milimetrowka po tablicach testowych, rozkladaja na czynniki pierwsze strukture ziarna oraz badaja z ktorego miejsca krzem wydobili do produkcji...
dzizaz zawsze to samo![]()
Ostatnio edytowane przez nyny ; 9.04.11 o 12:18
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Totez wlasnie. Od pierwszego posta wydawalo mi sie, dziwne takie pytanie.
Autor, ktory (z galerii) widac ze ma doswiadczenie w robieniu zdjec wyjezdza z takim "problemem". No ja rozumiem, jesli w kwesti FF mialby do wyboru 6 puszek kilku producentow. Tymczasem praktycznie jest jak nyny napisal - cale dwie sztuki. Przy czym jak to maja byc portrety to sklonilbym sie w kierunku 5dmk2.
Inaczej rzecz ujmujac zapytanie to odbieram de facto jako prowokacje, tym bardziej, ze w systemie Olympusa prozno szukac odpowiedniego rozwiazania i pytajacy o tym dobrze zapewne wie.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.