Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Nikon d5100

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Odp: Nikon d5100

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

A co innego z puszek N, wszystko zalezy do czego i jaki budzet...
    No rozważam D5100, D7000 lub D90 (przy czym D7000 ze względu na cenę w ostateczności). D5100 vs D90 to dla mnie guzikologia i śrubokręt vs matryca i obrotowy ekran. A D7k - wszystko w jednym, inny AF, ekran się niestety nie kręci. Filmy to tylko dodatek. Droższe puszki odpadają, w tańsze pchać się nie chcę (nie bo tańsze, ale zbyt okrojone - żeby na przykład głupiego bracketingu nie było...). W rozważaniach był też C50D używany.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    No rozważam D5100, D7000 lub D90 (przy czym D7000 ze względu na cenę w ostateczności). D5100 vs D90 to dla mnie guzikologia i śrubokręt vs matryca i obrotowy ekran. A D7k - wszystko w jednym, inny AF, ekran się niestety nie kręci. Filmy to tylko dodatek. Droższe puszki odpadają, w tańsze pchać się nie chcę (nie bo tańsze, ale zbyt okrojone - żeby na przykład głupiego bracketingu nie było...). W rozważaniach był też C50D używany.
    Do czego toto ma glownie byc, i tylko nowki must have?
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Nie musi być nówka, choć wolałbym przynajmniej końcówkę gwarancji - zawsze coś tam może wyjść. Główne przeznaczenie wycieczkowe (E-620 z 12-60 całkiem przyjemnie nosiło mi się na pasku "reporterskim" więc gabaryty mnie nie przerażają - bardziej mi ciążył E-PL na szyi), AF ma nadążać za dzieckiem i samolotami (może coś z przyrody), do tego wolnych chwilach makro. Żadnych "kotletów" (raczej) itp. Inne przeznaczenie - bardzo okazyjne.

A, może podam przewidywany zestaw szkieł:
    1) T17-50VC (albo 18-105 na razie lub 16-85)
    2) 35/1,8
    3) 70-300VC lub stara Bigma (jak fundusze pozwolą, wolałbym to drugie - bardzo przyjemne odczucia mi po Olkowej wersji pozostały, choć trochę mydliła)
    4) "Coś do makro" - może nie mieć AF byle przesłonę domykało
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 20.09.11 o 19:46

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Nie musi być nówka, choć wolałbym przynajmniej końcówkę gwarancji - zawsze coś tam może wyjść. Główne przeznaczenie wycieczkowe (E-620 z 12-60 całkiem przyjemnie nosiło mi się na pasku "reporterskim" więc gabaryty mnie nie przerażają - bardziej mi ciążył E-PL na szyi), AF ma nadążać za dzieckiem i samolotami (może coś z przyrody), do tego wolnych chwilach makro. Żadnych "kotletów" (raczej) itp. Inne przeznaczenie - bardzo okazyjne.
    No to sie mysli mi, ze ten de7000 albo de 90 bedzie gites majones, no chyba ze cyfra w postaci diengow mocno blokuje to d5100...
    D300s jest genialne, ale klamot, no i nie ma isopierdyliard jak 7k i 5.1k.

pozdro

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No to mam nadal dylemata Byłem zmacać ostatnio D5100 w FJ ale bateria była padnięta (znowu...) Spróbuję w sklepie nie dla idiotów.

| OlyJedi Awatar Bzyku
    Mieszka w
    Stary Sącz/małopolska
    Siła reputacji
    56
    Moja galeria

Macałem z ciekawości d5100, tego się nie da bez gripa użytkować. Moja sędziwa KM A2 lepiej leży, choć to hybryda... cóż, się ma łapska za duże.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

No to mam nadal dylemata Byłem zmacać ostatnio D5100 w FJ ale bateria była padnięta (znowu...) Spróbuję w sklepie nie dla idiotów.
    Na kazdym z tych szkiel popracujesz z body bez srubokreta.
    Osobistycznie jednak celowalbym w d7k bo bedzie to zestaw niewydymka

pozdro

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bzyku Zobacz posta
    Macałem z ciekawości d5100, tego się nie da bez gripa użytkować. Moja sędziwa KM A2 lepiej leży, choć to hybryda... cóż, się ma łapska za duże.
    Ergonomia uchwytu to kwestia dyskusyjna i samemu cza to organoleptycznie stwierdzic co jest OK.

pozdro

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Może się powtórzę ale d7000 definitywnie. tanie stałki chodzą, nie ma problemu bo jest śróbokręt. Ogólnie po dwóch dniach zabawy pożyczonym sprzętem super. D5100 też używałem ale jest troszkę mniejsze przez co dla mnie niewygodne oraz nie ma wyświetlacza górnego a nie ukrywam, że bardzo się przydaje.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Macać, macać i jeszcze raz macać... Najlepiej jakbyś umówił się z jakiś posiadaczem interesującego Ciebie modelu i popstrykał min kilkadziesiąt minut.
    Ja stałem między P i N i wybrałem Pentaxa bo mi się w jedynym dostępnym wtedy D90 chwyt nie podobał (dla mnie b. niewygodny) - uszczelnienia i stabilizacja w P też były ważne ale chwyt przeważył szalę.
    Dzisiaj jestem zadowolony ale wybierałem pod konkretne własne potrzeby - nie potrzebowałem szybkiego AF ale interesowało mnie czy jest pewny w gorszym świetle.
    Gdybym miał wybierać spośród oferty Nikona to bym zastanawiał się nad tym śrubokrętem, wizjerem(pryzmat vs lustro), uszczelnieniami i matrycą.

Co ciekawe b. chciałem ten dodatkowy wyświetlacz bo tyle się dobrego o nim naczytałem a prawie z niego nie korzystam - taki dziwny jestem.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

No i jak już w innym wątku pisałem - padło na D5100 (za oszczędności na puszce zamiast 70-300 mam Bigmę ). Docelowo jednak będzie D7k za jakiś czas jak się fundusze znajdą.

Jest z tymi puszkami (D5100) ciekawy problem (chyba). Macałem 3 w 2 sklepach - KAŻDA miała ... lekki BF. I to chyba identyczny na każdym z "testowanych" obiektywów (1 sztuka kit, 2 sztuki 18-105, 3 sztuki 35/1,8 ). Oczywiście na 35 wyszło to najbardziej. Chwila zabawy kluczem imbusowym z mimośrodem pod małym lusterkiem i po problemie, ale coś chyba jest nie tego z procedurą regulacji w fabryce (a może celowo tak są ustawiane - tylko po co?).