Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: Nikon d5100

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    A co tu jest ble, bo niebardzo czaje, co zdroznego jest w dodaniu preseta kolorow jak sie komus nie podobaja gotowce w puszce?
    Właściwie nic złego nie jest, ale to takie trochę... kupowanie kolorowanek dla dzieci, żeby się poczuć malarzem.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Właściwie nic złego nie jest, ale to takie trochę... kupowanie kolorowanek dla dzieci, żeby się poczuć malarzem.
    Nadinterpretacja chyba nastapila.
    Jestem ciekaw co tam w Twojej puszcze z defaultu jest ustawione

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nyny dzięki za pomysł z profilami. Znalazłem już wszystko co mi potrzebne tutaj http://wojteh.com/?page_id=14 W RAWy nie che mi się bawić.

http://wojteh.com/?page_id=14

Proponuje wrzucic do swoich puszek profile, polecam fuji velvet, d2x (wszystkie 3) to bedziecie miec miut, malyne i slitasne kolorki.
    To jesli chodzi o jotpegi, bo chyba z nefkami nie ma problemow (pelno jest profili do roznego softu).

pozdro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    ...stosunek obrazu do ceny chyba najlepszy obecnie.
    Pewnie tak.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Nadinterpretacja chyba nastapila.
    Jestem ciekaw co tam w Twojej puszcze z defaultu jest ustawione
    Raw. A do podglądu najniższy kontrast (umożliwia ocenę dynamiki sceny) i najwyższa ostrość (ocena poruszenia przy długich czasach). Reszta na środek. Oczywiście nie ma to znaczenia dla zdjęć.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Raw. A do podglądu najniższy kontrast (umożliwia ocenę dynamiki sceny) i najwyższa ostrość (ocena poruszenia przy długich czasach). Reszta na środek. Oczywiście nie ma to znaczenia dla zdjęć.
    No to poniekad masz profil zrobiony tyle, ze "pod siebie" wiec nie wiem o co to bicie piany. Profil jest profilem a czy to zrobisz sobie wg wlasnego widzimisie czy wrzucisz presety to nie ma akurat znaczenia.
    Druga sprawa, to jakis profil sie w tym rawe na dzien dobry laduje do softu zanim suwakami zapodasz wedlug uznania, wiec tyz korzystasz z tego dobrodziejstwa poniekad mimo woli.....

Po to ktos wymyslil presety aby ulatwic zycie

pozdro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    No to poniekad masz profil zrobiony tyle, ze "pod siebie" wiec nie wiem o co to bicie piany. Profil jest profilem a czy to zrobisz sobie wg wlasnego widzimisie czy wrzucisz presety to nie ma akurat znaczenia.
    Druga sprawa, to jakis profil sie w tym rawe na dzien dobry laduje do softu zanim suwakami zapodasz wedlug uznania, wiec tyz korzystasz z tego dobrodziejstwa poniekad mimo woli.....

Po to ktos wymyslil presety aby ulatwic zycie
    Nie ma bicia piany, ale presety w pewnym sensie nie ułatwiają życia, bo zajmują miejsce na kółku zamiast udostępnić własne pozycje (i tu canon np. serii G rządzi).
    Szop przejmuje mi tylko wb z auto, żeby coś było na dzień dobry. Cała reszta jest ''zerowana'' do domyślnych wartości, które sobie ustawiłem kiedyś tam i dopiero od tego zaczyna się kombinowanie. Ale to wynika z tego, że naświetlam na histogram, a tu każdy profil polegnie (będzie zwykle zbyt jasno i zbyt mdło).
    Naświetlanie na histogram umożliwia wyciąganie maksymalnej dynamiki i minimalnych szumów, ale o tym było już baaardzo dużo.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Nie ma bicia piany, ale presety w pewnym sensie nie ułatwiają życia, bo zajmują miejsce na kółku zamiast udostępnić własne pozycje (i tu canon np. serii G rządzi).
    Szop przejmuje mi tylko wb z auto, żeby coś było na dzień dobry. Cała reszta jest ''zerowana'' do domyślnych wartości, które sobie ustawiłem kiedyś tam i dopiero od tego zaczyna się kombinowanie. Ale to wynika z tego, że naświetlam na histogram, a tu każdy profil polegnie (będzie zwykle zbyt jasno i zbyt mdło).
    Naświetlanie na histogram umożliwia wyciąganie maksymalnej dynamiki i minimalnych szumów, ale o tym było już baaardzo dużo.
    Ale, ale...
    Mysmy sie chyba nie zrozumieli.
    Przeca profile kolorow nie maja nic wspolnego z kolkami i innymi ustawieniami (AWB, ostrosc, naswietlanie itd).
    Instalujesz je li tylko w menu (juz nie pamietam w ktorym miejscu to jest w Olku) potem wg uznania wybierasz odpowiadajacy Tobie. Profile owe odpowiadaja TYLKO za odwzorowanie kolorow i za nic innego.

pozdro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Przeca profile kolorow nie maja nic wspolnego z kolkami i innymi ustawieniami (AWB, ostrosc, naswietlanie itd).
    Instalujesz je li tylko w menu (juz nie pamietam w ktorym miejscu to jest w Olku) potem wg uznania wybierasz odpowiadajacy Tobie. Profile owe odpowiadaja TYLKO za odwzorowanie kolorow i za nic innego.
    Mają dużo wspólnego z tym, co jest częścią składową konwersji w aparacie (czyli ostrość, awb itd, ale nie naświetlanie). Natomiast dla rawa nie mają znaczenia.
    A z kółkiem mają tyle wspólnego, że siedzą, dla mnie bez sensu, zabierając miejsce na inną funkcjonalność.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    A do 5100 będzie idealnie pasować dzisiejsza premiera czyli Nikkor 50 1.8G

http://imaging.nikon.com/lineup/lens..._18g/index.htm