Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Każdą osłonkę jaką posiadam mogę odwrotnie zamocować na obiektywie co całkowicie eliminuje problem transportu osłonek przeciwsłonecznych.
    Do torby nie wchodza mi po prostu obiektywy z oslonami. 14-45 moze jeszcze wejdzie, ale 40-150 nie. Wiem, ze oslonki mozna zakladac odwrotnie, ale mowilam, mam wszystko na styk w torbie, poza tym przy szybkiej wymianie obiektywow trzeba je rowniez skladac.

Ech... zakładasz osłonkę by ochronić obiektyw. Przynajmniej jedno zagrożenie mniej.
    A jak chronisz body? Jedno zagrozenie z ilu? Ha! Naprawde, jeden mniej mnie nie zbawi w przypadku latania aparatu.

Zadam przewrotnie pytanie (ponieważ brakuje Ci konsekwencji)... PO CO UŻYWASZ FILTRÓW OCHRONNYCH? Chyba po to by chronić soczewki obiektywu nie zaś aparat. To samo tyczy się osłony obiektywu.
    Napisalam, dlaczego:
    Jedyne, co wchodzi w gre, to porysowanie - nie sprawdzalam trwalosci przednich soczewek, ale po doswiadczeniu z okularami przeciwspolonecznymi i ziarnkiem piasku, wole na nie uwazac.
    Każdy ma swój pogląd na sprawę...
    I to chyba piekna puenta tej dyskusji Ide pare fotek porobic [bez oslonek ;]]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Do torby nie wchodza mi po prostu obiektywy z oslonami. 14-45 moze jeszcze wejdzie, ale 40-150 nie. Wiem, ze oslonki mozna zakladac odwrotnie, ale mowilam, mam wszystko na styk w torbie, poza tym przy szybkiej wymianie obiektywow trzeba je rowniez skladac.
    Co to za pierdoły... argument za nie stosowaniem osłon przeciwsłonecznych... "bo mi się do mojej torby nie mieszczą".

Zmień w cholerę torbę.

Ech... zakładasz osłonkę by ochronić obiektyw. Przynajmniej jedno zagrożenie mniej.
    A jak chronisz body? Jedno zagrozenie z ilu? Ha! Naprawde, jeden mniej mnie nie zbawi w przypadku latania aparatu.
    Co ma piernik do wiatraka? Osłona ma chronić Twoje zdjęcia przed nieporządanymi promieniami słonecznymi oraz przy okazji chroni w znacznym stopniu obiektyw przed uszkodzeniami mechanicznymi. To jakiś żart... po cholerę patrzysz na prawo i lewo przechodząc przez jezdnię... przecież i tak możesz zachłysnąć się łyżką zupy... jedno zagrożenie mniej przecież nie da Ci gwarancji, że będziesz cieszyć się długim i spokojnym życiem. Więc zgodnie z Twoją logiką przechodź na czerwonym bez rozglądania się...

Zadam przewrotnie pytanie (ponieważ brakuje Ci konsekwencji)... PO CO UŻYWASZ FILTRÓW OCHRONNYCH? Chyba po to by chronić soczewki obiektywu nie zaś aparat. To samo tyczy się osłony obiektywu.
    Napisalam, dlaczego:
    Jedyne, co wchodzi w gre, to porysowanie - nie sprawdzalam trwalosci przednich soczewek, ale po doswiadczeniu z okularami przeciwspolonecznymi i ziarnkiem piasku, wole na nie uwazac.
    Tylko po co używasz filtrów? Wedle Twojego rozumowania nie ochroniąc przy okazji Twojego body są bezużyteczne. Przecież
    Ech...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria

Re: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Cytat Zamieszczone przez dobrzyk
    Kontynuując moje pytania z serii "Mamo, a dlaczego żółte jest żółte" chciałbym zapytać szanownych grupowiczów czy często korzystają z osłon przeciwsłonecznych (tulipanów).

Czy naprawdę "dyganie" ze sobą tulipanków ma jakieś konkretne przełożenie na jakość zdjęć?

Zasada działania jest znana (osłanianie obiektywu przed niepożądanymi przypadkowymi promieniami światła), jednak czy rzeczywiście warto mieć nakręcony tulipanek na obiektyw podczas focenia?
    Gdyby Olek do 14-54 dodawał dekiel ze szczypcami w środku, to bym osłonę przykleił na stałe. Zdejmuję ją tylko na chwilę demontażu dekielka.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

The z00m
    Gość

Re: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Cytat Zamieszczone przez RadioErewan
    Gdyby Olek do 14-54 dodawał dekiel ze szczypcami w środku, to bym osłonę przykleił na stałe. Zdejmuję ją tylko na chwilę demontażu dekielka.

Pozdrawiam
    Haaa... ostatnio szukałem dekielków ze szczypcami w środku podobnych do nikonowskich. Znalazlem tyko namiastkę w postaci produktów HAMA... szkoda, że tego rodzaju dekielki nie są standardem.

Zastanawiam się czy nikonowskie będą pasowały do ZUIKO? Gwint ten sam, ogniskowa... hmmm

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co to za pierdoły... argument za nie stosowaniem osłon przeciwsłonecznych... "bo mi się do mojej torby nie mieszczą".

Zmień w cholerę torbę.

Co ma piernik do wiatraka? [...] To jakiś żart... po cholerę patrzysz na prawo i lewo przechodząc przez jezdnię... przecież i tak możesz zachłysnąć się łyżką zupy... jedno zagrożenie mniej przecież nie da Ci gwarancji, że będziesz cieszyć się długim i spokojnym życiem. Więc zgodnie z Twoją logiką przechodź na czerwonym bez rozglądania się...

[...]

Ech...
    n/c

Jezeli ktos ma inne zdanie niz ty, to juz zlo i mrok? Uzasadnilam, dlaczego ich nie uzywam, z mojej strony EOT, nie mam zamiaru klocic sie o takie drobnostki.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Dla jasności zupełnie nie doceniam walorów ochronnych tulipana. Nie fotografuję dojenia kóz.
    Wkurza mnie jednak, że zdarza się złapać flarę, której a) nie widać w wizjerze, b) mogło by jej nie być, gdybym miał osłonę, c) flary żrą kontrast, d) nawet w pomieszczeniach ze światłem sztucznym e) łatwo osłonę założyć odwrotnie do transportu (i już jest miejsce w torbie).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    dog_master zaczniesz zakladac jak ci sie w najlepszym przypadku porysuje soczewka w twoim ZD50, a w najgorszym jak go zniszczysz. Mozesz nie zakladac do ZD14-45 ktory kupisz za 200 zl, ale zaczniesz gdy bedziesz miec drozsze szklo tym bardziej jesli bedzie ci na nim zalezalo z roznych powodow, chocby kosztowych.

To jest tak jak sex bez prezerwatywy, jesli masz refleks i wielkie szczescie toooo....
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O ile dog_master dopusci do takowej sytuacji, bo z tego co napisala zamiast tulipana nosi zalozone non-stop filtry ochronne. Wiec rysy raczej nie wchodzilyby w gre, a co najwyzej mechaniczne uszkodzenia obiektywu. Odpukac.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    O ile dog_master dopusci do takowej sytuacji, bo z tego co napisala zamiast tulipana nosi zalozone non-stop filtry ochronne. Wiec rysy raczej nie wchodzilyby w gre, a co najwyzej mechaniczne uszkodzenia obiektywu. Odpukac.

Ale filtry łapią dodatkowe flary

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez celebrity plus

Ale filtry łapią dodatkowe flary
    Prawda, ale skoro uzytkowniczce to nie przeszkadza to wydaje mi sie, ze nie ma problemu. Ogolnie im wiecej filtrow na obiektywie tym wieksza mozliwosc na zlapanie blika/flary przy jednoczesnym pogorszeniu sie obrazu. Rozwiazaniem moga byc filtry o duzej ilosci powlok MC, lecz i tutaj nie ma pewnosci, ze wszystkie zdjecia beda cacy.