Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Noszę jako ochrona, bo nie używam filtrów.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja nie uzywam zazwyczaj... Za duzo miejsca zajmuja [w torbie miesci mi sie wszystko na styk], do ochrony mam filtry.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

The z00m
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Ja nie uzywam zazwyczaj... Za duzo miejsca zajmuja [w torbie miesci mi sie wszystko na styk], do ochrony mam filtry.
    Sam jestem zwolennikiem stosowania filtrów ochronnych, ale tylko w ekstremalnych sytuacjach. Przy foceniu w normalnych warunkach chyba lepiej stosować osłonę przeciwsłoneczną. Nie wpływa negatywnie na jakość obrazu (dobre filtry w zasadzie tylko nieznacznie pogarszają obraz, ale kosztują kilka stówek), a przydać się może. Świetnie chroni przed ewentualnym zarysowaniem przedniej soczewki. Osłona może również zamortyzować upadek aparatu co wielkokrotnie już doświadczyło wielu użytkowaników.

Jak ktoś nie chce to niech nie stosuje... wolność i demokracja triumfują Idioci w tych firmach... sprzedają obiektywy z osłonami przeciwsłonecznymi, które są do niczego niepotrzebne Niektóre obiektywy znakomitych producentów mają nawet wbudowane osłony na stałe. Po przeczytaniu niektórych postów dochodzę do wniosku, że firmy te zatrudniają idiotów Prawdziwi inżynierowie (Petrobudowy) są wśród nas

Pozdrawiam...

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Jak masz to zakładaj, chyba że nakręcisz polara to wtedy osłona utrudnia/uniemożliwia kręceniem polarem. Osłona nieraz uratuje Cię od blików
    pzdr
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Sam jestem zwolennikiem stosowania filtrów ochronnych, ale tylko w ekstremalnych sytuacjach. Przy foceniu w normalnych warunkach chyba lepiej stosować osłonę przeciwsłoneczną. Nie wpływa negatywnie na jakość obrazu (dobre filtry w zasadzie tylko nieznacznie pogarszają obraz, ale kosztują kilka stówek), a przydać się może. Świetnie chroni przed ewentualnym zarysowaniem przedniej soczewki. Osłona może również zamortyzować upadek aparatu co wielkokrotnie już doświadczyło wielu użytkowaników.

Jak ktoś nie chce to niech nie stosuje... wolność i demokracja triumfują Idioci w tych firmach... sprzedają obiektywy z osłonami przeciwsłonecznymi, które są do niczego niepotrzebne Niektóre obiektywy znakomitych producentów mają nawet wbudowane osłony na stałe. Po przeczytaniu niektórych postów dochodzę do wniosku, że firmy te zatrudniają idiotów Prawdziwi inżynierowie (Petrobudowy) są wśród nas

Pozdrawiam...
    Ja sie bardzo ciesze, ze mam te oslonki, bo czasem sie przydaja - jezeli daja, to czemu nie? Ale w podrozy / reportazu / gdy ma sie jeszcze plecak i statyw, nie w smak mi zabawa z oslonkami... Aczkolwiek czasem sie przydaja.

Co do latania, to zakladam, ze aparat NIE MA PRAWA mi upasc. Moge zalozyc, ze spadnie na obiektyw, wiec zaloze oslonke. A jesli nie? To body owine tez czyms? Ja po prostu maksymalnie uwazam na sprzet, bo musze. Jedyne, co wchodzi w gre, to porysowanie - nie sprawdzalam trwalosci przednich soczewek, ale po doswiadczeniu z okularami przeciwspolonecznymi i ziarnkiem piasku, wole na nie uwazac.

To tyle oftopiku na temat ochrony

Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

The z00m
    Gość
    Ja sie bardzo ciesze, ze mam te oslonki, bo czasem sie przydaja - jezeli daja, to czemu nie? Ale w podrozy / reportazu / gdy ma sie jeszcze plecak i statyw, nie w smak mi zabawa z oslonkami...
    Jak się chce to problem zawsze się znajdzie Każdą osłonkę jaką posiadam mogę odwrotnie zamocować na obiektywie co całkowicie eliminuje problem transportu osłonek przeciwsłonecznych.

Moge zalozyc, ze spadnie na obiektyw, wiec zaloze oslonke. A jesli nie? To body owine tez czyms?
    Ech... zakładasz osłonkę by ochronić obiektyw. Przynajmniej jedno zagrożenie mniej. Zadam przewrotnie pytanie (ponieważ brakuje Ci konsekwencji)... PO CO UŻYWASZ FILTRÓW OCHRONNYCH? Chyba po to by chronić soczewki obiektywu nie zaś aparat. To samo tyczy się osłony obiektywu.

Każdy ma swój pogląd na sprawę...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    osłona przeciwsłoneczna jak sama nazwa wskazuje służy do osłony przed słońcem ochrona obiektywu to jakby bonus podonie zresztą jest z nieszczęsnymi filtrami, nie ma filtrów ochronnych, są UV i Sky. Z zasady mają inną rolę do spełnienia niżli ochrona naszych obiektywów. Każdą osłonkę da się założyć na obiektyw odwrotnie co powoduje że przestaje być uciążliwa w transporcie. A co do upadków aparatu, jakoś tak się zawsze dzieje ze jak aparat upada to leci centralnie na szkło, kiedyś jeden taki upadek zaliczyłem więc wiem co mówię

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    osłona przeciwsłoneczna jak sama nazwa wskazuje służy do osłony przed słońcem ochrona obiektywu to jakby bonus podonie zresztą jest z nieszczęsnymi filtrami, nie ma filtrów ochronnych, są UV i Sky. Z zasady mają inną rolę do spełnienia niżli ochrona naszych obiektywów. Każdą osłonkę da się założyć na obiektyw odwrotnie co powoduje że przestaje być uciążliwa w transporcie. A co do upadków aparatu, jakoś tak się zawsze dzieje ze jak aparat upada to leci centralnie na szkło, kiedyś jeden taki upadek zaliczyłem więc wiem co mówię

pozdrawiam
    Ja chwyciłem za niezapięty plecak i aparat wytoczył się i spadł z wysokości 1,5m centralnie na tulipanka gdyby nie tulipan to przednia soczewka byłaby lub racze nie Od teraz zawsze sprawdzam plecak zanim go złożę na plecy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pytanie z innej beczki: czy warto rowniez, chociazby profilaktycznie, zakladac tulipana nawet podczas dni pochmurnych? Czy moze w dni kiedy jest bardzo malo swiatla, utrudnia on jeszcze bardziej wpadanie swiatla do obiektywu?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    Pytanie z innej beczki: czy warto rowniez, chociazby profilaktycznie, zakladac tulipana nawet podczas dni pochmurnych? Czy moze w dni kiedy jest bardzo malo swiatla, utrudnia on jeszcze bardziej wpadanie swiatla do obiektywu?
    Oczywiscie ze tak, tak, tak. Coz z tego ze nie ma slonca. Wystarczy ze ci ktos (dziecko) brudna raczka dotkie obiektywu... co wtedy ? Masz zabawe ze hej, a czy zawsze nosisz ze soba zestaw do czyszczenia ? Prawda jest taka ze nalezy sobie wyrobic taki odruch noszenia i zakladania oslon, bo niewazne czy w sloneczny czy pochmurny dzien aparat moze upasc, ktos zawsze moze dotknac reka (nawet ciocia), poza tym jak zacznie padac deszcz to zdazysz pstrynac ostatnia fotke zanim zmoczy ci przednia soczewke.
    ...był Olek jest A6000