Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Kontynuując moje pytania z serii "Mamo, a dlaczego żółte jest żółte" chciałbym zapytać szanownych grupowiczów czy często korzystają z osłon przeciwsłonecznych (tulipanów).

Czy naprawdę "dyganie" ze sobą tulipanków ma jakieś konkretne przełożenie na jakość zdjęć?

Zasada działania jest znana (osłanianie obiektywu przed niepożądanymi przypadkowymi promieniami światła), jednak czy rzeczywiście warto mieć nakręcony tulipanek na obiektyw podczas focenia?

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Cytat Zamieszczone przez dobrzyk
    Zasada działania jest znana (osłanianie obiektywu przed niepożądanymi przypadkowymi promieniami światła), jednak czy rzeczywiście warto mieć nakręcony tulipanek na obiektyw podczas focenia?
    tak. nigdy nie wiadomo kiedy akurat bez tulipana wkradłby się blik na zdjęcie, z tulipanem się nie musisz zastanawiać (a przynajmniej w mniejszym stopniu). poza tym tulipan bardzo dobrze chroni obiektyw przed urazami mechanicznymi (w większości przypadków - jakieś uderzenie o murek, słupek, gałęzie itp.)

a tak mniej serio: wygląda szpanersko
    .

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja mam zawsze (prawie zawsze), bo to w niczym nie przeszkadza, moze tylko pomoc. Poniewaz wiekszosc oslon da sie odwrotnie zalozyc na obiektyw, nie ma problemu, ze zajmuja miejsce. Lepiej zakladaj, nic nie zaszkodzi.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ja zakładam zawsze do 40-150 ale głównie w funkcji ochronnej.

do 14-54 zakładam jak jest deszcz przy słońcu i robieniu widoczków i tak w większości mam polara, a założenie osłony uniemożliwia kręcenie nim :/.

Jednak gdy polar nie jest założony i nie mam zamiaru go założyć, to wrzucam osłonę - tak jak dla 40-150 w celach ochronnych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    A poza uwagami kolegów dodam, że z tulipanem jest mu do twarzy , przy 40-150 to już kawał lufy, to bierze dziewczyny
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    A poza uwagami kolegów dodam, że z tulipanem jest mu do twarzy , przy 40-150 to już kawał lufy, to bierze dziewczyny
    hmm wiesz... wiele może rozumowac, ze sobie coś rekompensujesz tym wielgachnym obiektywem

Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: Osłony przeciwsłoneczne, czy warto?

Cytat Zamieszczone przez dobrzyk
    Kontynuując moje pytania z serii "Mamo, a dlaczego żółte jest żółte" chciałbym zapytać szanownych grupowiczów czy często korzystają z osłon przeciwsłonecznych (tulipanów).
    Zawsze, jak obiektyw ją posiada.

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ
    hmm wiesz... wiele może rozumowac, ze sobie coś rekompensujesz tym wielgachnym obiektywem

:twi
    to co w takim raziem mamy myslec o facetach z aparatami ,ktorzy stoja za bramkami na boiskach piłkarskich? sted:
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak masz to zakładaj, jak nie masz to kup i też zakładaj

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Jedynym przypadkiem sensownej rezygnacji z osłony jest fotografowanie szerokim kątem wbudowaną lampką - wówczas osłona może tworzyć dodatkowy cień. Poza tym warto zawsze mieć -nigdy nie zaszkodzi, chociaż nie zawsze pomoże. Oprócz eliminacji blików, w jakimś stopniu służy też osłonie przedniej soczewki, nie pogarszając jakości jak filtr UV... W niektórych sytuacjach nie wyobrażam sobie focenia bez tulipana - np. noc, długie czasy, wiele różnych źródeł światła..
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook