Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Korekcja ekspozycji a filtr neutralnie szary

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Korekcja ekspozycji a filtr neutralnie szary

Witam,

Czy ktoś może mi wytłumaczyć na chłopski rozum różnicę pomiędzy filtrem szarym, a korekcją ekspozycji?

Filtrem szarym redukujemy ilość wpadającego światła np. o dwie działki przysłony (np. filtr neutralnie szary NDx4 Hoya). Możemy również użyć korekcji ekspozycji na minus ujmując również dwie działki przysłony (również ilość wpadającego światła zostanie ograniczona).

Prawdopodobnie pomyliłem dwa pojęcia, ale za żadne skarby nie mogę znaleźć konkretnego wytłumaczenia czym różni się jedno od drugiego. Czy korzystając z tych dwóch rozwiązań (oczywiście oddzielnie) uzyskamy podobne efekty?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Filtr szary (cały) zakładasz jak chcesz użyć dłuższego czasu, a duża ilośc czasu na to już nie pozwala - np uzyskać efekt mlecznej rzeki, gdy słońce jest mocne.

Używając filtra dostanisz zdjęcie poprawnie naświetlone, bo aparat skoryguje pomiar, ale zdjecie będzie zrobione z dłuższym czasem - co w podawanym przykładzie umożliwi rozmycie wody.

Uzywając korekcji ekspozycji - dostaniesz zdjęcie ciemniejsze/jasniejsze - by rozmyć wode musiałbyś dać ekspozycję na + co doprowadi do przepałów.

Reasumując - filtr szary da ci tyle co dało byCi zmniejszenie ISO o tyle działek ile ma wartośc filtra.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar dobrzyk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    Filtr szary (cały) zakładasz jak chcesz użyć dłuższego czasu, a duża ilośc czasu na to już nie pozwala - np uzyskać efekt mlecznej rzeki, gdy słońce jest mocne.
    Reasumując - filtr szary da ci tyle co dało byCi zmniejszenie ISO o tyle działek ile ma wartośc filtra.
    Dziękuję za odpowiedź.

Czy taki filtr przyda się również w słoneczny dzień (np. o godz. 12.00) kiedy słońce jest mocne i ostre...? Czy robiąc zdjęcia w takich warunkach z filtrem szarym uzyskamy większą ilość zdjęć bez przepaleń?

Dobrze kombinuje?

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobrzyk
    Czy taki filtr przyda się również w słoneczny dzień (np. o godz. 12.00) kiedy słońce jest mocne i ostre...? Czy robiąc zdjęcia w takich warunkach z filtrem szarym uzyskamy większą ilość zdjęć bez przepaleń?
    Może myślisz o szarym połówkowym, który wyrównuje jasności nieba i pierwszego planu w słoneczny dzień? Sama szara połówka zmniejsza jedynie ilość wpadającego przez obiektyw światła, przez co wydłuża się czas naświetlania. Przepalenia wynikające ze zbyt dużych kontrastów w takiej sytuacji pozostaną.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Podepne się do tematu bo bliski:
    Może ktoś pokazać ten sam kadr z szarą połówką i bez? Chciałbym to zobaczyć.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    rodia: moze nie ten sam kadr "z" i "bez" ale ten sam kadr raz z polowka przyciemniajaca niebo (gorny lewy rog) a raz jasny placek na zbyt mocno oswietlonej scianie domu (dolny prawy rog).
    Roznice, jak widac, widac

http://img406.imageshack.us/img406/8...wkagoraiy8.jpg

http://img485.imageshack.us/img485/6...owkadolce4.jpg

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    O, dzieki wielkie, mnie tez to interesowalo. Jaka to byla polowka? O ile przyciemniala?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ND0,6 Tiffena

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    chlopaki, wygrzebalem stare ujecie testowe szybko strzelone po zakupie filtrow z i bez polowki:

bez szarej polowki: http://img454.imageshack.us/my.php?i...4040376rv6.jpg
    z szara polowka: http://img360.imageshack.us/my.php?i...4040375wl7.jpg

Od razu widac ladnie wycieniowane niebo i znacznie lepiej doswietlona linie lasu.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Uzytecznosci szarej polowce odmowic nie mozna. Jednak ja osobiscie przy moich niskich nakladach finansowych zainwestowalbym na poczatek w dobrej jakosci cpla.