Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Epson R-D1.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax) Zobacz posta
    To wszystko luzik. Ale fakt, że jest to cegła jakoś tak zniechęca lekko.
    Zachęca ciężko

Kiedy jakieś zdjęcia z tego zestawu?

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie jest wcale taką cegłą, można go schować pod marynarką

Ktoś wcześniej pytał o kolory, bokehy itp. Wszystkie poniższe z obiektywu Voigtlander Ultron 28/1.9:

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Zachęca ciężko

Kiedy jakieś zdjęcia z tego zestawu?
    Z wagą i rozmiarem to jest tak, że co kto lubi
    A zdjęcia (poza tymi którymi podzielił się były właściciel Epsona - Sławek) będą w przyszły weekend. Tak jak wspominałem - z pleneru w Pradze, więc mam nadzieję, że pogoda dopisze
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    W jakiej cenie (srednio) oplaca sie to cos wyrywac?

Fajny sprzecik. Sprawilbym sobie taki. Chocby i dla samego hmm.. "lansu" (a powaznit ot kolekcjonersko, bo zapewne nieczesto spotykany).

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    W jakiej cenie (srednio) oplaca sie to cos wyrywac?

Fajny sprzecik. Sprawilbym sobie taki. Chocby i dla samego hmm.. "lansu" (a powaznit ot kolekcjonersko, bo zapewne nieczesto spotykany).

T.
    Powiem Ci tak, jak ja go szukałem to pojawiał się dość rzadko. Generalnie cena w UE oscyluje w okolicach 1000-1100 EUR. Model spoza Unii można kupić już za ok 1300 USD, ale trzeba doliczyć cło i wat, więc taki biznes się nie opłaca.
    Dobra wiadomość jest taka, że chyba wszystkie sztuki wystawiona na sprzedaż które widziałem były w stanie bardzo dobrym i idealnym.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    dzięki dalmierzowi banalne ostrzenie nawet na szkle f/1.4
    Czyli glebia przy matrycy APS-C daje odpowiednik ~60mm f/2.
    No ciekawe, cieakawe. Obrazek koncowy teoretycznie jak po podpieciu do NEX'a.

NEX ma przewage przy zdjeciach statycznych, gdyz mozna wyostrzyc w dowolnym miejscu w kadrze. Za to przy bardziej dynamicznych scenach - odpada jesli chodzi o szybkosc ostrzenia wzgledem dalmierza.

Rozumiem, ze tam jest filtr AA, fajnie jakbys pokazal ostrosc na 1.4 w 100%.

Prosimy wiecej sampli

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Dobrze moi milusińscy
    Kilka sampli na szybko (wszystko z Noktona 40mm f/1.4, na ISO200 bodaj):

I takie tam na f/1.4

Kilka słów ode mnie:
    1. Ponownie stwierdzam, że ostrzenie na dalmierzu jest proste jak budowa cepa.
    2. Na f/1.4 jest bardzo mięęęęęękko, imho za miękko ...
    3. Brak wyboru sposobu pomiaru światła to niestety lipa na maxa .
    4. Myślałem, że zbędę d90 z Tamponem, ale chyba jednak tego nie zrobię (po dwóch dniach ręcznego ostrzenia użycie sprawnego AF przeniosło mi coś w rodzaju ulgi ).
    5. Mam mega uwaloną matrycę i dalmierz do lekkiej kalibracji .

Chwilowo to tyle

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czyli glebia przy matrycy APS-C daje odpowiednik ~60mm f/2.
    No ciekawe, cieakawe. Obrazek koncowy teoretycznie jak po podpieciu do NEX'a.

NEX ma przewage przy zdjeciach statycznych, gdyz mozna wyostrzyc w dowolnym miejscu w kadrze. Za to przy bardziej dynamicznych scenach - odpada jesli chodzi o szybkosc ostrzenia wzgledem dalmierza.

Rozumiem, ze tam jest filtr AA, fajnie jakbys pokazal ostrosc na 1.4 w 100%.

Prosimy wiecej sampli
    Ja bym takiego przeliczania ogniskowych na cropy nie stosował. Obiektyw 40mm zawsze będzie obiektywem 40mm i zawsze będzie miał charakterystykę 40mm.
    Nigdy nie używałem Voigltandera 40/1.4, ale miałem Minoltę M-Rokkora 40/2. Poniżej obrazek prosto z RAW, wywołany w Epson PhotoRaw, nie kadrowany, nie zmniejszany i nie wyostrzany, bo ten program nie oferuje wyostrzania:
    Link do dużego:
    "http://farm6.static.flickr.com/5106/5602092867_3a8f83e242_o.jpg"

Przy okazji snoop, zainstaluj program Epson PhotoRAW. To jest dedykowana wywoływarka RAW do R-D1. Jest ubogi funkcjonalnie, ale wg mnie najlepiej pracuje z rawami R-D1. Szczególnie do BW. Można wyeksportować do 16-bit TIFF.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    Przy okazji snoop, zainstaluj program Epson PhotoRAW. To jest dedykowana wywoływarka RAW do R-D1. Jest ubogi funkcjonalnie, ale wg mnie najlepiej pracuje z rawami R-D1. Szczególnie do BW. Można wyeksportować do 16-bit TIFF.
    No właśnie jestem wierny jotpegom, ale chyba będę musiał zacząć bawić się w rawy
    Kurcze, mam na oku taniego jak barszcz UltraWide Heliara 12mm f/5.6, trzymajcie kciuki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slawekk Zobacz posta
    Ja bym takiego przeliczania ogniskowych na cropy nie stosował. Obiektyw 40mm zawsze będzie obiektywem 40mm i zawsze będzie miał charakterystykę 40mm.
    Nie do konca rozumiem.

Przy podpieciu szkla produkowanego pod pelna klatke do u43 - mnozymy przez 2x.
    Przy podpieciu do APS-C mnozymy przez 1.5x.

W ten sposob - wiemy co zobaczymy w sensie kadru oraz glebii ostrosci. Wiemy na co mozemy liczyc stojac w takiej to a takiej odleglosci od przedmiotu fotografowanego.

Jesli szklo ma jakis klimat, wyroznik - to powinien byc zachowany, na przyklad charakterystyczny kolor, czy bokeh.

PS: szklo pelnej klatki podpiete do korpusu o mniejszej matrycy - moze sie inaczej zachowywac. Pokazuje to wiele testow, stad jakakolwiek OCENA szkla na korpusie niepelnomatrycowym - musi oceniac kombinacje szklo + korpus. Gdyz to samo szklo moze sie roznie zachowywac na roznych korpusacch o niepelnej klatce. Im ogniskowa szersza niz 50mm, tym bardziej.

Moze napisz co rozumiesz przez charakterystyke?
    Bo np. 35mm podpiete do u43 staje sie lekkim tele.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.04.11 o 14:08