W jakiej cenie (srednio) oplaca sie to cos wyrywac?
Fajny sprzecik. Sprawilbym sobie taki. Chocby i dla samego hmm.. "lansu"(a powaznit ot kolekcjonersko, bo zapewne nieczesto spotykany).
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Powiem Ci tak, jak ja go szukałem to pojawiał się dość rzadko. Generalnie cena w UE oscyluje w okolicach 1000-1100 EUR. Model spoza Unii można kupić już za ok 1300 USD, ale trzeba doliczyć cło i wat, więc taki biznes się nie opłaca.
Dobra wiadomość jest taka, że chyba wszystkie sztuki wystawiona na sprzedaż które widziałem były w stanie bardzo dobrym i idealnym.
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Czyli glebia przy matrycy APS-C daje odpowiednik ~60mm f/2.
No ciekawe, cieakawe. Obrazek koncowy teoretycznie jak po podpieciu do NEX'a.
NEX ma przewage przy zdjeciach statycznych, gdyz mozna wyostrzyc w dowolnym miejscu w kadrze. Za to przy bardziej dynamicznych scenach - odpada jesli chodzi o szybkosc ostrzenia wzgledem dalmierza.
Rozumiem, ze tam jest filtr AA, fajnie jakbys pokazal ostrosc na 1.4 w 100%.
Prosimy wiecej sampli![]()
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Dobrze moi milusińscy
Kilka sampli na szybko (wszystko z Noktona 40mm f/1.4, na ISO200 bodaj):
I takie tam na f/1.4
Kilka słów ode mnie:
1. Ponownie stwierdzam, że ostrzenie na dalmierzu jest proste jak budowa cepa.
2. Na f/1.4 jest bardzo mięęęęęękko, imho za miękko ...
3. Brak wyboru sposobu pomiaru światła to niestety lipa na maxa.
4. Myślałem, że zbędę d90 z Tamponem, ale chyba jednak tego nie zrobię (po dwóch dniach ręcznego ostrzenia użycie sprawnego AF przeniosło mi coś w rodzaju ulgi).
5. Mam mega uwaloną matrycę i dalmierz do lekkiej kalibracji.
Chwilowo to tyle![]()
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Ja bym takiego przeliczania ogniskowych na cropy nie stosował. Obiektyw 40mm zawsze będzie obiektywem 40mm i zawsze będzie miał charakterystykę 40mm.
Nigdy nie używałem Voigltandera 40/1.4, ale miałem Minoltę M-Rokkora 40/2. Poniżej obrazek prosto z RAW, wywołany w Epson PhotoRaw, nie kadrowany, nie zmniejszany i nie wyostrzany, bo ten program nie oferuje wyostrzania:
Link do dużego:
"http://farm6.static.flickr.com/5106/5602092867_3a8f83e242_o.jpg"
Przy okazji snoop, zainstaluj program Epson PhotoRAW. To jest dedykowana wywoływarka RAW do R-D1. Jest ubogi funkcjonalnie, ale wg mnie najlepiej pracuje z rawami R-D1. Szczególnie do BW. Można wyeksportować do 16-bit TIFF.
Nie do konca rozumiem.
Przy podpieciu szkla produkowanego pod pelna klatke do u43 - mnozymy przez 2x.
Przy podpieciu do APS-C mnozymy przez 1.5x.
W ten sposob - wiemy co zobaczymy w sensie kadru oraz glebii ostrosci. Wiemy na co mozemy liczyc stojac w takiej to a takiej odleglosci od przedmiotu fotografowanego.
Jesli szklo ma jakis klimat, wyroznik - to powinien byc zachowany, na przyklad charakterystyczny kolor, czy bokeh.
PS: szklo pelnej klatki podpiete do korpusu o mniejszej matrycy - moze sie inaczej zachowywac. Pokazuje to wiele testow, stad jakakolwiek OCENA szkla na korpusie niepelnomatrycowym - musi oceniac kombinacje szklo + korpus. Gdyz to samo szklo moze sie roznie zachowywac na roznych korpusacch o niepelnej klatce. Im ogniskowa szersza niz 50mm, tym bardziej.
Moze napisz co rozumiesz przez charakterystyke?
Bo np. 35mm podpiete do u43 staje sie lekkim tele.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 9.04.11 o 14:08
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43