Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 90

Wątek: Zestaw dslr do 6k

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Temat można zamknąć E510 dzisiaj zakupiona

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    nie ma co zamykać...względnie dobrze było ;p
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Myslalem, ze dyskusja sie juz zakonczyla, ale widze, ze nie, wiec dodam tez swoje trzy grosze. Wydaje mi sie m_o_b_y, ze szukasz dziury w calym. Szczegolnie, ze chyba do 6 to bedzie jeszcze polka amatorska, a tu moim zdaniem w Olympusie jest lepiej (czemu tak mysle jest w dalszej czesci tekstu). Ja rowniez widze wady mojego sprzetu, ale taki mam, odpowiada mi i po prostu robie nim zdjecia, a nie zastanawiam sie, gdzie mialbym lepiej. Nie chce sie w tym zagubic i wpasc w jakas manie sprzetowa, zamiast w fotograficzna. Mysle, ze chlopaki pisza dosc rozsadnie i nie jednostronnie, bo pokazuja wady i Canona, i Olka. Widac z ich wypowiedzi, co mozna Canonem, a co Olkiem. Poza tym po czesci podzielam ich opinie, bo mam z tym male doswiadczenia. Otoz kolega ma 350D, ktory robi na mnie fatalne wrazenie jesli chodzi o jakosc wykonania, nigdy w zyciu bym sobie tego nie kupil. Porowanie tego, jak postarano sie o wykonanie mojego E-330, a jak przy 350D, nie ukazuje puszki Canonowskiej w dobrym swietle. Dla mnie strasznie przez to widac, ze firma po prostu jedzie na renomie sprzetu profi i marce. Troche takie olanie najnizszej amatorskiej polki, ktorego w Olympusie raczej nie czuje. Raczej czuc zaniedbanie polki profi. Owy kolega ma tez L-ke 70-200 f/4 USM, ktora z kolei robi na mnie niezle wraznie, ale jest ciemna. Kosztowala tez niemalo, bo okolo 2700zl. Potrzebuje zanabyc cos krotszego, lepszego od kitowego 18-55 i tu jest zonk. Otoz wlasciwie jedynym kandydatem jest Canonowski 17-85 IS USM ale f/4-5,6... Ciemno, ciemno. Kosztuje tez sporo (ze wzgledu na stabilziacje i USM), bo troszke ponad 2k. Nie wiem, jak jest z jego jakoscia bo nie testowalem. Opcja jest tez Sigma 18-50, ale chyba porownujemy tutaj oferty Canona i Olympusa. W Olympusie jest 14-54, duzo jasniejszy, swietny optycznie i dajacy pseudo makro. Rowniez tanszy. Stabilizacje zalatwi stabilizacja matrycy (ta w obiektywach podobno poprawia jeszcze AF), a AF w 14-54 jest naprawde cichy i szybciutki, USM Canona w tamtym obiektywie ma niewielka przewage tylko w glosnosci (chwile sie nim bawilem, ale tylko chwile). Moja ocena jest podobna jak poprzednikow, ze w ofercie amatorskiej Olek chyba jednak wygrywa. Dwa podstawowe szkla w E-systemie sa i sa swietne, czyli 14-54 i 50-200. Do tego ZD 50 i 11-22 albo 7-14 (to juz drogie) i czego chciec wiecej? Owszem, do 50-200 trzeba dozbierac, ale chyba jego jakosc usprawiedliwa taka cene. L-ki o swietle 2.8 bez stabilizacji sa duzo drozsze. Podsumowujac jestem zdania, ze polka amatorska w Canonie nie jest niczym ciekawym, w Olympusie jest lepiej. Gdy jednak chce sie wydac sporo wiecej pieniedzy, to raczej Canon wygrywa. Jest jeszcze jedno miejsce, gdzie Canon wygrywa: dlugie tele. I mowie tu o polce jeszcze amatorskiej. U nas jest wlasciwie tylko Sigma 135-400, ktora jakoscia nie powala. W systemie Canona (lacznie i Canonowskie szkla i Sigmy) jest jednak duzo wiekszy wybor.
    Pzdr
    Dziękuję za ciekawe uwagi.
    Ja nie miałem na myśli 350; miałem to w ręku i od razu zapomniałem.
    Chodziło mi o 30D.
    Jeśli porównać ten aparat z E1, to wynik jest jednoznaczny, a o następcy E1 nic nie wiadomo, poza spekulacjami.
    Jeśli następca 30D dostanie stabilizację i odkurzacz, to chyba będzie wymiatał konkurencję.
    Co się tyczy obiektywów, to do Canona jest takie mnóstwo i oryginalnych i obcych, że każdy znajdzie coś dla siebie.
    Wydaje się, że nieszczęściem Olka jest ten system 4/3 i na to nie ma rady. Fakt, że obiektywy są mniejsze i lżejsze nie rekompensuje ważniejszych mankamentów tego systemu. Trudno zrozumieć z jakiego powodu takie firmy, jak Leica i Panasonic przystąpiły do tego systemu.
    Czytam, oglądam, dyskutuję i zastanawiam się nad następnym aparatem.
    Pozdrówka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz
    nie ma co zamykać...względnie dobrze było ;p
    Uważam, że wątek jest bardzo ciekawy i pouczający i fakt, że ktoś kupił E510 nie ma tu nic do rzeczy.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y
    Jeśli następca 30D dostanie stabilizację i odkurzacz, to chyba będzie wymiatał konkurencję.

widziałes testy odkurzacza canonowskiego? - tak jak by go nie było...

a na stabilizację nie licz, nie po to c ładował kasę w stabilizowane szkła, zeby ich teraz nie sprzedać.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

The z00m
    Gość
    Widać jak mało wiesz o systemie EOS. Następca 30D zapewne będzie miał świetną matrycę i całą resztę bardzo przeciętną. O stabilizacji w body nie masz co nawet marzyć. Odkurzcz Canona to marketingowy twór ponieważ jego skuteczność jest conajmniej wątpliwa. U Canona rewolucji nie ma co się spodziewać. Jego sprzęt i tak świetnie się sprzedaje. Canon systematycznie i bardzo rozważnie poprawia znane już konstrukcje. Nie ściga się bo i nie ma z kim

Wydaje się, że nieszczęściem Olka jest ten system 4/3 i na to nie ma rady.
    Daj spokój... E-systemowi była potrzebna lepsza matryca i już ją masz. To co widzisz z czasem jeszcze zostanie poprawiaone. ISO800 miód i ISO1600 użyteczne gwarantują, że aparatem Olympusa zrobisz zdjęcie w warunkach w jakich obecnie możesz poszaleć mając przykładowo 30D. I to wystarczy.

Tak na marginesie... całe to bzdurzenie o tym, że Olympus zamknął sobie drogę w kwesti przejścia z czasem na FF troszkę mnie męczy. Ludzie sobie nie zdają sprawy, że crop dla MNÓSTWA amatorów i zawodowych fotografów jest zbawieniem. Jestem przekonany, że Canon z cropa nie zrezygnuje. Cała fotografia sportowa i przyrodnicza to praktycznie crop. Tak więc i 4/3 znajdzie dla siebie odbiorców, którzy olewając całą paplaninę o GO itp. będą potrafili wykorzystać to co dzięki e-systemowi zyskują. Czekamy na E-next...

Z obiektywów brakuje mi ultra zoomu lub stałki w okolicach 300mm z rozsądnym światełkiem do 10k oraz kilku bardzo jasnych obiektywów stałoogniskowych. Tylko o obiektywy jestem spokojny. Olympus systematycznie poszerza swoją ofertę obiektywów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez The z00m
    Z obiektywów brakuje mi ultra zoomu lub stałki w okolicach 300mm z rozsądnym światełkiem do 10k o

Dobrze chłopak gada, polać mu jeszcze wódki...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    The z00m ma racje moim zdaniem. Wedlug mnie glowna luka jest w dlugich ogniskowych, bo tam naprawde nie ma z czego wybierac. O tym pisalem juz z reszta w poprzednim poscie. Jak na razie E330 i ten sprzet co mam mi wystarcza i pstrykam sobie nim fotki. I chyba o to chodzi. Dla mnie, dla moich potrzeb e-system wystarcza, a na dodatek ma wiele bardzo przydatnych cech. Moglbym wymienic jeszcze tele i jest na co, bo niedlugo bedzie 50-200 SWD, jest tez ZD 50, szerokie szkla rowniez sa, a ma wyjsc jeszcze amatorski ultra szerko kat. No i wyjdzie 70-300. Czego chciec wiecej? Dla amatora to swietny sprzet.

m_o_b_y, w Canonach nie bedzie stabilizacji matrycy, bo jest juz za duzo stabilizaowanych obiektywow. Crop bedzie zawsze, bo to jest po prostu wygodne w wielu sytuacjach i w wielu dziedzinach fotografii. Ja, im dluzej mam mojego Olka, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze dobrze wybralem system. Oczywiscie mowie z punktu widzenia amatora i jego amatorskich potrzeb, bo gdyby nagle zechcial fotografowac tylko ptaki i inne zwierzaki, to prawopodobnie ze wzgledu na brak szkiel musialbym przejsc na Canona (choc, jak pokazuje jvad, z Olkiem tez sie da robic piekne przyrodniecze fotki).
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    The z00m ma racje moim zdaniem. Wedlug mnie glowna luka jest w dlugich ogniskowych, bo tam naprawde nie ma z czego wybierac. O tym pisalem juz z reszta w poprzednim poscie. Jak na razie E330 i ten sprzet co mam mi wystarcza i pstrykam sobie nim fotki. I chyba o to chodzi. Dla mnie, dla moich potrzeb e-system wystarcza, a na dodatek ma wiele bardzo przydatnych cech. Moglbym wymienic jeszcze tele i jest na co, bo niedlugo bedzie 50-200 SWD, jest tez ZD 50, szerokie szkla rowniez sa, a ma wyjsc jeszcze amatorski ultra szerko kat. No i wyjdzie 70-300. Czego chciec wiecej? Dla amatora to swietny sprzet.

m_o_b_y, w Canonach nie bedzie stabilizacji matrycy, bo jest juz za duzo stabilizaowanych obiektywow. Crop bedzie zawsze, bo to jest po prostu wygodne w wielu sytuacjach i w wielu dziedzinach fotografii. Ja, im dluzej mam mojego Olka, tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu, ze dobrze wybralem system. Oczywiscie mowie z punktu widzenia amatora i jego amatorskich potrzeb, bo gdyby nagle zechcial fotografowac tylko ptaki i inne zwierzaki, to prawopodobnie ze wzgledu na brak szkiel musialbym przejsc na Canona (choc, jak pokazuje jvad, z Olkiem tez sie da robic piekne przyrodniecze fotki).
    Pzdr

Ponieważ niektóre inne marki już mają stabilizację, wiec jest pewne na 100%, że i Canon tego nie przegapi.
    Jeśli Olek zapewni mniej szumiące matryce, to będzie mógł powalczyć z najlepszymi.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ponieważ niektóre inne marki już mają stabilizację, wiec jest pewne na 100%, że i Canon tego nie przegapi.
    Jeśli Olek zapewni mniej szumiące matryce, to będzie mógł powalczyć z najlepszymi.
    Pozdrówka
    Nie przegapił - w kompaktach ma.

Zauważ, że żadna z tych "innych marek" nie ma stabilizowanych szkieł.