Czy nie możecie przez chwilkę popatrzeć szerzej niż wyłącznie przez swój wizjer? Rozumiem
lessie. On na poważnie zajął się spottingiem. E-system na obecną chwilę nie da mu tego co Canon. Ba... nie daje mu niczego za wyjątkiem E-500 i 50-200. Reszta to cenowa abstrakcja lub wydymuszka i obietnice. Wielu ludziom brakuje bardzo jasnej stałki, a Leica 25 na chwilę obecną jest równie wirtualna co E-next. No może ciut mniej. Jest tylko u nas kupić jej nie można i pewnie wiele wody upłynie nim będzie można

O stałkach SIGMA przemilczę. Są i ładne zdjęcia robią, ale by zyskać zaufanie musi sporo czasu upłynąć szczególnie po info o padniętych sztukach. Wielu ludziom kopary opadną (w tym i mi) jeśli do końca roku nie dostaniemy w pełni pracującego E-next. Wówczas... sami rozumiecie. E-system jest ok, ale jako, że to młody system nie daje takich możliwości jak przykładowo EOS. Ja jeśli kiedyś postanowię o zmianie systemu już nie będę eksperymentował. Canon i tylko Canon ze względu na szeroką ofertę obiektywów oraz stabilnośc systemu. Nikon zaś wcale tak elastyczny nie jest jak go lansują na cyberfoto.pl

Patrząc po ofercie Nikona nie ma niczego co by odpowiadało CENOWO oraz jednocześnie jakościowo canonowskim eLkom ze światełkiem 4,0. Większość tych promotorów Nikona lata i testuje obiektywy Tamrona i SIGMA w nadziei, że ich egzemplarz okaże się ostry i bez koszmarnych aberacji. Można by tak długo pisać... bez sensu

Zamieszczone przez
m_o_b_y

Zamieszczone przez
celebrity plus
Znajomy chce kupić na dniach córce lustrzanke do zagłębienia fotografii (aktualnie ma Fuji 5600) i chcę mu polecić taki zestaw:
E330
14-54
40-150 - stara wersja
FL36
CF 4GB
Jak myślicie wystarczy? Czy może coś mu polecić z innej stajni, żeby nie miał pretensji

Za 6k to można mysleć o Nikonie D80, albo o Canonie 30D z dodatkami. Widziałem 30D na Allegro za ca 3500 PLN, po odliczeniu bonusu Canona.
Pozdrówka
Ty zaś nie świruj

Za 6k cudów nie dokonasz. Puszka to początek. Jeśli ktoś dopiero zaczyna to właśnie E-system jest the best by zacząć. Po roku/dwóch, albo pozostajesz, albo ruszasz ceglaną drogą

Kupisz 30D i co dalej? Jedna tania eLeczka czy Tamrony i SIGMA. Zaproponuj w pełni funkcjonalny zestaw oparty o 30D, który będzie konkurencyjny względem tego z cytatu c+.