Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: E-20 czy C-5050

Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

E-20 czy C-5050

Witam wszyskich.
    Jestem zagorzałym Canonierem (analogi - obecnie EOS 1n, wcześniej EOS 5, EOS 50) i teraz zamierzam przejść na cyfrę. Po lekturze róznych stron webowych i opinii fotografów zdecydowałem się na Olympusa.
    Niestety w chwili obecnej dysponuję tylko kwotą 900zł (max) i chciałbym coś wybrać ze stajni Oliego.
    Z racji tego, że jestem przywiązany do lustra (jasny wizjer i egonomia i takie tam udogodnienia) co polecilibyście mi z rynku wtórnego. Na dzień dzisiejszy zdecydowałem się na E-20 lub C-5050.
    Mam w związku z tym pytanie do użytkowników obydwóch, który jest bardziej przyjazny użytkownikowi (pod względem ergonomi - także szybkości focenia, a także efektu końcowego - tzn. fotek i in.)
    A może doradzilibyście coś innego do kwoty 900zł?
    Będę wdzięczny za wasze rady.

Pozdrawiam
    RK

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Chciałbym tylko zauważyć, że c-5050 nie jest lustrem tylko kompaktem.
    Co do E-20 ma nie wymienną optykę i podobno szumi już przy ISO ponad 80 (takie znalazłem recenzje http://foto.recenzja.pl/554/)
    Czy nie lepiej poczekać trochę i dozbierać do 1500-1700 zł i kupić E-300 lub E-500?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    e-20 to bardzo fajny aparacik z dobrym obiektywem ,, ale tylko iso 80 jest wpełni użyteczne i aparat jest strasznie powolny i do szybkich zdjęć się średnio sprawdza...

ze względu na jasny obiektyw często jest nadal używany w studiach fotograficznych gdzie dobrze sobie radzi do robienia portretów i do takiech fotografi ciągle można go polecać w tej cenie...

wadą serii e-10 - e-20 była niska żywotność migawki ok 20-30 k, więc należy sprawdzić czy aparat jest po wymianie migawki i ile zdjęć zrobił od ostatniej wymiany... bo wymiana kosztuje od 400-600 zł zależy od punktu i szkoda byłoby się przekonać ze migawka się zaraz skończy
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dozbieraj do E300 kit te zestawy mozna trafic juz za 1000zl a za 1300-1400zl to juz normalna cena za ten zestaw (uzywany).

tymin3
    Gość
    E10 napewno jest lepsze od kompatka napewno ma bardzo szybki AF, chodz sam jest slamazarnie wolny zapis fotek itp no i sa problemy z migawka 20000 zdjec i wymiana.. wybierajac z tych dwoch napewno E10... chociaz i tak to nie jest dobry wybor, no ale jak sie nie ma co sie chce to sie bierze co sie ma

Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za info o żywotności migawki w E-10/20/ bo tego nie wiedziałem, a to istotna rzecz do sprawdzenia.
    Pracując z EOS-em 1n przyzwyczaiłem się do luksusu. Nie wziąłbym do ręki już EOS-ów 2-cyfrowych, a nawet zastanawiałbym się nad 5. Dotyczy to analogów i wersji digital.
    Poza jedynkami to pozostałe Canony są bardzo okrojone z funkcji, możliwości i ergonomi.

Gdybym miał kasę to bym brał E-1 + EZ 14-54.
    A jak nie mam to nie chcę (i nie mogę zarazem) wchodzić z kasą ok. 1,5-2,0kzł w sprzęt z którego nie byłbym zadowolony (jak mówią niektórzy "jak patrzą w wizjer 500 czy 300 to płakać im się chce).

Dlatego potrzebując przyzwoitej digital camery i dysponując max 900zł skłaniam się do czegoś z drugiej ręki.

Najistotniejszy w fotografii dla mnie jest efekt końcowy jakim jest dobrze naświetlone i oddające rzeczywistość (m.in. barwy,szczegóły) i charakter fotografującego zdjęcie.

Generalnie potrzebuję maszyny z manualem i gorącą stopką do podpięcia dedykowanej lampy. Istone jest dla mnie też, aby aparat mógł ostrzyć w słabym oświetleniu wykorzystując wspomaganie AF wysyłane przez lampę zewnętrzną.

Jeśli można kupić używanego E-300kit lub E-500kit to bym to brał (mimo kiepskiego wizjera), ale z tego co wiem to marne szanse. A jeśli nie to co polecacie?
    Szybkich reportaży nie robię (do repotraży i 5050 jest dobry) ale nie lubię jak bo naciśnięciu spustu fotogafowany obiekt ucieka mi z kadru.

Pozdrawiam
    RK

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    na allegro widziałem sporo używanych 300-tek i 500-tek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RobertKrus
    Gdybym miał kasę to bym brał E-1 + EZ 14-54.
    A jak nie mam to nie chcę (i nie mogę zarazem) wchodzić z kasą ok. 1,5-2,0kzł w sprzęt z którego nie byłbym zadowolony (jak mówią niektórzy "jak patrzą w wizjer 500 czy 300 to płakać im się chce).

RK
    Dla E1+ZD14-54 cena około 2000 jest jak najbardziej realna sam kupilem taki zestaw w cenie 2200. Teraz to się opłaca dla samego obiektywu bo ZD14-54 kosztuje teraz okolo 2200. Trzeba troche powyczekiwac okazji na allegro i tutaj na forum. A jak masz canon EOS 1 to pewnie sporo gratow (i to pewnie b. dobrych) do tego tez masz takze moze jednak nie zaczynac wszystkiego od poczatku tylko jakis canon 10D a 300D to pewnie za 900zł kupisz nowy (to znaczy z zapasow magazynowych ktos kiedys mowil ze byla wyprzedaz zapasow i 300D byl za 999zl).

Mieszka w
    Warszawa i okolice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez opiotr
    A jak masz canon EOS 1 to ewnie sporo gratow (i to pewnie b. dobrych) do tego tez masz takze moze jednak nie zaczynac wszystkiego od poczatku tylko jakis canon 10D a 300D to pewnie za 900zł kupisz nowy (to znaczy z zapasow magazynowych ktos kiedys mowil ze byla wyprzedaz zapasow i 300D byl za 999zl).
    300D to największemu wrogowi bym nie polecił.
    Powiem delikatnie: nie lubię się denerwować przy robieniu zdjęć.
    10D,20D,30D także omijam choć są lepsze (10D to przynajmiej 1,5kzł).
    30D jest za droga poza tym w tej cenie wolałbym E-1 Olympusa.
    5D trochę profi trochę nie. Nie wiadomo. Poza tym cena bliższa jedynkom. Jeślibym miał wybór brałbym bez wachania jedynkę.
    W stajni Canona jedyne sensowne to są jedynki, ale ceny mają zabójcze.
    Druga kwestia i to zasadnicza to szkła.
    Przy obecnie produkowanych matrycach to jedyne sensowne są eLki ze światłem 2,8 (też zabójczo drogie) reszta to przeciętniaki szkoda na nie wydawać kasy.
    Dlatego alternatywą dla mnie w świecie cyfrowym jest Olympus.

W cenie 2200 nie widziałem żadnego E-1 ze szkłem 14-54 na Allegro.
    Na sprzęt poza E-1 na razie mogę wydać do 900zł.
    EOS 1n | 28-105/3,5-4,5 | 28-70/2,8 L | 40MZ-3i | 50MZ-5 | CS2
    C-5050Z

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    [quote="RobertKrus"]
    Cytat Zamieszczone przez opiotr

W cenie 2200 nie widziałem żadnego E-1 ze szkłem 14-54 na Allegro.
    Na sprzęt poza E-1 na razie mogę wydać do 900zł.
    Tak pol roku temu bylo pelno ofert wiekszosc zestawow w cenie 2500zl ale poza allegro schodzilo po 2200zl (sam tak kupilem). Zreszta najwieksze wyprzedaze olympusow sa w czasie targow bo wtedy polowa uzytkownikow jest zawiedzona ze nie ma nastepcy E1 (a pewnie jak sie pokaze to bedzie zawiedzona cena). Ale co pewien czas sie pokazuja okazje wystarczy przegladac allegro.
    A tak wogole to niewiem czego Pan sie spodziewa jezeli wiekszosc szkiel canona jest wg Pana do d... bo ZD14-54 jest super wykonany, jasny, bez abberacji i znieksztalcen ale jakos super ostry to tez nie jest.