Dwójka bardzo mi się podoba. Dynamiczny kadr. Spróbuj panningu (nie mylić z pettingiem, choć tego też warto spóbować), bardzo fajne efekty można pstryknąć. Panning, czyli panoramowanie.
Dwójka bardzo mi się podoba. Dynamiczny kadr. Spróbuj panningu (nie mylić z pettingiem, choć tego też warto spóbować), bardzo fajne efekty można pstryknąć. Panning, czyli panoramowanie.
Fotografować najlepiej na pierwszym łuku gdy zawodnicy wykładają motocykle i gdy widać prędkość.Na twoich zdjęciach nie widać prędkości ,to sport bardzo dynamiczny a twoje zdjęcia za bardzo statyczne.Fotografowałem sporo na stadionie w Gorzowie ,Oly E 520 z obiektywem 40-150/www.photoblog.pl/oberzyswiat/archiwum#strona-13
Pierwszy zakręt rządzi ! to już napisałem, ale zdjęcia robione z takiej perspektywy ( z góry) mnie w ogóle nie pochodzą co nie znaczy, że są złe. Spróbuję paningu tak jak radzi Rafał, ale mogę mieć lekki problem, będzie trzeba czymś wyeliminować drżenie rąk... pifko ??? No i będę próbował dostać się na płytę.
Teleobiektyw to zło konieczne. Jeśli można zrobić z bliska szerokim to nie ma lepszej opcji. Tele używa się tylko wtedy, kiedy nie ma możliwości podejścia blisko. Pewnie każdy fotografista ptaków marzy, żeby podejść bielika z szerokokątnym obiektywem i pstryknąć go z pół metra.![]()
Pierwszy secik z dwójką najlepszy. Czyń dalej, dynamiczne zdjęcia aż się proszą. Ten sport wciąga.
E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R
Za Piotrem Grzesiem - 2 najlepsza .Co do panoramowania - spoko dasz radę nie dziś to jutro - troszkę wprawy i zacznie wychodzić .
Fartnęło ci się z wywrotką. Ja bym to jednak zdecydowanie ciaśniej skadrował:
Nie zrobiłem tego (kadrowania) tylko ze względu na jakość (chciałbym żeby można było to tak pokazać), to zdjęcie takie "dokumentacyjne". To był pierwszy wyścig meczu (juniorski), młody szwedzki zawodnik Pontus Aspgren, który jeździ dla Orła ciut za mocno odkręcił manetkę, najpierw była "świeca", którą zauważyłem, a potem wywrotka. Aparat wziąłem do ręki w momencie jak moto było w pionie, a potem to już widać...