Zauważyłem, że na powierzchniach metalowych powstaje poświata, mówią tez na to "glow", zobaczcie :
https://galeria.olympusclub.pl/displ...up&cat=0&pos=2
Efekt ciekawy czy zbyteczny ?
Gdyby ktoś z was miał próbki współpracy z bezlusterkowcami, to uprzejmie poproszę o wrzut.
Na E-M1 zachowuje się tak samo jak na E-30. Czyli na największej dziurze (1.4) występuje efekt "halo" na kontrastowych przejściach i powoduje to spadek ogólnego kontrastu foty co całościowo odbierane jest jak spadek ostrości.
Niestety nie zdążyłem zrobić na tym manulanym szkiełku więcej testów ogólnych fot -krajobrazów czy portretów. Choć przy mechanizmach wspomagających ostrzenie (jak powiększenie wybranego wycinak, czy focus peaking) może się tym całkiem przyjemnie pracować. Na pewno do filmowania będzie fajne
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Sporo fotografuję tym szkłem + OM 135 f2.8. Właściwie to moje dwa podstawowe słoiki. Rzadko korzystam z pełnej dziury, ale zdarzyło mi się popełnić kilka fotek na f1.4 bez efektu halo (nigdy nie udało mi się ta sztuczka w ostrym świetle przy ostrzeniu na nieskończoność). Zazwyczaj używam przysłony > f2. Tak jak wspominaliście na 2.8 jest już bardzo ok.
Poniżej link do mojej galerii zdjęć wykonanych tym szkłem:
http://www.flickr.com/photos/cissows...57623868158539
---------- Post dodany o 15:53 ---------- Poprzedni post był o 15:49 ----------
Oj widzę, że to post sprzed kilku lat a ja się tu mądrzę i zapraszam jeszcze do swojej galerii. Sorry![]()
Bo ten "efekt" nie jest widoczny wszędzie, wszystko zależy od tego co jest fotografowane. Białe (jasne) elementy na ciemnym tle, dodatkowo jeszcze jak odbijaja mocniejsze światło dostają lekkiej poświaty, mgiełki na krawędziach.
Przymknięcie do 2, albo nawet nie do 2 (można ustawić przysłone w pół drogi do 2) i już ten efekt znika.
Sprawdzane na 3 różnych egzemplarzach tego szkła... więc.. ten typ tak ma
I fajne te foty maszJa tym szkłem prawie w ogóle fot nie robię (ZD 50 f/2 MACRO na pokładzie i jest git), ale widze, że ma fantazyjny bokeh ukochany przez fanów wszelakich Heliosów
Może spróbuje nim kiedyś coś poważniej pofocic
T.
Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 13.11.14 o 16:59
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.