Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja robiłem Samyangiem i mZD12/2.0, pomiar matrycowy, gdy dominował śnieg korekta w granicach 0...+1, jak było mało śniegu to ok. -0,7 - wychodziło jasno i fajne słoneczko. Przesłona ok. 20, nie pamiętam już jak było przy bardziej otwartej przesłonie ale chyba coś nie tak bo te akurat fotki mam pokasowane.
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
To co teraz napiszę zabrzmi jak bełkot totalnego amatora, ale bardzo często łapałem się na tym, że często na lustrzance nie udaje mi się zrobić zdjęcia tak jak kiedyś byłem w stanie bez większych problemów uzyskać na Lumiksie FZ-7. I generalnie cały czas kombinuję, ba nawet jakiś czas temu wygrzebałem z pudełka z aparatem płytę z takim marketingowym przewodnikiem po funkcjach aparatu. Niby banał, ale co mi tam, zobaczyć można. Jednak zaciekawiła mnie z tego wszystkiego jedna opcja - ustawienie gradacji. Marketingowcy z Olka, tak to ślicznie opisali, że przy bardzo kontrastowych scenach, ustawienie na AUTO powoduje, że "aparat tak stara się zarejestrować obraz, aby wydobyć jak najwięcej szczegółów z ciemnych miejsc kadru i nie powodować prześwietleń w miejscach bardzo naświetlonych".
Powiedzmy sobie szczerze, taka jedna pierdoła nie może powodować, że od razu zdjęcie będzie super, hiper itd. Jednak nie wiem czemu, ale łapię się na tym, że akurat to z tego całego filmu z reguły ustawiam.
Poniżej masz zrzuty z OV3 przy różnych ustawieniach gradacji (AUTO, Normalna, Jasna, Ciemna) i tu moim zdaniem jest ciekawostka, bo jeśli obcujemy z aparatem od dłuższego czasu, to staramy się jak najmniej korzystać z ustawień automatycznych. W końcu to fotograf robi zdjęcia, jednak w tym wypadku technika chyba trochę nam pomaga i czemu z tego nie skorzystać.
![]()
![]()
![]()
![]()
The question is, who cares?
Ostatnio edytowane przez apz ; 10.12.13 o 00:04
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Ostatnio edytowane przez helmuth ; 10.12.13 o 00:07
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Poza sytuacją gdy coś mi się szybko rusza nie zdarza mi się korzystać z priorytetu migawki, dlaczego, by nie kopać się z możliwościami aparatu i optyki ,z tzw dyfrakcją.
w 4/3 i m4/3 za graniczną dobrą przysłonę uważa się f 8 , powyżej tej przysłony zaczyna się tracić rozdzielczość z powodów optycznych. W krajobrazie może mieć to znaczenie, w innych rodzajach fotografii niekoniecznie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro