Strona 30 z 89 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 883

Wątek: Ahutta - hasie, szkło i bele co...

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Odp: Ahutta - hasie, szkło i bele co...

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Wybrałem się dziś do centrum mojego miasta. Do centrum Bytomia. Połazić, zdjęcia zrobić. Powiem szczerze, trochę wstyd, bo ostatnimi czasy, to tak rzadko zaglądam do centrum, że nawet nie wiem co się w moim mieście dzieje. Postanowiłem odwiedzić dworzec kolejowy. Jakby nie było jest zabytkowy i posiada jedną z najstarszych w Europie hal peronowych zbudowanych całkowicie ze stali. Już jakiś czas temu, gdy miałem okazję przechodzić obok dworca, widać było, że czasy swojej świetności ma dawno za sobą. Jednak to co zobaczyłem dziś, przeszło moje wyobrażenia.
    Winda, winda super fajna!
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cała seria fajna
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Cała seria fajna
    Dla mnie tylko 131. Zabrakło im kasy na wyremontowanie tego czynnego wciąż dworca?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Zabrakło im kasy na wyremontowanie tego czynnego wciąż dworca?
    Miasto generalnie podupada. W czasach, gdy kopalnie działały pełną parą, wszystko tętniło życiem. Teraz nie dzieje się praktycznie nic. Liczba pasażerów prawdopodobnie malała z roku na rok i w tej chwili zamiast dworca kolejowego mamy przystanek. Nieczynne są już kasy, a bilety kupujesz bezpośrednio w pociągu. Z tego co udało mi się dowiedzieć, to PKP prawdopodobnie chce się pozbyć budynku. Jednak za dzierżawę chcą jakieś chore pieniądze. W tej chwili miasto opiekuje się jednym z przejść podziemnych i dba o porządek, a PKP (podobno) nie pobiera od osób mających tam "punkty handlowe" opłat za dzierżawę miejsc. Na wszystkich drzwiach wiszą petycje o wyremontowanie dworca. Jednak PKP tylko obiecuje, a nic się w tym temacie nie dzieje.

Ciekawostką jest fakt, że przed II Wojną Światową była to końcowa stacja na trasie jednego z najszybszych niemieckich pociągów lat trzydziestych - "Latającego Ślązaka". Pociąg pokonywał trasę Berlin-Bytom w 4 i pół godziny ze średnią prędkością 128km/h. Podobno dzisiejsze EuroCity na przejechanie z Katowic do Berlina potrzebują prawie 8 godzin.
    The question is, who cares?

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Kilka kolejnych zdjęć z Bytomskiego dworca.

135.
    Praktycznie gdzie nie spojrzeć ściany są opanowane przez "fanów" grafitti. Gdyby jeszcze były to jakieś sensowne murale, to byłoby na co popatrzeć, ale głównie są to głupie hasła lub penisy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB108979_1ah.jpg
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	431,0 KB
ID:	104384

136.
    W tej chwili dworzec jest pewnie miejscem wielu spotkań przy piwku lub innej flaszce.

Nazwa:	PB108980_1ah.jpg
Wyświetleń:	207
Rozmiar:	348,4 KB
ID:	104385

137.
    Tutaj mamy najprawdopodobniej efekt kradzieży węgla z wagonów towarowych. W dzisiejszych czasach jest to plaga. Są ludzie, którzy zbierają kawałki węgla, które wypadły z pociągu z torowisk, a są też (prawdopodobnie) zorganizowane grupy, które po prostu wysypują węgiel ze stojących wagonów. Kiedyś mówiło się, że takie kradzieże miały miejsce, gdzieś na bocznicach, poza miastem. Teraz widać nawet dworzec w środku miasta nie jest przeszkodą.

Nazwa:	PB108988_1ah.jpg
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	590,7 KB
ID:	104386

138.

Nazwa:	PB108991_1ah.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	412,0 KB
ID:	104387

139.
    Megafony wciąż działają.

Nazwa:	PB108992_1ah.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	359,2 KB
ID:	104388

cdn.

| OlyJedi Awatar ZYSKI
    Mieszka w
    Kotlina Kłodzka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Ciekawa dworcowa seria

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    160
    Moja galeria

ahutta nie byłem lata na dworcu w Bytomiu. Nie wiedziałem, że tak podupadł. Wczoraj byłem w Muzeum w Bytomiu i przeszedłem się po centrum Bytomia, tam też wiele zniszczonych kamienic. Żal patrzeć jak piękne miasto upada. Pozdrawiam.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria

No bądźmy szczerzy. Teraz jest kapitalizm. I zapewne PKP ma takie dworce w głębokim poważaniu. Nie będzie się raczej remontować ani utrzymywać takich dużych dworców , gdyż dla PKP to nie opłacalne.
    W sobotę byłem w Mysłowicach. 75-tyś. mieszkańców. A kasy biletowe na dworcu PKP pozamykane. Kraty w drzwiach zamknięte na kłódkę.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Dzięki za odwiedziny. Kolba, ja też po wczorajszej wizycie zastanawiam się jaka jest przyszłość centrum Bytomia, bo kamienice wyglądają fatalnie, dworzec się rozpada, w centrum można spotkać dużo więcej osób biednych niż np. w Katowicach, Gliwicach czy Tarnowskich Górach. I widać to na pierwszy rzut oka. Zrobiłem wczoraj też parę fotek kamienic, ale to zostawię na następny raz, gdy jeszcze przejdę się po mieście i zrobię więcej zdjęć.

Dziś reszta zdjęć z wczorajszej wizyty na dworcu.

140.
    Parapet okienny i główna hala dworca stały się swego rodzaju domem dla osób bezdomnych.

Nazwa:	PB109001_1ah.jpg
Wyświetleń:	186
Rozmiar:	330,6 KB
ID:	104428

141.
    Poniżej główna hala dworca. Kiedyś całą powierzchnię tej ściany zajmował wielki rozkład jazdy pociągów. Dziś trudno na dworcu znaleźć nawet wydrukowany rozkład wiszący w jakiejś gablocie. Po prawej pozostałości po zegarze dworcowym.

Nazwa:	PB108998_1ah.jpg
Wyświetleń:	195
Rozmiar:	337,5 KB
ID:	104427

142.

Nazwa:	PB108997_1ah.jpg
Wyświetleń:	185
Rozmiar:	376,0 KB
ID:	104426

143.
    Widok przez główne wejście na ul. Dworcową, która kiedyś była wizytówką miasta. Dziś, mimo że nadal jest jedną z głównych ulic centrum, to niestety nie zachwyca. Głównie ze względu na stan kamienic, o czym wspomniał Kolba74.

Nazwa:	PB109006_1ah.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	491,6 KB
ID:	104429

144.
    Zejście do przejścia na perony z reklamą kolejki wąskotorowej, która kursuje w okresie letnim z dworca w Bytomiu do Miasteczka Śląskiego. Kiedyś już o tym pisałem, ale naskrobię jeszcze raz. Jest to część Górnośląskiej Kolei Wąskotorowej, najstarszej tego typu kolei w Europie i kursuje nieprzerwanie od 150 lat. W tej chwili kolej też przeżywa problemy, głównie ze względu na stan taboru. Kiedyś w okresie letnim kursowała praktycznie codziennie i była bardzo popularnym środkiem transportu nad zalew Nakło Chechło. W tym roku niestety kursowała tylko w weekendy. Jak tłumaczą kolejarze, powodem jest stan wagonów i lokomotyw. Cóż widać i tu brak pieniędzy odcisnął swoje piętno. Miejmy nadzieję, że nie będą to ostatnie kursy, bo przejażdżka kolejką jest naprawdę fajnym przeżyciem.

Nazwa:	PB109008_1ah.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	332,6 KB
ID:	104430

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

zatkało mnie.
    na zdjęciach 141 i 142 widać okienka kasowe. czy na tej hali odlotów ktoś sprzedaje bilety?? pytam, bo bałbym się tam pracować.
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie