Witam
sprzet jak w tytule , firmware aparatu 1.4 obiektywu 1.1
mam problem ze zrobieniem ostrych zdjec ptakow w locie
poprzednio uzywalem przez rok e-520 i 40-150 ustawialem centralny punkt AF
do tego tryb AF-C obiektyw przymykalem tak do 7 czasami 8 i dawalo rade
fotografowalem w trybie priorytetu przyslony
po zmianie sprzetu liczylem ze bedzie duzo lepiej a jak narazie jest duzo slabiej , poki co wine zwalam na tzw czynnik ludzki czyli "mnie"
przegladnalem forum i widzialem rozne porady nawet takie zeby do ptakow w locie uzywac trybu AF-S
opisze moze sposob w jaki probowalem robic fotki na jakich ustawieniach i byc moze ktos podpowie co zmienic
1. wylaczam stabilizacje
2. iso tak w granicach 400 czasami 800
3. tryb priorytetu przyslony (czytalem na forum ze lepiej tryb Manualny , dlaczego ?)
4. obiektyw przymykam tak do 5.6
5. tryb zdjec seryjnych H
6. tryb autofocusa AF-C
7. centralne pole autofocusa
i niestety ptaki wychodza nieostre (ewidentnie po za obszarem GO)
probowalem tez duzej i malej czulosci punktu af
oraz centralnego punktu wspieranego dynamicznie bocznymi
testowalem rowniez opcje blokady AF-C wg instrukcji chodzi o to zeby w razie sledzenia obiektu w ruchu kiedy pojawi sie cos innego w kadrze np galazka obiektyw nie przestawil ostrosci wlasnie na ta galazke
ale nie zauwazylem zadnej poprawy dzialania korzystajac z tej funkcji
ostateczny test zrobilem na jadacych samochodach (predkosc aut ok 60 km odleglosc od samochodu od 20 do 60 metrow)
i tam z trybem AF-C nie bylo wiekszego problemu
ostrosc ustawialem na tablicy rejestracyjnej
fotografowane ptaki to byly glownie mewy , czasami kaczki
wiem ze latwiej ostrosc ustawia sie na kaczkach bo sa bardziej kontrastowe
z mewami slabiej
staralem sie tak kadrowac aby nie robic zdjec z drzewami w tle bo moglo by sie okazac ze galezie na tle nieba sa bardziej kontrastowe od ptaka
zdjecia robilem podczas przelotow z prawej do lewej strony kadru lub odwrotnie , oraz ptaki lecace prosto na mnie
odnosnie pracy samego AF w moim E-3 zdjecia w trybie AF-S
wychodza dobre sprawdzalem i na 12-60 i na 50-200
niz zauwazam ani FF ani BF pomimo iz mam wersje firmware body 1.4
owszem zdazy sie aparatowi pomylic ale w bardzo malej liczbie przypadkow
przepraszam za przydlugi post ale staralem sie opisac jak najdokladniej sytuacje , bardzo licze na pomoc osob z forum
chetnie tez poznam osoby z Poznania i okolic ktore interesuje fotografia przyrodnicza
pozdrawiam
Jacek

Odpowiedz z cytatem
  Odpowiedz z cytatem 

| OlyJedi
| OlyJedi 

Zamieszczone przez Eddie
 Zamieszczone przez Eddie

bardzo ładnie działa, więc na ptaki też powinien, niebo jest mniej kontrastowe niż park. Przy okazji też muszę się wybrać na mewy
 bardzo ładnie działa, więc na ptaki też powinien, niebo jest mniej kontrastowe niż park. Przy okazji też muszę się wybrać na mewy