Pojedynczy, ale na serii też próbowałem. Od dawna używam wyłącznie jeden punkt centralny. Po postach nie tylko z naszego forum używanie AF wielopunktowego odpuściłem.
Wyklikane z mobilka
Pojedynczy, ale na serii też próbowałem. Od dawna używam wyłącznie jeden punkt centralny. Po postach nie tylko z naszego forum używanie AF wielopunktowego odpuściłem.
Wyklikane z mobilka
Jeżeli piszecie o problemie to wstawcie zdjęcie i ustawienia/ parametry aparatu, bo w innym przypadku to wróżenie z fusów.
sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce
www.k2-stal.pl
witam
jako ze to ja zalozylem ten watek i dostalem wiele porad , chcialem podsumowac do jakich wnioskow doszedlem
na samym poczatku myslalem ze to kwestia firmware mialem 1.4 i nie udawalo mi sie zrobic zdjec ptakow w locie , zmienilem na 1.2 i poczatkowo wydawalo mi sie ze jest lepiej ,jednak robiac zdjecia statyczne zobaczylem ze sa one mniej ostre niz na 1.4
zauwazylem tez roznice ze na 1.2 aparat mniej dokladnie ostrzy obojetnie czy af-c czy af-s i czy obiekt sie porusza czy nie , natomiast na 1.4 lepiej doostrza natomiast jest bardziej wrazliwy na dokladne sledzenie obiektu punktem AF (wlasnie przez ta duza wrazliwosc na dokladne sledzenie obiektu poczatkowo wydawalo mi sie ze na 1.2 jest lepiej )
wrocilem wiec do firmware 1.4 i zaczalem doskonalic technike
zdjecia ptakow w locie robie w trybie M
ustawiam sobie wstepnie przyslone nie przekraczam wartosci 5.6 ,dzieki kalkulatorowi potrafie sobie mniej wiecej wyliczyc przy jakiej odleglosci i przyslonie i ogniskowej bede mial glebie ostrosci
nastepnie kwestia czasu , do ptakow w locie staram sie nie schodzic ponizej 1/1000 s
a jak swiatlo dopisuje moze byc i 1/2000
ISO ustawiam na Auto , a czasami jak mam dosyc stabilne warunki oswietleniowe to ustawiam recznie
obiektyw i aparat na statywie , oczywiscie do 50-200 zalozony uchwyt statywowy
zdjecia robie seriami , jednak staram sie aby nie byly za dlugie ,max 4 do 6 zdjec
staram sie miec swiatlo za plecami a obiekt fotografowany przed soba
jezeli to tylko mozliwe staram sie sledzic obiekt juz z wiekszej odleglosci , duzo wczesniej niz zrobie zdjecie
jezeli ptak jest na tle nieba to czasami uzywam wszystkich punktow AF
a jezeli tlo jest mieszane to czasami pojedynczy centralny wspomagany bocznymi
a najczesniej centralny , jednak wtedy wymagana jest duza precyzja prowadzenia
obiektywu za fotografowanym obiektem
koncowe proby robilem w niedziele przy dosc zachmurzonym niebie , musialem wiec
posilkowac sie dosyc wysokim iso , zdjecia sa slabe technicznie wiec nie ma co ich
pokazywac , natomiast widac ze fotografowane obiekty sa w obszarze glebi ostrosci
poki co wydaje mi sie ze jestem na dobrej drodze do rozwiazania problemu zdjec ptakow
w locie , czekam teraz na wolny dzien i ladna pogode aby ostatecznie potwierdzic moje
ostatnie testy , jak beda jakies fajne fotki napewno umieszcze na forum z opisem jak je
zrobilem
udalo mi sie wyjsc dzisiaj poznym popoludniem na szachty
zdjecia wg przepisu powyzej , niestety nie zabralem statywu wiec
wszystkie fotki z "reki" no i swiatlo z boku a nie zza plecow
mile widziane wszelkie uwagi
1
2
3
4
5
![]()
Pierwsze jak dla mnie najlepsze, dobre światło, ostrość i głębia ładnie trafiona. Exif do zdjęć by się przydał. Kadrowałeś któreś z tych zdjęć?
Zdjęcia udane, kwestia jeszcze tła, modela - jego ustawienia, pozy, i może być jeszcze piękniej. Ja podobnej klasy zdjęcia nie mam żadnego.
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
zdjecia robilem glownie pod katem testowania ukladu AF w aparacie
wiec kwestie bardziej "artystyczne" zeszly na plan dalszy
a czy w kwestii ostrosci i ilosci detali sa w miare ok ?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
zdjecia robione na czasie 1/1000 s przyslona 5.6 czasami 4.5
iso roznie od 100 do 200 AF-C
co do exif'a nie zwrocilem uwagi ze wystawiajac fotki z flicker'a i potem podajac jako linki do naszego forum exif znika
moge wrzucic zdjecia fizycznie na nasz serwer forumowy i beda exif'y
zdjecia sa kadrowane z minimalna obrobka
zapomnialem dodac , bo w powyzszej dyskusji pojawialy sie watki
doostrzania podczas zdjec seryjnych , okazuje sie ze nie mam z tym
problemu , niektore z pokazanych fotek sa ktoryms zdjeciem z serii
mam nadzieje ze opis moj problemu i sposob jego rozwiazania pomoze
innym![]()
Ostatnio edytowane przez Centus ; 19.04.11 o 22:44 Powód: Automatyczne scalenie postów
No i super, że się udało! Da się, da sięPierwsze, trzecie najlepsze z serii. Aż postaram się w święta wyjść na ptaszki
(a w weekend fociłam latające psy, miałam 50-200 z tym, że zwykłe, i sigmę 135-400 - różnica w szybkości, trafności i skuteczności na korzyść sigmy - ale to tak na marginesie, bo w końcu pytania były o 50-200SWD i samą technikę - ale musiałam, tak na bieżąco :P)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
WOW! Normalnie kalkulator głębi ostrości w oczachJa to zwykłej odległości nie umiem ocenić :P W sumie to Ty nawet z manualnym obiektywem dałbyś sobie rade
Super, że też ktoś wielopunktowego używa. Czyli on jednak działa![]()
Ostatnio edytowane przez dog_master ; 19.04.11 o 23:10 Powód: Automatyczne scalenie postów
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
no AF w E-3 nie jest taki zly , zreszta zaczynajac ten watek bralem tez pod uwage czynnik ludzki
duzo zalezy od swiatla od parametrow no i od techniki
ale generalnie da sie
byc moze przesiadajac sie z E-520 liczylem ze aparat sam zrobi super fotki ptakow w locie , a tu sie okazalo ze nie , ze nalezy podejsc do tego z odrobina wysilku , ale jakby porownac te zdjecia do najlepszych moich zdjec zrobionych E-520 i 40-150 oczywiscie te z E-3 i 50-200 swd sa duzo lepsze , mamy wiec odpowiedz - czynnik ludzki i odpowiednia technika![]()