wiem ze uklad AF pracuje innaczej przy swietle dziennym i sztucznym
jednak na chwile obecna mialem tylko mozliwosc przy swietle sztucznym
przy naturalnym zrobie testy w wekend
generalnie widze ze tamat AF w E-3 to dziwna sprawa
myslalem ze robiac przesiadke z E-520 dual kit na E-3 i 12-60 oraz 50-200 swd bedzie tylko lepiej pod kazdym wzgledem , jak narazie jest maly zgrzyt
ale mysle ze sobie z nim poradze a jezeli nie ja to serwis Olympusa
zreszta robiac zmiane sprzetu rozwazalem zmiane systemu ale wyszlo mi ze
za te pieniadze zaden system nie da mi takich szkiel jak 12-60 i 50-200 swd
oraz pancernej puszki
tak sobie teraz przypominam jak robilem fotki E-520 bylo tam takie ustawienie w menu odnosnie wyzwalania migawki i mialem ustawione zeby nie zezwalal na zdjecie dopoki nie bedzie ustawina ostrosc w trybie S i C AF
teraz w E-3 mam ustawione ze w trybie S AF nie zezwala dopoki nie ustawi ostrosci a w trybie C AF moze wyzwolic migawke zanim ustawi ostrosc
oczywiscie robiac zdjecia w trybie AF-C czekalem az uslysze pikniecie i dopiero zaczynalem serie , musze jednak zobaczyc jak bedzie jezeli zmienie ta opcje tak zeby aparat czekal nawet w trybie AF C na ostrosc i dopiero zezwalal na zdjecie
co o tym myslicie ?
czy moze to byc czesciowa przyczyna ?
Też mam tak ustawione, AF-C z pozwoleniem na wyzwolenie przed piknięciem i oczekuję na piknięcie ;]
Hm, serię. Właśnie. Aparat nie podostrza podczas robienia seriiMoże to dlatego? Chociaż to byś zauważył, to z pewnością zbyt banalny powód
Ale akurat ostatnio próbowałam zmusić aparat do podostrzania, ale nic z tego :/
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
ja zauwazylem cos innego
robiac zdjacia z af-c i w serii , kiedy przegladam je na aparacie widac punkt ostrosci ale nie na wszystkich , dotyczy zdjec z jednej serii jak i z kilku , wniosek taki ze czasami podotrza czasami nie i nie wiem od czego to zalezy
natomiast w moim przypadku af-c lepiej dziala z firmware 1.2
jest pewniejszy i rzadko sie gubi przy slabszym swietle
natomiast af-s dziala podobnie na 1.4 i 1.2
mowa caly czas o e-3
a tak z innej beczki czy ktos rozpoznal roznice w pomiarze swiatla pomiedzy esp-af i samym esp ?
u nas na forum nie przypominam sobie zeby to bylo
a na anglojezycznych tez zdawkowe domysly
Witam serdecznie.
Ależ nie ma się czemu dziwić. Fotografujesz przy większej dziurze i dłuższej ogniskowej.
Masz znacznie mniejszą GO.
W 40-150 przy, przy 150mm i obiekcie odległym o 20m. miałeś przy f8 cztery metry tolerancji!
Teraz, przy 200mm. i f6,5 masz tylko niecałe dwa metry GO.
1,7m. to nie 4m.
Przyznasz, że trudniej trafić...
Pozdrawiam.
witam
dzieki za trafna uwage , kilka dni temu tez na to wpadlem
znalazlem jakis kalkulator GO i policzylem GO w zaleznosci od ogniskowej i odleglosci i przyslony
mysle ze moze w przyszly tydzien uda mi sie wyjsc i wszystkie te nowe pomysly sprawdzic
no i wkoncu beda fajne fotki z af-c
mam podobny problem z E30 plus ED 50-200 i nie kryje, że wymiękam. Zastanawiam się co zawodzi? Sprzęt, czy czynnik ludzki? Kaczki na stawie, sikorki na gałązkach dla 50-200 to nie problem, ale ptaki w locie? Uuf, to nadmierny wysiłek jak dla mnie. Nawet na anemiczne mewy. Ciekawe jak wyjdzie Epl1 + u40-150, bo o nim na śmierć zapomniałem. A ha, Epl1 i ZD50-200 też nie dał rady na ptaki w locie
Wyklikane z mobilka
Ale co znaczy "nie dał rady"? Autofocus nie nadąża, głębia ostrości niewłaściwa czy co?
Napisz jakie ustawienia stosujesz.
próbowałem AF oraz AF+M z doostrzeniem na f/3.5 i więcej z różnymi czasami, minimum 1/250. ISO auto. Wyłączone odszumianie i tryb nocny itp. Z autopsji wiem i z forum, że 50-200 działa wolniej z Epl1 niż z E30. Jutro spróbuje jeszcze raz. Epl1 plus ZD50-200 jest fajny, ale nie do szybko poruszających się obiektów np ptaki w locie. Po prostu nie nadąża. Przynajmniej mój egzemplarz.
Wyklikane z mobilka
Jaki miałeś tryb AF i ile punktów ustawionych?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb