Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Adapter umożliwiający stosowanie bagnetu K do korpusów Olka

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pan Ratecki z Łodzi przysłał mi pierścień mocujący obiektywy K do systemu E-4/3 Mechanicznie całkiem udane ustrojstwo. Bez najmniejszego problemu mocuje się to do korpusu/E-400/ i nastepnie jednym ruchem wkręca obiektyw z mocowaniem K. Gorzej ze zdejmowaniem obiektywu- zbyt mały jest przycisk blokady i przez to jego zwolnienie nieco utrudnione. Sama współpraca aparatu z obiektywami bezproblemowa, a w dobrych warunkach ustawianie ostrości znośne.Pierwsze fotki jako takie, ale obiektywy te we wspólpracy z cyfra cechuje znacznie mniejsza głębia ostrości i niestety większa aberracja chromatyczna, sam obraz jest nieco zamglony. Absolutnie konieczny jest statyw, nawet przy odp. ogniskowej 200mm i zastosowaniu krótkich czasów - trudno jest uzyskać nieporuszone zdjęcie. Dla osiągnięcia og. 600mm warto takie cudo mieć.Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za namiary.

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Witam

Ja również kupiłem adapter od Pana Rateckiego i bardzo sobie chwalę zarówno jakość wykonania jak i współpracę z obiektywami Pentaxa.
    Co ciekawe o ile w aparatach Pentaxa trzeba naciskać za każdym razem przycisk AEL/AFL aby zmierzyć światło to w Olympusie jest to dużo prostsze i wystarczy nacisnąć przycisk migawki. Niestety nie ma potwierdzenia ostrości

2EV
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam. Ja posiadam trochę inną redukcję, bo od systemu OM na 4/3. Używam jej z body E330 i nie marudzę. Zapuszczam live w trybie B powiększenie 10x i ostrzy się jak na klin w OM2n, czyli bezproblemowo. Oczywiście trzeba mieć jakiś tam statyw coby obraz nie latał jak szalony i wtedy jest git. Co do jakości uzyskiwanych fot to jeszcze nie będą się wypowiadał bo jestem początkujący. Szkła od systemu Zuiko OM są OK.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Awatar Lysy_11
    Mieszka w
    Podhale
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jak ostrzycie na e-500 manualnymi szklami?? Bo mi to zajmuje troche duzo czasu zyby ustawic odtrosc dokladnie... ale moje zdanie jest takie: kilowy 14-45 kryje sie przy zuiko 50mm 1:1:8 ale to tylko moje zdanie

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lysy_11
    moje zdanie jest takie: kilowy 14-45 kryje sie przy zuiko 50mm 1:1:8 ale to tylko moje zdanie
    Kryje się także przy Rikenonie XR 50mm 1:1.4.

Ręczne ostrzenie nie jest niestety wygodne ale światło daje swoje.

Żeby nie było niedomówień:
    w innych cyfrowych lustrzankach obraz w wizjerze jest równie beznadziejny jak i w Olympusie, APSC i 4/3 mają się nijak do dobrego wizjera w analogu. W moim Ricohu XR2 nie korzystam nawet z klina bo i tak na matówce widać co jest ostre a co nie.

W Olkach pracuje się niestety na przysłonie roboczej ale nie ma to właściwie znaczenia, gdyż więkkszych przysłon lepiej stosować Zuiko Digital. Manuali używa się dla małych przysłon.

PS. do manualnych obiektywów najlepsze są aparaty Pentaxa. Jest potwierdzenie ostrości i pomiar światła, pracuje się na otwartej przysłonie (za to trzeba wciskać AEL).

Pozdrawiam
    2ev
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Awatar burbot
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Don Pedro:

moim zdaniem zabawa starymi obiektywami w systemie 4/3 ma niewielki sens, no chyba że tylko hobbistycznie. małe wizjery w OLKACH dają szansę na ręczne ostrzenie chyba tylko z jasną matówką (za 300 pln) od Andee'go...

sprzedaj te starocie w cholerę, dopóki są coś warte i kup ze dwa normalne ZD.

o tej świetnej firmie Apollo co nieco czytałem. czy naprawdę walą w ciula po całości a serwis ciągnie się miesiącami?
    Ja ostatnio używam obiektywu Carenar f/1,9 z bagnetem 4/3 w połączeniu z E-510 i nie mam zatrzeżeń.
    Przykładowe fotki na http://www.zapory.110mb.com/Carenar.htm
    Nie ma problemu,że autofocus nam zaszaleje jak to bywa z Sigmą 30 mm F1.4 za cenę kilkakrotnie wyższą, a efekt możemy uzyskać podobny
    DMC-G2 & E-510 & 14-54 mm & 9-18 mm & 14-42 & FL-36 & MMF-2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar radlakos
    Mieszka w
    Breslau
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez willow32
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/index.php?i=produkt&nr=12

jest za 220 pln do nabycia

pozdrawiam
    mogę z czystym sumieniem polecić tego producenta. Kupowałem od niego przelotkę Psix - 4/3 - naprawdę porządnie wykonane, w porównaniu z innymi które macałem wcześniej, no i w przystępnej cenie
    pozdrawiam Tomek

CO ZA DUŻO, TO ZA WIELE
    www.monidlostudio.pl
    http://radlakos.blogspot.com/

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    mam takie pytanko: Czy jest sens podpinać przez przelotkę obiektyw Tamron 70-300 (lub odpowiednio Sigma)? Cena ok. 500zł - atrakcyjna. Rozumiem ze w grę wchodzi tylko ostrzenie manualne. A jak ustawia sie przyslonę? I czy obiektyw projektowany pod matryceAPS-C bedzie zachowywal sie dobrze po dolączeniu do olka E-500?
    Najlepszym roziwazaniem byloby ZD 70-300 - ale to powyzsze rozwiazanie jest o polowe tansze i raczej tylko takie kwoty wchodzą w grę.
    Czy ktos ma fotki robione taką kombinacją?

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez slaw
    mam takie pytanko: Czy jest sens podpinać przez przelotkę obiektyw Tamron 70-300 (lub odpowiednio Sigma)? Cena ok. 500zł - atrakcyjna. Rozumiem ze w grę wchodzi tylko ostrzenie manualne. A jak ustawia sie przyslonę? I czy obiektyw projektowany pod matryceAPS-C bedzie zachowywal sie dobrze po dolączeniu do olka E-500?
    Najlepszym roziwazaniem byloby ZD 70-300 - ale to powyzsze rozwiazanie jest o polowe tansze i raczej tylko takie kwoty wchodzą w grę.
    Czy ktos ma fotki robione taką kombinacją?
    robisz w piorytecie przysłony i na obiektywie ustawiasz sobie przesłone.