Miałem i 30 i 50. Do portretów polecam ZD 50.
Miałem i 30 i 50. Do portretów polecam ZD 50.
ZD50 pozwala liznąć również makro przy okazji![]()
To tez. Zawsze jakis plus dodatkowy. Poza tym jest uszczelniane, a Sigma z tego co wyczytalem nie. Kolejny plus. Na pewno zdecydowanie lepsze optycznie od Sigmy - duzy plus. Mniejsze aberracje, ostrosc w srodku kadru nieco lepsza od Sigmy, na brzegach zdecydowanie lepiej na korzysc ZD.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Ja proponowałbym się zastanowić czy tak naprawdę ten dodatkowy jest potrzeby czy po prostu ma być kolejnym do "kolekcji". Jeżeli woytzek nie jest fanem małej GO to doskonały portret może wykonać wszystkim co ma,no może za wyjątkiem ZD 9-18.
Leica L-X025 25mm f/1.4, ostre od pełnej dziury.
Jeśli się ją trafi w dobrej cenie to warto,
praktycznie przestałem używać ZD50.
Szkło nie jest uszczelniane.
[QUOTE=Tobik;705991]Sądząc po powyższym poście kolega woytzek sam nie wie co do tak naprawde chce.
Hmmmm.... skąd ja to znamAle zdecydowałem się jednak na zuiko. Jednakże stwierdzam iż 12-60 i 50-200 do portretu można użyć.
Jest jeszcze systemowe ZD 25/1:2,8.
Optycznie nie tak świetne jak Leica, czy ZD 50 , ale do niektórych portretów też się nadać może, pod warunkiem , że nie szuka się GO obejmującej 1/2 twarzy. No i jest tanie, i nie uszczelniane. Z bliska daje zniekształcenia twarzy.
Pozdrawiam AP.
Ostatnio edytowane przez apz ; 20.03.11 o 19:29
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy