Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Pałac Kultury

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia. Fotografując budynek najlepiej ustawić się dokładnie naprzeciwko. Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.

Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki (ja osobiście nie cierpię tego efektu).

Założenie szerokokątnego konwertera to fatalny pomysł. Tylko spotęgował efekt przerysowania perspektywy.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 18.03.11 o 16:54
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar kasiulap
    Mieszka w
    kaliska prowincja;)
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W fotce nr 4 podoba mi się kadr, palac wyglada jakby był zawieszony w powietrzu a całość prezentuje sie bardzo graficznie, od razu mam ochotę przerobić to na jakąś grafikę z góra 8 kolorami
    Cancan...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    No dobra, pośmialiśmy się a teraz do roboty:
    Cytat Zamieszczone przez bartek2807 Zobacz posta
    ...wydaje mi się, że lecą na którąś stronę. Najprawdopodobniej wina konwertera
    To na pewno wina przekrzywienia aparatu. Do poprawienia w programie graficznym.

Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).
    Dziękujemy za obszerny wykład

Czy zniekształcenia wynikają:
    - z kiepskiej optyki konwertera?
    - z braku moich umiejętności?
    Nie znam tego konwertera (nie znam żadnego ) ale mogę śmiało powiedzieć, że "lecenie" i "walenie" są powodowane ustawieniem aparatu (o czym sam pisałeś ). Konwerter może wprowadzać "beczkę" jak wszystkie obiektywy szerokokątne. Ja do takich zdjęć używam kita 14-42 na najkrótszej możliwej ogniskowej i zniekształcenia (nieznaczne) koryguję w OlympusView przy wywoływaniu RAW-a.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Bartek, staraj się używać jak najdłuższej ogniskowej i jak najdalej się da odejść od budowli. Wtedy zminimalizujesz zniekształcenia.
    Tego się trzymaj
    Jeśli budynek ma 10 pieter to najlepiej fotografować z piątego piętra, środkowej klatki sąsiedniego budynku. Wtedy nie będzie efektu walących się budynków.
    Bardzo dobra rada ale nie zawsze można ją zrealizować, np w przypadku PKiN
    Niestety, w systemie Olympusa nie ma żadnego obiektywu tilt/shit, które stosuje się do prostowania perspektywy (mówiąc ogólnie). Oly-fotografowie muszą polubić walące się budynki ...
    Niekoniecznie, można prostować perspektywę w programie graficznym. Efekty są różne, czasem wręcz karykaturalne ale najczęściej warto.
    Poza tym zdjęcia nieostre (może to "uboczny" efekt konwertera) i prześwietlone.
    Wróć tam, może o trochę wcześniejszej godzinie i powtórz sesję. Ze względu na ciekawe, kolorowe oświetlenie, wydaje mi się, że warto.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    dziękuje wszystkim za rady i ocenę.
    I jeszcze 2 słowa odemnie

• Wejście na 5 piętro gdziekolwiek w centum może być problematyczne ze względu na strach przed terroryzmem. Na razie nie przychodzi mi do głowy, do któego budynku mógłbym wejść (na który z nich ewentualnie)
    • z tego co pamiętam tilt shift np. w canonie jest masakrycznie drogi i z tego powodu zarezerwowany dla wybranych
    • niebo jest ciemne, bo jest marzec i nie mogłem byc około godziny 17:20 przy pałacu ze względu na pracę
    • Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie z zeszłego roku PKiN z łądnym niebem
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P619648_!4.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	997,0 KB
ID:	44486  
    E510, ZD 9-18, ZD14-42, ZD14-54II, ZD40-150, Konwerter Sony 0,7x, helios 58/2, Prost 135/2,8, głowica do panoram DIY

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    niebo ładne ,pałac leci w prawo ,jak dla mnie to za dużo ulicy,inaczej bym wykadrował

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nie ma tego ładnego, kolorowego oświetlenia
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowaniaMozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 19.03.11 o 17:29

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Moze kolory uspokoic wypada,zeby nie wygladalo jak kolorowanka do malowaniaMozna tez poprostowac,ale ja nie umiem za dobrze tego
    Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Mirek54 jakiego programu użyłeś do obróbki? głęboki kontrast wygląda jak z Machinery.
    Tylko PS-ustawilem normalne kolory,wyostrzylem wg swojego sposobu,kolor selektywny (niebieski,niebieskozielony)dodalem troche czerni,i odjelem innych kolorow.Zmniejszylem.Wstawilem jako zalacznik.Pozniej jeszcze troche probowalem poprostowac bo krzywe mi sie wydawalo i wstawilem jako nastepny zalacznik.
    To wszystko.Nie mam tego machinery czy jak mu tam.

Fota bardzo poprzepalana,takie kadry to tylko DRI inaczej nie ma sensu.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 19.03.11 o 21:48