Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: oklepane tuleje do c 4000

Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

oklepane tuleje do c 4000

Witam wszystkich. Wiem, że moje pytanie mozecie uznać za powtarzające sie, ale please, ostatni raz. Otóż wyczytałam że do C 4000 mogę np zakupić adapter np 41 na 46 mm, lub np 41 na 52 mm. Biorąc pod uwagę fakt iz zamierzam też dokupić konwerter szerokokątny, lepsza będzie tuleja na 52mm. I tutaj pojawia się problem. Podobnież przysłania ona lampe i zasłania część wizjera. Czy ktoś spotkal sie z tym problemem?? Może możecie mi doradzić, czy zakupić adapter na 52mm, czy na 46 i najwyżej dokupić pierscień do mocowania konwertera szerokątnego( koszta niestety wzrastają).
    I jeszcze jedno małe pytanko. Czy konwertery KING są rzeczywiście takie złe, a może używał ktoś konwerterów firmy Tiffen. Z góry dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ja mam Zestaw ochronny do Olympus na 52 i nie narzekam (za wyjatkiem ostrzenia w trybie super macro - ale tylko ja tak mam).
    A co do 52 a 46 to IMHO roznice sa chyba tak male ze i tak nic nie bedziesz widzial w wizjerze...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki Jeronimo, a czy nie przysłania Ci lampy??

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    szczerze mowiac to nie mam pojecia... nigdy takimi pierdolami sie nie zajmowalem. Podobno w jakims rogu zdjecia z lampa widac cien... no ale jeszcze nie mialem mozliwosci sprawdzenia bo malo uzywam lampe.
    Wejdz sobie na link ktory podalem wczesniej i tam masz przykladowe zdjecia (z innym aparatem no ale zobacz sobie jak to wyglada)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

jeronimo

bez nerwów stary , owszem troche przesadziłem , ale czytaj troche dokładnie , głównie chodziło mi o tuleje orginalna olympusa 41/43 i ewentualne odpowiedzi ludzi co mają taka tuleję , gość w sklepie foto-net .pl powiedział że może zgnieść obiektyw ( na orginalnej tulei ? )
    Hmm no moze temat : Tuleje do oly , trochę często są na forum

Awatar pritchard
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Mam tuleje+filtr UV na 52mm. Fakt, przy minimalnej ogniskowej (tryb WIDE) i uzyciu lampy blyskowej powstaje lekki cien w lewym, dolnym rogu. Mozna to pominac zwiekszajac nieco ogniskowa. W trybie makro nie ma problemow. Ogolnie bardzo dobry wybor. Gwint o srednicy 52mm jest najbardziej popularny i z tego powodu warto wybrac wlasnie ten rozmiar...
    -=: Olympus C-4000 ZOOM + Tuleja + UV, CPL @52mm + Velbon CX-440 + Adapter D (M52*0,75/M52*0,75) + Helios 2/58 POWERED:=-

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

no ja

właśnie w foto-tip kupilem tulejkę 41/52 tak się troche zastanawialem nad filtrem UV Kinga ( niska cena - nie wiem jaka jakość ) i dzisiaj kupilem Hakubę UV , teraz bedę szukal filtru polaryzacyjnego