Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: canon 7d czy może jednak e5?albo 5dmk2???

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    tak myślałem właśnie. Tzn tak wyczytałem.

Hmmm...Przyznam że 7 tys to już trochę za dużo dla mnie za body....
    A czy warto byłoby zakupić 5D mkI z pewnego źródła, mało zużytego?
    Jak to widzą użytkownicy tych dwóch puszek?
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    K-5...
    no tak, znowu niszowe
    Fakt. Super puszka, ale niestety nie ten napis na body, jak niektórzy by chcieli...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    No to powiem jeszcze raz, bo widac nie dociera/ nie czytaja...

Nie spotkalem sie w swoim fotograficznym zyciu ze scena, gdzie musialem uzyc iso wiekszego od 1600 przy jasnym szkle.

Raz czy dwa trafil sie koncert gdzie bylo iso 3200 z niedoswietleniem przy uzyciu 5d ale to odosobnione przypadki gdzie na artyste padal spot w postaci czerwonej zarowki, reszta ciemno jak w d...

Jesli nie ma swiatla zdjecia wyjda marne ratuje sie jak zwykle bw.

W zwiazku z powyzszym kazda puszka wg mnie da rade wszak iso 1600 i jasne szklo, to potrafi 90% puszek na rynku.

Onegdaj w teatrze spektakle robilem E1, tak strasznie szumiacym szumofonem, wystarczalo iso 800 bodaj i 50-200

Szum? nadal czekam na definicje i przyklady gdzie to przeszkadza i dyswalifikuje obraz wynikowy, pomijam, ze sa lepsze lub gorsze odszumiarki itd caly ten PP, ktorego praktycznie nie uzywam, a zdjec nie odszumiam, bo po co?

Sprawa puszki, 7D to reportaz i sport ze wzgledu na dosc sprawny AF, 5D to zdecydowanie jakosc obrazka AF tylko centralny

Oczywiscie kazda z tych puszek da sie zrobic wszystko ogranicza Cie tylko twoja wiedza i zaradnosc w danej sytuacji.

Powtorze, nie ma puszki idealnej jest tylko taka, ktora spelnia twoje wymagania w danej sytuacji nie wazne jaki ma napis na korpusie.

Od siebie polece do repo D700/D300, jak masz wiecej kaski to nowsze D3z literka, do obrazkow dziadka 5D jest ponadczasowy, matryca wg mnie o wiele bardziej plastyczna od mk2, ten drugi tez nie jest zly, jak masz kase zdecydowanie 1D Canona, po co isc na kompromisy

Egoztycznie polecam A900, fajne neutralne kolorki ale podobno szumi, podobno, bo mi to nie przeszkadzalo i jak mowilem jest mi to obce, robiac sluby A900tka potem powiekszenia 30x40 nigdy nie odszumialem i nic takiego dziwnego na obrazkach nie widzialem.

Warto wylaczyc czytanie testow i porownan technicznych na rzecz uruchomienia wyobrazni i doskonalenia warsztatu, wtedy sie okaze, ze dyskutowanie na w/w temat bylo pozbawione sensu i sprowadzi jedynie usmiech na twe oblicze.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Siaful, ja Ciebie podpuszczał nie będę, ale...
    Jeśli nie potrzebujesz i/lub nie masz parcia na FF, 7D tak naprawdę sprawdzi Ci się chyba w każdej dziedzinie. Jakość obrazu bardzo dobra (nie wiem o co chodzi z tym szumem), jest szybki, bardzo dobry AF, nagrywanie filmów - tak słyszałem - lepiej rozwiązane niż w 5D MkII. I przede wszystkim sporo tańszy niż 5D MkII. Za różnicę w cenie będziesz miał obiektywy.
    Z drugiej strony, czy jest sens wchodzić w małą matrycę, gdy już jedną taką się posiada?
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Janeczek, masz rację w zasadzie. Ale nie zmienia to faktu, że chcę inne body.

5Dmk1...troszke stare, ale nadal jare....
    5dmk2 korci tryb filmowania, cena odstrasza....
    a może jakiegoś 1d mk2? Na alllegro się pojawiają za dość fajną cene....
    canon 7d....niby wszystko ok, ale rzeczywiście, to jednak mały obrazek...

Pentax k-5, nie interesowałem się tą marką, nawet fajny aparat ale....nie...

Co myślicie o 1D mk2 używkach?
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Fakt. Super puszka, ale niestety nie ten napis na body, jak niektórzy by chcieli...
    Nie taka znowu super. Miałem ostatnio w łapkach i... nie przypadła mi do gustu.
    Deczko rozczarowany jestem tą puszką. Najbardziej rozczarował mnie wizjer.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siaful Zobacz posta
    Super body, wysoki iso, rewelka do portretów: mój takumar 85mm f1.9 pokazałby tutaj pazurki pewnie Ale w innych przypadkach troszkę mnie odstrasza AF...kurde, puszka za ponad 7 tysięcy a AF kiepski. Chociaż tego nie wiem z doświadczenia....
    Kiepskość AFu w 5DII to mit, rozpowszechniany głównie przez tych, którzy tej puszki nie mają. Ci, którzy mają, najczęściej oceniają AF bardzo dobrze. Wystarczy zajrzeć na forum Canona i poczytać opinie. Ludzie, którzy przechodzili z 40D czy 50D na 5DII twierdzą, że AF jest przynajmniej tak samo dobry. Gdyby naprawdę był kiepski, puszka ta nie zdobyłaby takiej popularności, również wśród profesjonalistów.

Ja sam miałem wątpliwości i obawy co do sprawności i szybkości AF, jednak gdy sprawdziłem to samemu, długo śmiałem się ze swojej naiwności. Okazało się, że AF w 5DII jest szybszy, niż ten w E-30. W słabym oświetleniu różnicę dało się zauważyć gołym okiem, bez żadnych precyzyjnych pomiarów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Nie goncie kroliczka-i tak go nie dogonicie.Mniej czytania w necie ,ogladania wykresow,wiecej fotografowania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Nie spotkalem sie w swoim fotograficznym zyciu ze scena, gdzie musialem uzyc iso wiekszego od 1600 przy jasnym szkle.
    A spotkałeś się w życiu z sytuacją, w której musiałeś przymknąć jasne szkło o parę działek dla uzyskania większej GO? To teraz sobie wyobraź, że taka sytuacja następuje w warunkach tak słabego oświetlenia, przy którym na pełniej dziurze używałeś iso 1600.

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Jesli nie ma swiatla zdjecia wyjda marne ratuje sie jak zwykle bw.
    Zawsze jest światło, chyba że wpadniesz do czarnej dziury. I czasami nawet da się je wykorzystać, pomimo tego, że jest go tak mało. Trzeba tylko umieć i mieć odpowiednie narzędzie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    ja tylko dodam od siebie że w większości przypadków w fotografii to nie sprzęt ogranicza człowieka a brak wyobraźni...