Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Wątek: canon 7d czy może jednak e5?albo 5dmk2???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Sprzętu, który spełniałby oczekiwania wszystkich z pewnością nie ma. Ale istnienie sprzętu, który spełniałby oczekiwania osobnika X, jest już bardziej prawdopodobne i sytuacja taka z pewnością wcale nie jest rzadkością.
    i tu się zgodzę... choć pewne problemy można traktować jako wyzwanie. przykład, koleś nie ma fisza więc co zrobił? : http://plfoto.com/zdjecie,architektu...w,2249001.html
    oczywiście nie wszystko da się obejść, ale same próby wzbogacają nas o doświadczenie i wiedzę... osoby które kiedyś fociły analogami mają zdecydowanie większe pojęcie o świetle i bardziej 'widzą' kadr. Analog ich nauczył myślenia... cyfra upośledza i będzie upośledzać coraz bardziej tych co nie będą próbowali kombinować sami tylko zdawać się na oprogramowanie w puszce... oczywiście to tylko moje zdanie i mogę się mylić...

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    No to ja skromnym zdaniem podradze ci 5d, a co...

Mowisz portrety-nikt nie zakwestionuje, studio-tym bardziej, slub idzie w parze ze studiem i portretami. A koncerty-voila, wysokie uzywalne ISO, z tego co wiem duzy DR-co na koncertach sie przdaje.
    Jedyna przeszkoda jakbys chcial zawody sportowe pofocic, ale tu moze byc spor czy zawsze potrzebny jest w sporcie szybki AF, ja sadze ze tak, ale sa tez tacy co powiedza ze nie koniecznie i tez maja racje.

Podsumowujac, ja bym na twoim miejscu bral 5d (liczac ze kasa sie nie liczy.)
    Do tego kilka stalek (20, 35, 50, 85, 105) albo co mnie bardziej przekonuje 28-105 + 70-200

Pozdrawiam,
    Czarek

PS: To tylko moja propozycja...
    Ostatnio edytowane przez Czaroz ; 8.03.11 o 23:43
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Jeżeli portrety, śluby itp to znowu odeślę do karetta.pl Nie pamiętam tylko jakiego ma krótkiego zooma . Stałka 2.8 ale nie pamiętam co... Chyba 24 coś tam..
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Bardzo subiektywnie.
    Czasami też się przymierzam do zmiany.

W Canonie nic mi na razie nie pasuje, 7D za bardzo dla mnie szumi i nie podoba mi się DR przy tej cenie, a w 5D nie podoba mi się AF i brak uszczelnień, seria XXD może lepsza od E-3 ale dla mnie za mało by się przesiadać.

Nikon przeraża mnie swoim serwisem. Bardzo spodobał mi się D7000 ale przypadek Fatmana mnie ostudził. Niby najbardziej wymiata D700 ale swoje lata już ma i czekam na D700s z filmami

Ze względu na zdjęcia podwodne innych film nie biorę pod uwagę.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    K-5...
    no tak, znowu niszowe
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    @ll,

Bardzo chcialbym, by ktos wyjasnil mi o co chodzi z szumami, nie jestem w stanie pojac o czym rozmawiacie i jak owe szumy przekladaja sie na obraz wynikowy/cel do osiagniecia.

siaful,

Obraz jest tworzony przez tresc.

Nie ma aparatu idealnego, jest tylko taki, ktory Tobie posluzy do wykonania okreslonego zadania.

Kazdy aparat jest dobry, a dobry fotograf, to i denkiem od sloika zrobi udane zdjecie.

Doradzam zglebiac wiedze fotograficzna, a nie rozmawiac o szpeju, gwarantuje, ze 99% zadan jestes w stanie wykonac np kompaktem.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

PS
    Oczywiscie mozemy porozmawiac stricte o technice, mialem lub mam wszystkie wymienione tu aparaty, pytanie brzmi po co....

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    mając e-3 nawet bym się nie zastanawiał nad e-5. Jeżeli miałeś w planach jakieś doinwestowanie w sprzęt to bierz 5DmkII i jakąś fajną jasną stalkę na początek np 85 od sigmy lub w ostateczności od canona...

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    @ll,

PS
    Oczywiscie mozemy porozmawiac stricte o technice, mialem lub mam wszystkie wymienione tu aparaty, pytanie brzmi po co....
    No właśnie to może podpowiedz koledze po co ty je kupowałeś ??
    Może się wyleczy albo odkupi od Ciebie
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Poznań/Przeźmierowo
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    No właśnie to może podpowiedz koledze po co ty je kupowałeś ??
    Może się wyleczy albo odkupi od Ciebie
    pozdr
    dokładnie to samo pomyślałem.

Ok, ja rozumiem że wszystko da się zrobić stosując prehistoryczny aparat ale ja NIE potrafię...koniec tematu.
    Nie dyskutujemy o tym kto co umie i może umieć, pytam się o body.
    Przepraszam jeśli tymi słowami kogoś uraziłem ale takie dywagacje są bez sensu.

Ja uważam, że szumy mnie ograniczają w jakimś stopniu. Pewnie da się to obejść, ale po co obchodzić męcząc się i rezygnując z wielu fajnych ujęć jeśli można obejść to za pomocą aparatu?

5DmkII
    Super body, wysoki iso, rewelka do portretów: mój takumar 85mm f1.9 pokazałby tutaj pazurki pewnie Ale w innych przypadkach troszkę mnie odstrasza AF...kurde, puszka za ponad 7 tysięcy a AF kiepski. Chociaż tego nie wiem z doświadczenia....
    Jest duża różnica w AF między 5DmkII a starym 5D ? Bo mam możliwość pobawić się staruszkiem w pracy...

Od olka odchodzę (chociaż e3 sobie zostawiam) ponieważ na dzień dzisiejszy system nie ma przyszłości...może za parę lat to się zmieni, mnie interesuje dziś, a nie jutro.
    Pentax, sony....Canona i Nikona nic nie zniszczy.

Pojawiają się głosy że 7d szumi mocno....
    A niby szumi mniej niż 50d...jeśli one mocno szumią to co?teraz tylko aparaty pro nie szumią? Bez przesady z tym szumem....
    Pozdrawiam,
    Paweł Bartniczak

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez siaful Zobacz posta
    dokładnie to samo pomyślałem.

5DmkII
    Super body, wysoki iso, rewelka do portretów: mój takumar 85mm f1.9 pokazałby tutaj pazurki pewnie Ale w innych przypadkach troszkę mnie odstrasza AF...kurde, puszka za ponad 7 tysięcy a AF kiepski. Chociaż tego nie wiem z doświadczenia....
    Jest duża różnica w AF między 5DmkII a starym 5D ? Bo mam możliwość pobawić się staruszkiem w pracy...
    .
    Z informacji od tych co mieli lub mają MKI i MKII raczej żadna. Dla mnie AF w 5D MKI na skrajnych punktach w gorszym świetle słaby, z L daje rade, szybko nie jest ale raczej celnie. Środkowy punkt jak dla mnie bardzo dobry. To nie jest puszka do sportu i dynamicznych scen choć można nią takie zdjęcia zrobić, te trochę słabsze strony wynagradza jakość obrazka
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz