Chyba, że nie był długo uzywany, a w przeszłości mało i głównie leżał w pudełku/pokrowcu. Wtedy chyba się nie "wyczerpują", albo parametry nie zmieniają się drastycznie.
Przykład mojego światłomierza, który ma spokojnie ze 30-parę lat i jego wskazania są poprawne (o tyle o ile). W każdym razie zdjęcia wychodzą OK.
Ale to opinia zaslyszana - od pewnego fotografa i dodatkowo inzyniera elektryka więc byłbym skłonny się do niej przychylić
T.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Może to pokrętło zmienia zakresy pomiaru EV. Niektóre światłomierze maja zakres czułości podzielony na przedziały, które załącza się jakimś dodatkowym pokrętłem/przełącznikiem właśnie, który odsłania, przysłania bądź zmienia nachylenie czujnika selenowego, a co za tym idzie ekspozycje tegoż do światła.
T.
Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 10.03.11 o 15:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Mam złą wiadomość. Pokrętło czasu chodziło bardzo ciężko,aż się śrubka upierniczyła.
Byłem w ostatnia niedzielę na giełdzie i zagadałem z Gościem,który tapla sie w tego typu sprzętach. Dziś zawożę aparacik do naprawy.
Sprzęcicho jak nówka sztuka.
Pan Aleksander ma w domu około 1500 różnych aparatów,ma złote ręce i jest totalnie zakręcony,mimo 70 lat.
Założyłem już film i jak tylko sie da,ruszam w teren.
Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
apz, poszperaj w necie, jak tylko migawka zwalona, to nie powinno być trudno, jeśli tylko nie brakuje części : ) otwórz, wyczyść i powinno śmigać.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Dziękuję za rady ,popróbuję delikatnie uruchomić, ale wolałbym, oddać "Złotej rączce" - boję się ,że jak rozkręcę, to z garnkiem części będę szukał fachowca do poskładania z powrotem.
Dziś doszła Mamiya, może ten Zeiss mógłby u mnie pełnić funkcję analogowego penema 6x6?
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro