Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Voigtlander

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HrabiaMiod Zobacz posta
    Jeśli nie ma baterii, to pewnie jest to światłomierz selenowy, a jeśli jest selenowy, to na pewno nie możesz bazować na jego wskazaniach, bo już się "wyczerpał"
    Czyli zdechł, umarł i złom.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jozinzbazin Zobacz posta
    Czyli zdechł, umarł i złom.
    Chyba, że nie był długo uzywany, a w przeszłości mało i głównie leżał w pudełku/pokrowcu. Wtedy chyba się nie "wyczerpują" , albo parametry nie zmieniają się drastycznie.
    Przykład mojego światłomierza, który ma spokojnie ze 30-parę lat i jego wskazania są poprawne (o tyle o ile). W każdym razie zdjęcia wychodzą OK.
    Ale to opinia zaslyszana - od pewnego fotografa i dodatkowo inzyniera elektryka więc byłbym skłonny się do niej przychylić

T.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez jozinzbazin Zobacz posta
    Z tyłu jest jeszcze pokrętło w formie plastikowej śruby,o której piszą coś,ale nie może mi maszyna tego zrozumiale przełożyć.
    Załącznik 43994
    Może to pokrętło zmienia zakresy pomiaru EV. Niektóre światłomierze maja zakres czułości podzielony na przedziały, które załącza się jakimś dodatkowym pokrętłem/przełącznikiem właśnie, który odsłania, przysłania bądź zmienia nachylenie czujnika selenowego, a co za tym idzie ekspozycje tegoż do światła.

T.
    Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 10.03.11 o 15:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Mam złą wiadomość. Pokrętło czasu chodziło bardzo ciężko,aż się śrubka upierniczyła.
    Byłem w ostatnia niedzielę na giełdzie i zagadałem z Gościem,który tapla sie w tego typu sprzętach. Dziś zawożę aparacik do naprawy.

Mieszka w
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Sprzęcicho jak nówka sztuka.
    Pan Aleksander ma w domu około 1500 różnych aparatów,ma złote ręce i jest totalnie zakręcony,mimo 70 lat.

Założyłem już film i jak tylko sie da,ruszam w teren.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    apz, poszperaj w necie, jak tylko migawka zwalona, to nie powinno być trudno, jeśli tylko nie brakuje części : ) otwórz, wyczyść i powinno śmigać.

Mieszka w
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przysłał byś proszę namiar na tę Złotą Rączkę - mam - dostałem Zeissa Ikona Nettara z czasów wojny z niechodzącą migawką - może dało by się go jeszcze uruchomić?

Pozdrawiam AP.
    Już Ci ślę na priv.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta

Pozdrawiam AP.
    Moze byc tylko sklejona (brudem). Ponoc czesto w starych puszkach, ktore swoje odlezaly tak sie dzieje (m. in. w mojej tak bylo - sklejone listki).

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Moze byc tylko sklejona (brudem). Ponoc czesto w starych puszkach, ktore swoje odlezaly tak sie dzieje (m. in. w mojej tak bylo - sklejone listki).

Tomek
    Dziękuję za rady ,popróbuję delikatnie uruchomić, ale wolałbym, oddać "Złotej rączce" - boję się ,że jak rozkręcę, to z garnkiem części będę szukał fachowca do poskładania z powrotem.

Dziś doszła Mamiya, może ten Zeiss mógłby u mnie pełnić funkcję analogowego penema 6x6?

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro