po co dźwigać 10kg sprzętu ? jedziemy podróżować czy robić zdjęcia ?? no właśnie. zwykła małpka typu XZ-1. To wszystko.
po co dźwigać 10kg sprzętu ? jedziemy podróżować czy robić zdjęcia ?? no właśnie. zwykła małpka typu XZ-1. To wszystko.
*** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
-------------------------------------------------------------------------------------
A ja bym wzial E-5, 7-14, 14-35, 35-100 :P
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
a ja bym zabrał zorkę-5))
SONY NEX-5 18-55mm i 16mm
a ja bym zabrał Zorkij C...
http://img14.imageshack.us/img14/1310/p1042942.jpg
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".
Ja bym zabrał telefon z min. 5mpx i z GPS'em jakim z mapami co by nie zatracić się gdzieś w niepamięć i roamingiem na świat. Do tego dużo kasy na browary lub inne napoje co by się nie odwodnić i móc płacić łapówki i opłaty.
A serio:
To Dobas wszystko pięknie wytłumaczył. Dodam tylko, że do Pen'a obudowę podwodną![]()
zZz
Maluch typu XZ-1, LX5 w zupełności wystarczy.
Po ostatniej wyprawie miałem możliwość porównać fotki wykonane w tym samy czasie, w tym samym miejscu za pomocą body FF, body APSC, body 4/3 i zwykłych kompaktów - jakość kompakt premium jest wystarczająca.
Nie ma sensu zabierać tony sprzętu, po kilku dniach mamy dość dzwigania. A zmęczenie odbiera nam radość, czasami nawet chęć fotografowania.
Często nie ma czasu na zmianę obiektywów czy ustawienie statywu.
Zazwyczaj wykonanie lepszej fotki wymaga innej pory dnia, niż aktualna gdy jesteśmy w jakimś miejscu.
Lustrzanka z lufą rzuca się w oczy i często nie możemy jej użyć. I nie ma niestety żadnej fotki, naprawdę czasami jedynie komórka ...
Co do ogniskowych to wg. mnie lepiej mieć szeroko niż tele.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 4.03.11 o 23:58
to niestety mało poręczne ale dokładnie taki zestawi miałem na trampingu Tajlandia Malezja gdzie do minimum musiałem ograniczyć sprzęt... Więc wziąłem :
e-pl1
pt-ep01
14-42
9-18
obudowe targałem przez ponad miesiąc i uzyłem jej tylko kilka razy - choć uważam, że było świetnym pomysłem ją zabrać bo na prawde można uwiecznić rzeczy które dla nas są dziwami przedziwnymi
ale tak na prawdę znów pytanie co fotografujemy - jesli głównie zwierzaki - to lepszym pomysłem było by zabranie jakiejś lustrzaneczki bo szybkie toto i zwinne - jeśli ludzi czy street - to PEN bedzie gites...
Ostatnio edytowane przez dobas ; 5.03.11 o 00:01