Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Olympus SZ-30MR

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez TomekH Zobacz posta
    I tak koło się zamyka, jeśli zrobiło to Sony (czy inny), to pozostali producenci chcąc nie chcąc muszą pakować megapiksele w swoje aparaty, aby utrzymać sprzedaż.
    pozdrawiam
    Z tego co wiem Fuji s5 pro długo był hitem dla zorientowanych klientów
    (choć z ceną przesadził) ze względu właśnie nie na ilość MP, bo miał ich tyko 6,
    ale za to że miał świetne inne jej parametry - zwłaszcza super zakres DR,
    dlatego nie zgadzam się - Gdyby Olympus puścił body z analogiczną do ww. Fuji matrycą 6-10 MP...
    miałby sporą moim zdaniem sprzedaż, a i niejeden dezerter by może do nas wrócił.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    (choć z ceną przesadził) ze względu właśnie nie na ilość MP, bo miał ich tyko 6,
    dlatego nie zgadzam się - Gdyby Olympus puścił body z analogiczną do ww. Fuji matrycą 6-10 MP...
    miałby sporą moim zdaniem sprzedaż, a i niejeden dezerter by może do nas wrócił.
    Tak - patrząc z mojego czy twojego punktu widzenia (nazwijmy nas roboczo "świadomymi" fotoamatorami) pewnie byśmy to kupili. Tylko że patrząc z punktu widzenia firmy, to dla nich kiepski interes, bo liczy się tak zwana większość. Niemniej jednak może nas Olek kiedyś uszczęśliwi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Można sobie zmniejszyć zdjęć z 12 do 6 mpx i będzie przynajmniej to samo, co z matrycy 6 mpx, a prawdopodobnie nawet lepiej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Przykładem jest np. GH2, mimo 18Mpix daje lepszy obraz dla wysokich ISO niż 12Mpix w GH1 czy E-PL2 ... ba obraz z GH2 na wysokim ISO dogonił nawet 14Mpix NEX'a.
    ale jest druga strona medalu - iso 160 w GH2 daje kolorowy szum na jednolitych szarych powierzchniach, czego poprzednicy nie mają. Niestety oprogramowanie to nie wszystko, fizyki póki co oszukać do końca się nie da.
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    A wiesz, że matryca Fuji s5 miała 12 mega fotodetektorów ... 6 mega dużych i 6 mega małych ... i oczywiście mieliła je software'owo i wypluwała pieknego 6 mega pikselowego jpega o dużej dynamice i raczej kiepskim wysokim ISO Potem wymyśliła matrycę EXR i powiedziała do klienta:
    - chcesz mnieć mało szumów dostaniesz jpega o rozmiarze 1/2 ilości dtektorów
    - chesz mnieć duży DR to jak wyżej.
    - chcesz mnie hiper rozdzielczość - no to masz jpega z pełnej ilości fotodetektorów
    Ot znowu mielenie pikseli.

TomekH, na niskim ISO szum w cieniach mają aktualnie matryce wszystkich producentów ...
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.03.11 o 14:50

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    TomekH, na niskim ISO szum w cieniach mają aktualnie matryce wszystkich producentów ...
    no skoro wiesz lepiej ...
    ja w każdym razie używam E-PL1, a wcześniej G1 i mam porównanie zdjęć z tych aparatów na iso 100 czy 200, z dostępnymi w sieci samplami z GH2 na iso 160 i widzę to co widzę. I niestety widzę że GH2 na niższych czułościach szumi bardziej niż poprzednicy.
    Nie wiem czy widziałeś sample z Fuji X-100, konia z rzędem temu kto znajdzie tam szum nawet na iso 400, nie mówiąc o 200 i 100.

tak poza tym chyba w tej dyskusji zgubił się wątek, jakbyś tak poczytał od początku to ja raczej jestem po Twojej stronie, odpowiadając Koledze który totalnie skrytykował model o którym mowa w tym wątku, z powodu 16 mpix.

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    no skoro wiesz lepiej ...
    ja w każdym razie używam E-PL1, a wcześniej G1 i mam porównanie zdjęć z tych aparatów na iso 100 czy 200, z dostępnymi w sieci samplami z GH2 na iso 160 i widzę to co widzę. I niestety widzę że GH2 na niższych czułościach szumi bardziej niż poprzednicy.
    Nie wiem czy widziałeś sample z Fuji X-100, konia z rzędem temu kto znajdzie tam szum nawet na iso 400, nie mówiąc o 200 i 100.
    Ja tu
    http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page15.asp
    nie widzę aby GH2 szumiał na ISO200 wiecej niż E-PL1/2 czy E-P2
    Co do X100 to będzie się można wypowiedzieć o jego doskonałym ISO na każdym zakresie jak pojawi się do wyboru w ww. linku.

tak poza tym chyba w tej dyskusji zgubił się wątek, jakbyś tak poczytał od początku to ja raczej jestem po Twojej stronie, odpowiadając Koledze który totalnie skrytykował model o którym mowa w tym wątku, z powodu 16 mpix.
    Ja tam wrogów do dyskusji nie szukam na forach, subiektywnie piszę to co widzę. A do fotek z niskim ISO używam staruszków E-1 i E-300, bo szumią jedynie na wyższych ISO ...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tarnów/Kraków
    Siła reputacji
    82
    Moja galeria
    nie widzę aby GH2 szumiał na ISO200 wiecej niż E-PL1/2 czy E-P2
    a ja widzę (nawet na tym motywie, który jest tak naprawdę zbyt jasny aby pokazywał faktyczny szum).
    Są lepsze sample w necie, pokazujące go w faktycznych sytuacjach zdjęciowych, choćby w teście na www.fotopolis.pl, zobacz sobie zdjęcie przystanku i ciemne niebo na iso 160, nie do pomyślenia taki kolorowy ciapkowaty szum na iso 100 ani 200 w E-PL1, nawet przy wyłączonym filtrze szumu).
    Moim zdaniem w tym aparacie skuteczne zmarnowano większość zysku z nowej konstrukcji matrycy, z powodu przesadzenia z liczbą pikseli, tym bardziej że ciężko będzie obiektywom wyciągnąć z niego te 16 mpix,
    ale to moje subiektywne zdanie,
    pozdrawiam

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Oly jakby nie patrzeć zawsze sobie potrafił radzić ze sprzętem. Miałem różne Olki, miałem Fuji S5, Nikony. Olek według mnie wypluwał fajniejsze foty, jedynie Fujik wybijał się ponad wszystkie. Nie znam wszystkich modeli, ale te które miałem darzyłem naprawdę wielką sympatią i znowu przymierzam sie do jakiegoś Oleczka. Ale wracając do tematu. Jeśli popatrzymy na te 16 MPix może ma to troszkę sensu. Budowa matrycy CCD/CMOS jakby nie patrzeć 4 piksele - 2 zielone czerwony i niebieski dają własciwie jeden piksel, więc może ktoś pomyślał, że tak będzie dobrze - 4 MPix... Mam nadzieję, że Olympus dał dobry soft, da to szanse na dobre fotki - jak na małpkę. XZ-1 jest - sądząc po samplach - całkiem niezły, może i w tym stał się cud. Jedno trzeba pochwalić - fajny wygląd, może się podobać, może nie podobać, ale nie jest nieciekawy.
    Ciągle poszukuję...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Ten(mniejszy brat) Z-MR to za 349€ bedzie,SZ-20 za 249€,TG-810(z gepeesem)za 329€ srebrny i czarny-do wyboru.
    Te filmowanie i jednoczesne fotografowanie komus sie spodoba,no i te filtry bardzo artystyczne tez
    I juz od marca w sklepach beda
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 3.03.11 o 23:39