Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Jak 'rozmazać' tło?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kinga
    Czy ja wiem czy trudniej? 5,6 nie przeszkadza jak jest iso 400
    Zasada jest taka - im większa przysłona (większa liczba, nie dziura) tym większa GO. 14-45 ma na końcu 5,6, zaś 40-150 ma na tej samej ogniskowej (45 mm) 3,5. To duża różnica. Poza tym z długim kitem można stosować większe ogniskowe i tym samym łatwiej rozmazać tło.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    czyli im mniejszy otwór przysłony tym większe GO tak? skoro tak, to z 40-150 trzeba byłoby odsunąć się dalej od obiektu żeby uzyskać taką samą GO? No bo skoro przy 45 mm osiaga tylko 3,5 F, to przydałoby się 5,6. Trzeba wiec zrobić np 70 mm. A to wymaga odsunięcia.

Nie wiem czy dobrze kombinuję, jeśli źle to mnie popraw.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Im mniejsza przysłona, tym mniejsza głębia ostrości. Np. ustawiając przysłonę 3,5 uzyskasz mniejszą GO niż przy przysłonie 5,6.

Na go ma także wpływ ogniskowa - im większa, tym mniejsza GO, np. zdecydowanie łatwiej uzyskać małą GO obiektywem długoogniskowym, niż szerokokątnym.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Podaję link do kalkulatora GO. Pokombinuj chwilę z różnymi ustawieniami i załapiesz w czym rzecz.

LINK
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rafał no tak, tylko nie sądze aby tej dziewczynie zależało na mleku.

Zbieram się do jakiegoś obiektywu, lubię długie zoomy. Tylko jak to z nim jest? skoro mam problemy z ostrością na 14-45 to problemy sie zwiększą przy 40-150 czy zmniejszą?

No widzisz, dobra jestem. Podałam dziewczynie dystans od osoby 2 metry i kilkanaście lub kilkadziesiąt metrow tło za obiektem.

Wynik z kalkulatora to dystans od osoby w przedziale 2,18 metra do 1,85 metra przy 45 mm i F 5,6. Nie wiem cot o Hyperfocal distance, jeśli to odległość tła od obiektu to też dobrze.

Coś chyba jednak namieszałam.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Skoro mam problemy z ostrością na 14-45 to problemy sie zwiększą przy 40-150 czy zmniejszą?
    Z pewnością zwiększą się problemy z ostrością. Im dłuższa ogniskowa, tym łatwiej poruszyć fotę. Przyjmuje się, że czas naświetlania jest odwrotnością ogniskowej (w przeliczeniu na mały obrazek). Czyli jeśli ustawiasz ogniskową 200 mm. (czyli dla Olympusa 100mm), to musisz dać czas minimum 1/200 (bądź krótszy - 1/300, 1/500 itd.). Jeśli 100mm (dla Olka 50mm) to czas 1/100. I tak dalej...
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nie no Rafał, to wiem że wymaga to bardziej stabilnej ręki. Pytam czy powinnam wiedzieć coś jeszcze.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie no Rafał, to wiem że wymaga to bardziej stabilnej ręki. Pytam czy powinnam wiedzieć coś jeszcze.
    Oprócz stabilnej ręki, długie obiektywy wymagają krótszych czasów, a co za tym idzie większej ilości światła. Dlatego jeśli światła brakuje, łatwo poruszyć fotę. Jeśli ustawisz kita 40-150 na maksymalną ogniskową 150mm (czyli 300 mm dla małego obrazka), a czas ci wyjdzie np. 1/50 sek. to nie pomoże nawet najpewniejsza ręka - fota będzie na bank poruszona.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Czyli 40-150 sprawdzi mi się lepiej mimo to, bo mogę strzelać nim foty przy ogniskowej 45 mm (taki maks sobie wyznacze) a przy 45 mm ta 150-tka jest jaśniejsza niż 45-tka przy takiej samej opgniskowej.

Przeciez nie musze robić na 50 mm i wzwyż.

Dobrze kombinuję?

a np. dłuższe zoomy przydadzą mi się na statyw na początek.

Czy mimo to polecasz mi 14-54? a może jeszcze inny? a męczę Cię?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czy ja wiem czy trudniej? 5,6 nie przeszkadza jak jest iso 400
    ISO nie ma wplywu na GO.

Nie wiem cot o Hyperfocal distance, jeśli to odległość tła od obiektu to też dobrze.
    Odległość hiperfokalna jest to odległość, od połowy której do nieskonczonosci wszystko jest ostre, jezeli ostrzysz na nia. To rowniez odleglosc, od ktorej do nieskonczonosci wszystko jest ostre, jezeli ostrosc na obiektywie ustawiona jest na nieskonczonosc. :] W kalkulatorze masz rysunki. Zaraz padnie pytanie: po co to? Zeby maksymalnie zwiekszyc GO, np. do widoczkow etc.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów