Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Spuchnięty aku. Li-on 10B olympus oryginalny

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Spuchnięty aku. Li-on 10B olympus oryginalny

Dziś zabralem sie za ładowanie akumulatorka do C-770 UZ. Akumulatorek oryginalny olympusa. naładował się poprawnie tzn. ladowarka(tez oryginalna) po jakimś czasie z czerwonego zaświeciła się na ciągłe zielone czyli wszystko ok. Wkładam do komory na akumulator w C-770 i... ciasno wchodzi mysłe sobie " Co jest??" Patrzę a tu akumulatorek jest lekko napuchnięty po obu stronach. ma "brzuszki" po obydwu stronach tej większej powierzchni. Akumulatorek nie był gorący podczas ładowania. Nie wiem być może napuchł juz wcześniej podczas uzytkowania lub dlugiego "leżakowania" bo teraz korzystam z E-30 i kompaktu sporadycznie używam. Wybieram się dziś na wesele i chcę dać kompakta rodzicom i teraz moje pytanie. Czy ten napuchnięty akumulator mozna uzyć i na nim trzaskac fotki? Czy nic się nie stanie aparatowi? Dodam jeszcze że C-770 dziala z tym napuchnietym aku. Zastanawiam się czy nie będzie się anormalnie grzał w trakcie pstrykania fotek?
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Thumbs down Wywal, bo może się wylać i będziesz miał po aparacie także.

W wielu sklepach elektronicznych zbierają stare baterie - nie niszcz środowiska i oddaj tam.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Iwo z tym akurat nie mam problemów bo dbam o środowisko i wiele zwykłych paluszków oddawałem do punktu przyjmowania takich rzeczy. Czytałem, że takie spuchnięte Li-ion'y mogą czasem nawet eksplodować(?)! ale jak są mocno napuchnięte.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Mogą eksplodować. Mnie spuchł w komórce rozsadzając obudowę z tyłu, właśnie podczas ładowania. Jeżeli muszisz to go na ten raz załóż, ale jak najszybciej wymień na nowy.
    z
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Niejeden pożar już od takiego aku powstał. One nie wylewaja tylko wybuchają płomieniem, choć raczej z przeładowania. Jednak deformacja również miewa takie skutki.
    Pozdrawiam.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Dziś zabralem sie za ładowanie akumulatorka do C-770 UZ. Akumulatorek oryginalny olympusa.
    Cytat Zamieszczone przez Joki Zobacz posta
    Niejeden pożar już od takiego aku powstał. One nie wylewaja tylko wybuchają płomieniem, choć raczej z przeładowania.
    Określenie OlyTalib nabiera nowego znaczenia...
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    O kurcze. Bo ja ją właśnie doładowywałem ale nie zwrocilem uwagi przed doladowaniem czy juz była spuchnięta czy podczas doladowywania tak spuchła, hmm dobrze ze mi nie wybuchła :/

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów