Witam,
nie wiem czy dobrze trafiłem, jeśli nie to proszę o nie usuwanie tematu tylko przeniesienie
Interesuje się, robię zdjęcia bezcieniowe, studyjne głównie do Internetu lub materiałów reklamowych. Moja praca dotychczas wygląda tak, że kartka papieru lub namiot (jak się mieści przedmiot) i 2 lampki biurkowe :P i jakoś tam te fotki wychodziły.
Teraz zamierzam się przerzucić na "większe formaty" tzn. chciałbym fotografować ludzi, postacie, ubrania, manekiny... Próbowałem już różnych prześcieradeł itp. tanich materiałów, ale efekt był przeciętny jak nie bardzo kiepski :/ Dlatego postanowiłem się nauczyć fotografii studyjnej bardziej profesjonalnej, z prawdziwego zdarzenia (nie wiem jakie określanie by tu pasowało)... No dobra, ale do konkretów. Na swoim stanie obecnie mam Olympusa E-500 i w sumie nic więcej (no jeszcze namiot bez cieniowy, ale to raczej jest nie ważne). Po pierwsze co do studia to tło i tak przeglądając sobie allegro jest parę ciekawych ofert m.in. http://allegro.pl/atelier-225cm-3-tl...456935913.html lub na roletach (bez elektryki) http://allegro.pl/elektryczny-system...457062851.html Teraz jakieś oświetlenie by się przydało i tu zwracam się z prośbą do was i proszę o pomoc w wyborze oświetlenia.
Tak wiem, że niektórzy powiedzą weź najpierw przeczytaj sobie książki, a potem się za to bierz (przynajmniej spotkałem się z tym na innych forach). W tym też jest trochę racji. Jednak jak sama definicja fotografii mówi, że fotografowanie to "zabawa", "gra" światłem. Owszem mam zamiar zabrać się za lektury, nie jest tak, że złoże zestaw i pstryk są zdjęcia. Jednak ja podejście uczenia się teoria i praktyka jednocześnie... Dobra nie ważne. Chodzi o to, że nie jestem rozpieszczonym dzieckiem, który dostaje od rodziców wszystko i nie myślę, że jak sobie złoże studio to od razu będę pstrykał nie wiadomo jakie foty.
Podsumowując, szukam zestawu do fotografii studyjnej, na którym mógłbym się nauczyć czegoś, czyli jakiś nie profesjonalny, nie drogi zestaw... (tak wiem drogi pojęcie względne, ale chodzi o ogólny rynek fotografii).
Sorry, że tak tłumacze, ale szukając odpowiedzi na moje pytanie, już natknąłem się na różnego typu komentarze. Dlatego wolę wcześniej wszystko wytłumaczyć i odpowiedziećAle w razie jakich kol wiek pytań proszę pisać.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie pomoce![]()