Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Zestaw do domowego studia

Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zestaw do domowego studia

Witam,
    nie wiem czy dobrze trafiłem, jeśli nie to proszę o nie usuwanie tematu tylko przeniesienie

Interesuje się, robię zdjęcia bezcieniowe, studyjne głównie do Internetu lub materiałów reklamowych. Moja praca dotychczas wygląda tak, że kartka papieru lub namiot (jak się mieści przedmiot) i 2 lampki biurkowe :P i jakoś tam te fotki wychodziły.

Teraz zamierzam się przerzucić na "większe formaty" tzn. chciałbym fotografować ludzi, postacie, ubrania, manekiny... Próbowałem już różnych prześcieradeł itp. tanich materiałów, ale efekt był przeciętny jak nie bardzo kiepski :/ Dlatego postanowiłem się nauczyć fotografii studyjnej bardziej profesjonalnej, z prawdziwego zdarzenia (nie wiem jakie określanie by tu pasowało)... No dobra, ale do konkretów. Na swoim stanie obecnie mam Olympusa E-500 i w sumie nic więcej (no jeszcze namiot bez cieniowy, ale to raczej jest nie ważne). Po pierwsze co do studia to tło i tak przeglądając sobie allegro jest parę ciekawych ofert m.in. http://allegro.pl/atelier-225cm-3-tl...456935913.html lub na roletach (bez elektryki) http://allegro.pl/elektryczny-system...457062851.html Teraz jakieś oświetlenie by się przydało i tu zwracam się z prośbą do was i proszę o pomoc w wyborze oświetlenia.

Tak wiem, że niektórzy powiedzą weź najpierw przeczytaj sobie książki, a potem się za to bierz (przynajmniej spotkałem się z tym na innych forach). W tym też jest trochę racji. Jednak jak sama definicja fotografii mówi, że fotografowanie to "zabawa", "gra" światłem. Owszem mam zamiar zabrać się za lektury, nie jest tak, że złoże zestaw i pstryk są zdjęcia. Jednak ja podejście uczenia się teoria i praktyka jednocześnie... Dobra nie ważne. Chodzi o to, że nie jestem rozpieszczonym dzieckiem, który dostaje od rodziców wszystko i nie myślę, że jak sobie złoże studio to od razu będę pstrykał nie wiadomo jakie foty.
    Podsumowując, szukam zestawu do fotografii studyjnej, na którym mógłbym się nauczyć czegoś, czyli jakiś nie profesjonalny, nie drogi zestaw... (tak wiem drogi pojęcie względne, ale chodzi o ogólny rynek fotografii).

Sorry, że tak tłumacze, ale szukając odpowiedzi na moje pytanie, już natknąłem się na różnego typu komentarze. Dlatego wolę wcześniej wszystko wytłumaczyć i odpowiedzieć Ale w razie jakich kol wiek pytań proszę pisać.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie pomoce
    Ostatnio edytowane przez Marys91 ; 24.02.11 o 21:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam serdecznie.

Sam kilkakrotnie na tym forum opisywałem takie zestawy. Z przyjemnością zrobię to jeszcze raz o ile napiszesz jakim pomieszczeniem dysponujesz (wymiary), jaki budżet chcesz przeznaczyć na zakupy?
    Pozdrawiam.

Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciężko powiedzieć mi kwotę, gdyż nie wiem ile to wszystko może kosztować. Teraz właśnie sobie czytam i np. jest tam podział na światło stałe i błyskowe, które teraz wybrać oby dwa? Patrząc na ceny na allegro to tak ok. 2000 - 3000 zł.
    Co do wymiarów, hmmm... Tak sobie myślałem, że to musi być mobilne bo nie mogę tego na stałe rozłożyć. Zdjęcia mogę robić w garażu lub w domu, a w domu to mam mniej więcej 2 - 3 metry szerokości i tak z 4 metry długości, a wysokość jakieś 2,5 metra.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam ponownie.

Do fotografii tylko światło błyskowe. Chyba, że fotografujesz wyłącznie nieruchome przedmioty? Światło stałe ma za małą energię. Przy jego użyciu pozostają Ci do dyspozycji albo stosunkowo długie czasy albo fotografowanie jasnymi obiektywami z otwartą przysłoną. To znacznie ogranicza możliwości, choć w bardzo małych pomieszczeniach albo do zdjęć np. aut może się sprawdzić.
    Do zdjęć, o których piszesz będziesz potrzebować jednej lub dwóch lamp. Jedna jako światło główne druga ewentualnie na tło. Powinny Ci wystarczyć takie z energią błysku rzędu 200Ws, choć 300Ws też będą dobre. Czasami może być tylko problem ze zbyt dużą ilością światła. Warte zainteresowania są m.in. Powerlux-y i Quantuum-y albo inne z mocowaniem Bowens-a.
    To koszt rzędu 1000-1200zł.
    Do lampy światła głównego przyda się softbox lub parasolka. Z jednej strony parasolka wydaje się lepsza, bo bardziej mobilna i zajmuje mniej miejsca. Z drugiej strony zalewa pomieszczenie światłem, co w tak małych pokojach jest problemem. Polecam softbox oktagonalny 90cm. z możliwością dopięcia plastra miodu. Ponieważ parasolki są niedrogie, możesz dokupić też jedną np. do zdjęć w plenerze. To będzie kosztować Cię około 100zł. za softbox i 30-50 za parasolkę.
    Do lampy na tło przydają się wrota z filtrami za około 100zł.
    Może przydać się też drugi softbox, np. 50x70cm. również za około 100zł.
    Jako światło główne warto też mieć beauty dish. Powinien wystarczyć ci 40cm. z plastrem miodu. Koszt około 200zł.
    Blenda pięciofunkcyjna za około 100zł.
    Tła w zależności od potrzeb. Na początek wystarczy polipropylen. Szerokość i kolory wedle uznania. Do zdjęć produktowych pewnie będziesz chcieć białe? Ogólnie takie tła to niewielki wydatek. 30zł.
    Jakiś system zawieszania tła. Najprostszy na jednym statywie, albo trochę stabilniejszy do szerszych teł, na dwóch z poprzeczką. 100-200zł.
    Statywy do lamp. Polecam W806 bo są solidne i do tego jakiś niski typu: "piesek". W sumie za trzy około 200zł.
    Do wszystkiego wyzwalacz radiowy. Najlepiej z dwoma odbiornikami bo fotocela nie zawsze łapie. Jest jeden ze stopką Olympusa, na 2,4GHz bardzo udany. Około 200zł.
    Wszystko razem to jak widać około 2500zł.
    Można pokusić się o trzecią lampę ale jest rzadko przydatna.
    Jeśli coś wymaga wyjaśnienia to śmiało.
    Powodzenia!

Mieszka w
    3city
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Krótko mówiąc wow! Krótko i treściwie, ładnie opisane. Dzięki wielkie na pewno się przyda. Obecnie jeszcze wertuje jedną lekturę i zobaczymy co tam ciekawego się dowiem. Póki co jeszcze raz wielkie dzięki