Kolejna fota :P
Kolejna fota :P
pierwsze jest ciekawsze od drugiego ujęcia siostry ponieważ w tym drugim odblask słońca jest duży i niemile wpływa na całość. Następnym razem fotelik z siostrą ustaw w cieniu budynku który widoczny jest na Twoim zdjęciu i wtedy zobacz jakie będą efekty. Powiedz siostrze coś miłego aby nie była taka smutna i naturalnie się uśmiechała. Trzecie Twoje zdjęcie wymagało obyś przykucnął tak aby twarz dziecka była na poziomie osi obiektywu a efekt byłby zapewne lepszy jeżeli chodzi o kadrowanie. W sumie całkiem dobre zdjęcia i już chcesz coś w kadrach zatrzymać, starasz się nie być banalny i to dobrze. Pozdrawiam.![]()
Jak to ładnie brzmi. Nie być banalnym..
Dzięki![]()
Hej, mam pytanko. Z racji tego że posiadam kompakcik nie mam zbyt dużego pola manewru.
Rozchodzi się o GO (jak najmniejsze). Co robie zdjęcie. Na żadnym GO, nie jest dla mnie zadawalające.
Chodzi o to, że ja nie umiem ustawić parametrów? Czy o to, że na moim kompakcie po prostu nie da się uzyskać takiego efektu.
jest trudniej o jaknajmniejsze go. Najlepiej uzyskać przy ogniskowej koło 100 i jak najmniejsza wartośc przesłony tzw. największa dziura![]()
eksperymentuj z ogniskową i jeśli chcesz małe GO to jak najmiejsza przesłona.
Ogniskowa. Zwiększa się wzraz ze zbliżeniem tak?
Tylko przy np. ogniskowej 100. Najmniejsza wartość dla przesłony F 4.9.
Przed chwilą byłem na podwórku.
Robiłem tak jak powiedziałeś. I efekt jest zadawalający
Chodzi mi głównie o Go.
Oto przykładowa fota.
Cieszę się że pomogłemodpowiadając na Twoje pytanie "Ogniskowa. Zwiększa się wzraz ze zbliżeniem tak?" Tak
![]()
Ale wydaje mi się, że tak niskie Go wyjdzie mi tylko w makro.
Fotografując osobę, czy twarz. Już mi efekt zadawalający nie wychodzi![]()
Własnie, mieć mam włączone makro?
Chyba, że jedna na milion :P
funkacja macro powoduje ustawinie maksymalnej ogniskowej i przy ustawieniu minimalnej przysłony i obiektu jak najbliżej obiektywu mamy najmniejszy zakres GO.
Jeśli chcesz dowiedzeć się wiecej o głębi ostrości polecam instrukcję Tadeusza Jankowskiego (do pobrania) strona 50. Polecam
http://olympusclub.pl/pub/instrukcje...80_2006_09.zip
Nie zanam dokładnie Twojego aparatu ale pewną przeszkodę w małyn GO może stanowić wyższa wartość przesłony przy maksymalnym zoomie oraz wielkość matrycy.