Marko:
obierz kurs na 11-22 a do niego filtr polaryzacyjny MARUMI CPL Slim WPC.
nie będziesz żałował, 22mm w ekwiwalencie to już dosyć szeroko, akurat do zawijania chmurek.
Marko:
obierz kurs na 11-22 a do niego filtr polaryzacyjny MARUMI CPL Slim WPC.
nie będziesz żałował, 22mm w ekwiwalencie to już dosyć szeroko, akurat do zawijania chmurek.
Stary ale masz dylematy. Chciałbym takie. Co do jakości obiektywów 7-14 i 11-22 to oba są z ekstraklasy. W galerii możesz pooglądać trochę fotek robionych tymi obiektywami. A jeśli masz kaskę a chyba masz skoro zastanawiasz się nad szkiełkami za 6000 zł, to jeśli chodzi o zooma to może lepiej kup 50-200 jest sporo droższy ale też sporo lepszy światło i ogniskowa 200 X 2 da Ci 400.
takie sobie, taniej można wyrwać...Zamieszczone przez MarKo_wawa
hmmm - Wiesz - pieniądze zawsze zdążysz wydać, ja bym się bardzo nie spieszył z zakupem optyki - Oly wprowadza nowsze wersje starszych obiektywów (zmiany w tych droższych zapowiadają się zdecydowanie na +), poza tym moja sugestia - pofotografuj trochę, zobacz czego Ci brakuje, z czego nie jesteś zadowolony i wówczas kupuj...Zamieszczone przez MarKo_wawa
Szczerze gratuluję i równie szczerze troszkę zazdroszczę - bardzo lubię latać, dane mi jest tylko jako pasażer ale zawsze jak można rezerwuję miejsce przy oknie, żeby sie napatrzeć i czasem coś pstryknąć, chociaż te "szyby" przeszkadzają...Zamieszczone przez MarKo_wawa
Do fotek chmur z dołu szerokie a nawet bardzo szerokie kąty są bardzo wskazane, świetne efekty można uzyskać, do fot z samolotów (przez szyby samolotów) IMHO Zuiko 14-coś tam w zupełności wystarczy - i tak fotografując trzeba się prawie przykleić do okna, chociaż piloci pewnie mają lepszy widok
Bardzo miło to czytać, z tym talentem to bym nie przesadzał - po prostu Olki mi służąZamieszczone przez MarKo_wawa
. Jakbyś kiedyś znalazł czas i zechciał napisać zdanie w wątku z nimi to będzie dla mnie bardzo cenne i motywacyjne do wstawienia następnych...
![]()
zaczynałem od zenita a e500 używam od blisko roku. sprzęcik na początek idealny, wszystko pod ręką. obsługa intuicyjna a możliwości naprawdę zaskakują. tylko czasami af niechce działac. muszę odpiąc i ponownie zapiąć obiektyw, styki oczywiście są wyczyszczone ale czasami coś niedziała. cała reszta jest ok.
Mam jeszcze w szafie Zenita ET z dwoma szkłami , fotki wychodziły super !
Co do E-500 to jest extra sprzęt .