Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Olympus E - 500

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Osobiście podejrzewam, że ktoś kto swoją przygodę z fotografią rozpoczynał w erze analogu łatwiej i szybciej zacznie robić dobre zdjęcia niż ktoś przesiadający się z cyfrowej małpki na cyfrową lustrzankę. Ten pierwszy bowiem na pewno zna podstawowe pojęcia i zależności między przesłoną, czasem, czułością a wynikiem na zdjęciu... ten drugi już nie koniecznie (wychowany przez automatyczne nastawy małpki ). Tak na prawdę zmianie ulega tylko medium zapisu (z filmu na przetwornik) ale zasady dotyczące fotografii są wciąż takie same... Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez darek29
    ..a ja sie jutro stane szczesliwym posiadaszem E500. Ostatni mój kontakt z lustrzankami miał miejsce jeszcze za ery analogowej gdzie nikt nie śnił o cyfrówkach. Zdaje sobi esprawę że czeka mnie nauka od początku (no prawie), ale co tam mysle że będe mial wielka frajde z tego
    Ja mam już tydzień 330 i jest bosko! Testuje RAW, próby zdjęć sportowych tj AF(mam psa szybkiego jak skurczybyk) z obiektywem 40-150 na pełnym zumie przeszły moje oczekiwania, a to jest dopiero podstawowy zestaw . Nawet jeżeli by spadł za tydzień cenowo o 1000zl to powiem ze szkoda życia na czekanie
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.
    i dobry program do obróbki . Niestety jeszcze nie potrafię rasować zdjęć więc na razie jestem fotograficznym fundamentalistą.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowal73
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    Liczy się fotograf, jego oko i umiejętność wykorzystania sprzętu w danych warunkach.
    i dobry program do obróbki . Niestety jeszcze nie potrafię rasować zdjęć więc na razie jestem fotograficznym fundamentalistą.
    Pomaga... ale Im lepszy materiał wejściowy tym mniej tej obróbki potrzeba.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Elilama
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Skoro to temat E-500 chciałbym również jako nowy użytkownik E-500 skorzystać z okazji i zapytać: na wyświetlaczu zaczyna się pokazywać czasami czerwona ikonka stanu załadowania baterii. Jak długo mogę jeszcze używać aparatu Czy nowy zestaw baterii trzeba formatować

Awatar MarKo_wawa
    Mieszka w
    Warszawa - Berlin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Witam All

Juz od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem E-500 i caly czas jestem pod jego wrazeniem ( az policzki plona ).
    Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej bawilem sie Zenithem (ale to bylo wieki temu), a potem byly "malpki"
    Chcialbym "strzelic" troche chmur i mam pytanie jaki obiektyw byscie Koledzy polecili
    W chwili obecnej posiadam tylko "podstawowy" ZD 14-45, ale planuje dalsze zakupy.

pozdrawiam serdecznie
    Above us only sky

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MarKo_wawa
    Witam All

Juz od 2 tygodni jestem szczesliwym posiadaczem E-500 i caly czas jestem pod jego wrazeniem ( az policzki plona ).
    Jest to moja pierwsza lustrzanka, wczesniej bawilem sie Zenithem (ale to bylo wieki temu), a potem byly "malpki"
    Chcialbym "strzelic" troche chmur i mam pytanie jaki obiektyw byscie Koledzy polecili
    W chwili obecnej posiadam tylko "podstawowy" ZD 14-45, ale planuje dalsze zakupy.

pozdrawiam serdecznie
    Nie wiem co znaczą fotki chmur w Twoim wykonaniu. Co do optyki sugeruję na początek dwie opcje (chyba, że masz jakieś specjalne potrzeby - makro itp...):
    - dokupienie 40-150 3.5-4.5 - rozszerzasz znacznie zakres ogniskowych, obiektyw dość tani i bardzo dobry w swojej klasie - nie możesz wiele zwlekać bo wychodzi z rynku na rzecz ciemniejszej konstrukcji
    - zamiana tego co masz na bardzo dobry 14-54 2.8-3.5 - to już większe pieniądze ale otrzymujesz doskonały uniwersalny zoom, nie będę się rozpisywać bo jest wiele info na temat tego szkła na Forum..
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    do fotek chmur to chyba najpierw dobry filtr polaryzacyjny...

a najlepiej do fotek chmur jakiś szerszy kąt
    11-22
    albo lepiej 7-14

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    szara połówka też się może przydać - niektórzy ciekawe efekty osiągają w połączeniu filtru szarego z polarem
    .

Awatar MarKo_wawa
    Mieszka w
    Warszawa - Berlin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziekuje Wam za rady
    U mojego dostawcy moge kupic 40-150 za ok 976 plz, 14-54 za ok 1950,- ( obecnie brak na magazynie) 11-22 za ok 2800,-, 7-14 za ok 5900,- myslicie ze to dobre ceny
    Co do pierwszych dwoch, po poczytaniu troche uwag na Forum - jestem zdecydowany, natomiast jak z pozostalymi tj 11-22 i 7-14 - nie bardzo sie orientuje, czy i ktory kupic
    Jaki filtr polaryzacyjny mozecie polecic
    Wlasnie robie licencje pilota i zamierzam "ustrzelic" troche chmur, nie tylko z dolu ale i z gory
    Niebo bywa tak piekne Pamietam jak pare ladnych lat temu jechalem samochodem z Orlando na Florydzie do Parku Universal Studio, patrze w gore i ... to bylo piekne, kolory niesamowite a najlepsze, ze calkiem niedaleko widzialem 2 traby powietrzne, jak to bylo ... Zivot je cudo
    Ktotek jestem pod duzym wrazeniem Twoich zdjec, masz chlopie talent - duzy szacunek

pozdrawiam
    Above us only sky

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów